19 °C Budapest

Jöhet a "made-in-China"?

Pénzcentrum
2004. február 5. 11:15

Ki ne találkozna nap mint nap kínai termékek tömkelegével? Sokaknak ezek láttán megfordul a fejében, hogy ezen áruk behozatala a hazai munkaerőt lehetetleníti el hosszabb távon. Az európai vezetők azonban messze nem így gondolkodnak - derül ki a Business Week beszámolójából.


Első pillantásra irracionálisnak tűnhet, hogy míg az Európai Unió Kínával szembeni kereskedelmi deficitje folyamatos növekedést mutat, az euro erősebb, mint valaha - stimulálva ezzel a további importot - a kontinens "fejei" cseppet sem aggódnak.
Az utca embere mindeközben az amerikai "Kína-szindróma" európai megjelenéséről beszél, egy olyan országtól való gazdasági függésről, ami elveszi a hazai termelők állását.

Egyedül az olasz gazdasági miniszter kiáltott segítségért, szerinte Európa megnyitása a kínai termékek előtt maga az öngyilkosság. Szavai azonban süket fülekre találtak. Lássuk hát mi alapozza meg ezt a magabiztos optimizmust!

Szakértők szerint nem is érdemes a kontinens helyzetét az Egyesült Államokéhoz hasonlítani. Bár az elmúlt év első tíz hónapjában 38 milliárd dollárral többet importált az euro zóna 12 országa Kínából, mint az oda irányuló exportjuk, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezen országoknak a világ egészével szemben vett kereskedelmi mérlege 6.3 milliárd dolláros többletet mutat (Németország, Franciaország és Olaszország egyaránt pluszban vannak), szemben az USA óriási deficitjével. Ezen a szemüvegen keresztül máris kevésbé félelmetes a helyzet.

Ezzel persze nincs vége az érvelésnek, még kedvezőbb képet kapunk ugyanis, ha a Kínába irányuló export tekintetében is összevetjük Európát az Egyesült Államokkal. A tavalyi év első tíz hónapjában az EU 41 milliárd dollárnyi árut és szolgáltatást értékesített a távol-keleti országnak, ami majdnem kétszerese az USA azonos időszaki adatának. Az európai vállalatok szívesen szállítanak Kínának, ami időről-időre jobb üzlet, figyelembe véve az ország 9%-ot is meghaladó éves gazdasági növekedését. Mindennek tükrében nyilvánvaló, hogy a távol-keleti országnak igen nagy szüksége van infrastrukturális fejlesztésekre, ami megrendelések formájában szintén jól jön az európai vállalatoknak. A Siemens például jelentős szerephez jutott a kínai telekomrendszer kiépítésében, a svéd-svájci ABB az acél és petrolkémiai ipar beszállítója, míg a Suez milliárdos szerződéseket kötött vízkezelési feladatok ellátására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Goldman Sachs elemzői szerint a hatalmas kínai kereslettel hosszabb távon is számolni kell. A német Kereskedelmi és Iparkamara például a Kínába irányuló német kivitel éves 20%-os ütemű növekedésére számít a közeljövőben. Ha szemügyre vesszük az európai nagyvállalatokat, tisztán látható, hogy pillanatnyilag is hatalmas érdekeltségekkel rendelkeznek a távol-keleti ország területén. A Volkswagen jelenleg is Kína domináns autógyártója és a következő négy év során további 7.6 milliárd dollárt kíván befektetni a termelés növelésébe. A párizsi székhelyű L'Oréal három kozmetikai gyárat üzemeltet a térségben és hatalmas ambíciókkal rendelkezik a terjeszkedést illetően. (A társaság értékesítése 69%-kal, 200 millió dollárra emelkedett az elmúlt év során.)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?