22 °C Budapest

Magasak-e az adók Magyarországon? - Indul az "adóverseny"!?

Pénzcentrum
2004. február 6. 08:34

A régió több országában is igen jelentős mértékben változtak az egyes adónemek kulcsai az idei év elejétől, s várhatóan az "adóverseny" tovább fokozódik majd az EU csatlakozást követően, nem csak a csatlakozó, de a jelenlegi EU tagországok körében is. Alábbi írásunkban az mutatjuk be, hogy a régióbeli országokhoz képest mekkora hazánkban az adóterhelés az egyes adónemek tekintetében.


SZJA

SZJA
A személyi jövedelemadó (SZJA) a magánszemélyeknél bármely jogcímen keletkezett jövedelemre előírt progresszív, azaz az egyre nagyobb jövedelmet egyre nagyobb adókulccsal terhelő adó.

SZÓTÁR >>

Az egyes adónemek regionális összehasonlítása során a legkiugróbb értéket hazánkban a legmagasabb SZJA kulcshoz tartozó jövedelem határ mutatja: igaz ugyan, hogy a magyar adókulcsok átlagosnak tekinthetőek, ezek azonban kirívóan alacsony jövedelmekkel párosulnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az átlagos SZJA terhelés hazánkban meglehetősen magas. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a legmagasabb SZJA kulcshoz kapcsolódó jövedelem határ Csehországban mutatja második legalacsonyabb értéket, de még ez is duplája a magyar értéknek.

A régió "divata" egyértelműen az egykulcsos SZJA, a vizsgált 8 ország közül 4 ezt a gyakorlatot alkalmazza, s hazánkban is ilyen irányú törekvések mutatkoznak az adózás egyszerűsítésének a jegyében (csak zárójelben tesszük hozzá, hogy van mit egyszerűsíteni Magyarországon...). Lengyelországban az idei évtől a külön adózó jövedelmek esetében történt egyszerűsítés: ezeket a jövedelmeket 19%-os SZJA kulccsal terheli az állam.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egykulcsos versenyben eddig Szlovákia vezeti, ahol 19%-os kulccsal adózik minden személyi jövedelem.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08