Fájdalmas szakítás

Pénzcentrum
2004. február 5. 14:25

Steve Jobs, az Apple-t is vezető, s a Pixar stúdiót alapító vezérigazgató a napokban éles hangon kritizálta a Disney-t a két vállalat szakítását követően.

Jobs szerint a Disney animációs filmjei az utóbbi időben sorra megbuktak, ezért megkérdőjelezte a társaság vezetőjének, Michael Eisernek a hozzáértését is. Ezzel egyébként nem volt egyedül, a Walt Disney alapítójának unokaöccse Roy E. Disney, aki korábban maga is irányította a vállalatot felszólította a részvényeseket, hogy buktassák meg Eisnert, mivel őt tartja felelősnek a Pixar távozásáért.

A két cég együttműködése felettébb gyümölcsözőnek volt mondható, a Pixar animációs stúdió volt a Disney partnere az Oscar-díjas Toy Story és Szörny Rt. megvalósításában. Legújabb közös, Magyarországon is bemutatott művük a Némó nyomában, ami szintén elsöprő sikert aratott. Összesen öt rajzfilm fűződik közös munkásságukhoz, ami 1995 óta tartott.

A tárgyalásokat azonban nem a dicsőséges közös múlt, hanem az eltérő jövőképek befolyásolták. Jobs, a Pixar vezérigazgatója azt mondta, a váló ok az volt, hogy a Disney nem volt hajlandó a Pixar kizárólagos tulajdonának nyilvánítani a két folyamatban lévő filmet, a "The Incredibles" és a "The Cars"-t. Ezek 2004-ben, illetve 2005-ben lesznek láthatók a mozikban. Mindemellett persze az is szerepet játszott, hogy a Pixar szeretett volna nevéhez méltó részesedést kiharcolni a nyereségből, Eisner azonban nem engedett.

A szakítás miatt a Pixar CFO-ja is aggodalmát fejezte ki Jobs-nak, szerinte ugyanis a Disney marketing ereje nélkül a Pixar nem lesz életképes a jövőben. A vezérigazgató viszont másképp látja a kialakult helyzetet. Szerinte ugyanis a Disney utolsó két "művét" a "Treasure Planet"-et és a "Brother Bear"-t még a márkanév sem tudta sikeressé tenni, mindkettő elbukott.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a szétválás nyomán a Disney fenntartotta magának a jogot a Toy Story és a többi közös alkotás folytatására, amire a Pixar csattanós választ adott: "Betegesnek érezzük a Disney, sorozatok folytatására való törekvését, mivel a Lion King és a Peter Pan folytatásai is kiábrándítóan sikerültek." Eisnert igyekezett nyilatkozataival még dilettánsabbnak és nevetségesebbnek bemutatni, felemlegetve, hogy a "Disney-vezér" a Némót sem tartotta előzetesen éppen potenciális kasszasikernek, ahogy a többi Pixar terméket sem. Az idő persze a kisebb animációs stúdiót igazolta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jobs nyilatkozatában elismerését fejezte ki Dick Cook, a Walt Disney Studios vezetőjének, és elismerően beszélt az eredeti "Disney szellemiségről". A The Walt Disney Co. vezetőjéről, Eisnerről azonban egészen más hangvételben emlékezett meg.

A Disney közleményében sajnálatát fejezte ki, amiért szerintük a Jobs által elmondotak nem fedik a valóságot és hogy a vita személyeskedéssé fajult.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?