Komoly visszaesés a Matáv eredményességében? - elemzői konszenzus (2)

Pénzcentrum
2004. február 9. 15:28

Az elmúlt 6 év 2. leggyengébb negyedéves eredményét várják az elemzők a gyorsjelentését szerdán publikáló Matávtól. A távközlési társaság 4. negyedéves eredménye a portfolio.hu konszenzusa alapján 22%-kal múlhatja alul a rendkívüli tételektől sújtott bázisidőszaki értéket. Éves szinten a visszaesés 13%-os lehet, az EPS várhatóan jelentősen elmarad a korábbi várakozásoktól. Valószínűleg egy lesz sorrendben a 2. év, amikor a Matáv nettó eredménye visszaesik.


Az elemzői becslések tanúbizonysága szerint a Matáv 4. negyedéves eredménye mindössze 7.8 milliárd forint lehet. Az alacsony érték valószínűleg pénzügyi és rendkívüli tételeknek lesz betudható.


Az üzemi eredmény 23.6 milliárdos értéke 13%-os emelkedést tükröz a várakozások szerint. A növekedésből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mivel a tavalyi 4. negyedévben az üzemi eredményt is érintették az egyszeri tételek.

A nettó eredmény tekintetében a várakozások szóródása magas, a nagyobb brókercégek általában alacsonyabb értéket jósolnak.

Bár árbevételre nem készítettünk konszenzust, a 4. negyedévben nagyon könnyen előfordulhat, hogy a bázisidőszakhoz képest csökkenés jellemzi majd a céget, amely egy nem túl dinamikus jövőt vetít előre.


A szerdán megjelenő gyorsjelentésben az eredményen kívüli legfontosabb rész a prognózis lesz. A Matáv általában elég nagyvonalú szokott lenni éves céljai megfogalmazásával, kérdéses, hogy idén megengedhet-e magának könnyen teljesíthető/ felülteljesíthető célkitűzéseket. Bár az EBITDA margin terén elképzelhető, hogy a 2003-as 40% körüli terv után 40% feletti kerül megfogalmazásra, az árbevétel terén már nem vagyunk ennyire optimisták. Kérdés lehet, hogy a cég bemondja-e 2004 év végre a 200 ezer darabos ADSL állományt, s igen fontos indikáció, hogy megfogalmaz-e már most osztalékjavaslatot.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem