27 °C Budapest

Továbbra is érződik a november végi hozamszint-emelkedés hatása

Pénzcentrum
2004. február 9. 16:27

A november végi kamatemelés, illetve hozamszint-emelkedés hatására zuhanó állampapír-árfolyamok tavaly decemberben minden korábbi felülmúlt tőkekiáramlást generáltak a hazai pénzpiaci és kötvényalapokból. Ez a tendencia a kötvényalapok esetében - bár némileg csökkenő mértékben - januárban is folytatódott.

Az elmúlt hónapban hozzávetőlegesen 60 milliárd Ft-ot vontak ki a befektetők a kötvényalapokból , ami 11%-os csökkenést idézett elő ezen alaptípus esetében. Kedvező fordulatnak ítélhető ugyanakkor - különösen a kötvényalapok adatával összehasonlítva - a pénzpiaci alapok esetében tapasztalt 0.5%-os januári vagyongyarapodás , ami hónapok óta az első pozitív jel a hazai állampapírokba fektető alapok esetében. Az általános tendencia megfordulására ugyanakkor még minden bizonnyal várni kell.

A részvény alapok esetében ezzel szemben látványos, 13%-ot meghaladó növekedés volt tapasztalható, ezen belül is figyelemre méltó, több, mint 11 milliárd Ft-os (23%-os mértékű) vagyonnövekedés történt a külföldi részvényalapoknál. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ez döntően egyetlen tételnek köszönhető: az egyik alapba egy nap alatt több, mint 9 milliárd Ft-os befektetés történt, ami nyilvánvalóan nem a kisbefektetők befektetési preferenciáinak hirtelen megváltozásával magyarázható. Lényegesen kisebb mértékű, 3%-os növekedés volt januárban a hazai részvényalapoknál, 1.2%-kal csökkent ugyanakkor a vegyes alapok összesített vagyona. Szolid, 0.9%-os növekedés volt továbbá az ingatlanalapok esetében.

A többi alaptípus pozitív adatai ugyanakkor nem tudták kiegyenlíteni a kötvényalapok vagyonának zuhanását, így az alapokban kezelt összesített vagyon januárba 5.1%-kal, 860.7 milliárd Ft-ra csökkent.

Az alapokkal szemben jelentősen, 3.4%-kal nőtt a pénztári portfoliók vagyona, egyéb portfoliók esetében viszont nem volt az elmúlt hónapban számottevő változás. Mindezen folyamatok együttes eredményeként a Bamosz tagok által kezelt teljes vagyon januárban összességében 1%-kal csökkent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22