22 °C Budapest

Merre tovább BUX? - Technikai elemzés

Pénzcentrum
2004. február 5. 10:10

A múlt héten 4 év után először ismét határozottan áttörte a 10,000 pontos lélektani határt a BUX, a történelmi csúcsot azonban egyelőre nem sikerült megdönteni: a barométer 10,280 ponton fordult, és megindult lefelé. A technikai elemzés eszköztára szerint a korrekció folytatódhat az elkövetkező napokban-hetekben, komolyabb aggodalomra azonban egyelőre semmi jel nem utal.A BUX index a 2000 márciusi történelmi csúcspontot követően a 2001 szeptember 11-i, USA-t ért terrorista támadások utáni napon érte el lokális mélypontját, ami igen jó alapot nyújtott arra, hogy meginduljon a tőzsdei fellendülés.

Az elsődleges emelkedő trend már lassan 2 és fél éve tart, és természetesen az elmúlt napok csökkenései sem mutatják azt, hogy ez a tendencia megtört volna. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Dow elmélet szerint az elsődleges trend lehet emelkedő (bullish), vagy pedig csökkenő (bearish), s általában több mint egy évig tart, de akár több évet, évtizedet is átfoghat. A trend alapvetően az árfolyam vagy az index irányultságát jelzi.


A másodlagos trend az elsődleges csatornán belül szintén növekedést mutat, így komolyabb aggodalomra egyelőre semmi ok nincsen.

Nagy kérdés azonban, hogy hogyan kerül ki a BUX az 10,000 ponttal való harcból. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem sikerül a lélektani szint felett maradni, s ha ez beigazolódik, akkor a tanulság az, hogy a kitörés ismét csak rövid ideig tartott. Ha azonban az elsődleges, vagy esetleg e mellett a másodlagos trend is folytatódik, akkor a következő "csúcstámadás" alkalmával a 10,000 pontot határozottan, és hosszabb időre áttörheti az indikátor.

A hosszú távú növekedést kellőképpen visszaigazolja a forgalmat alapul vevő On Balance Volume (OBV) indikátor, mely a barométerrel együtt határozott növekedést mutatott az elmúlt egy évben.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?