14 °C Budapest

Jöhet a "made-in-China"?

Pénzcentrum
2004. február 5. 11:15

Ki ne találkozna nap mint nap kínai termékek tömkelegével? Sokaknak ezek láttán megfordul a fejében, hogy ezen áruk behozatala a hazai munkaerőt lehetetleníti el hosszabb távon. Az európai vezetők azonban messze nem így gondolkodnak - derül ki a Business Week beszámolójából.


Első pillantásra irracionálisnak tűnhet, hogy míg az Európai Unió Kínával szembeni kereskedelmi deficitje folyamatos növekedést mutat, az euro erősebb, mint valaha - stimulálva ezzel a további importot - a kontinens "fejei" cseppet sem aggódnak.
Az utca embere mindeközben az amerikai "Kína-szindróma" európai megjelenéséről beszél, egy olyan országtól való gazdasági függésről, ami elveszi a hazai termelők állását.

Egyedül az olasz gazdasági miniszter kiáltott segítségért, szerinte Európa megnyitása a kínai termékek előtt maga az öngyilkosság. Szavai azonban süket fülekre találtak. Lássuk hát mi alapozza meg ezt a magabiztos optimizmust!

Szakértők szerint nem is érdemes a kontinens helyzetét az Egyesült Államokéhoz hasonlítani. Bár az elmúlt év első tíz hónapjában 38 milliárd dollárral többet importált az euro zóna 12 országa Kínából, mint az oda irányuló exportjuk, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezen országoknak a világ egészével szemben vett kereskedelmi mérlege 6.3 milliárd dolláros többletet mutat (Németország, Franciaország és Olaszország egyaránt pluszban vannak), szemben az USA óriási deficitjével. Ezen a szemüvegen keresztül máris kevésbé félelmetes a helyzet.

Ezzel persze nincs vége az érvelésnek, még kedvezőbb képet kapunk ugyanis, ha a Kínába irányuló export tekintetében is összevetjük Európát az Egyesült Államokkal. A tavalyi év első tíz hónapjában az EU 41 milliárd dollárnyi árut és szolgáltatást értékesített a távol-keleti országnak, ami majdnem kétszerese az USA azonos időszaki adatának. Az európai vállalatok szívesen szállítanak Kínának, ami időről-időre jobb üzlet, figyelembe véve az ország 9%-ot is meghaladó éves gazdasági növekedését. Mindennek tükrében nyilvánvaló, hogy a távol-keleti országnak igen nagy szüksége van infrastrukturális fejlesztésekre, ami megrendelések formájában szintén jól jön az európai vállalatoknak. A Siemens például jelentős szerephez jutott a kínai telekomrendszer kiépítésében, a svéd-svájci ABB az acél és petrolkémiai ipar beszállítója, míg a Suez milliárdos szerződéseket kötött vízkezelési feladatok ellátására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Goldman Sachs elemzői szerint a hatalmas kínai kereslettel hosszabb távon is számolni kell. A német Kereskedelmi és Iparkamara például a Kínába irányuló német kivitel éves 20%-os ütemű növekedésére számít a közeljövőben. Ha szemügyre vesszük az európai nagyvállalatokat, tisztán látható, hogy pillanatnyilag is hatalmas érdekeltségekkel rendelkeznek a távol-keleti ország területén. A Volkswagen jelenleg is Kína domináns autógyártója és a következő négy év során további 7.6 milliárd dollárt kíván befektetni a termelés növelésébe. A párizsi székhelyű L'Oréal három kozmetikai gyárat üzemeltet a térségben és hatalmas ambíciókkal rendelkezik a terjeszkedést illetően. (A társaság értékesítése 69%-kal, 200 millió dollárra emelkedett az elmúlt év során.)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem