21 °C Budapest

Fájdalmas szakítás

Pénzcentrum
2004. február 5. 14:25

Steve Jobs, az Apple-t is vezető, s a Pixar stúdiót alapító vezérigazgató a napokban éles hangon kritizálta a Disney-t a két vállalat szakítását követően.

Jobs szerint a Disney animációs filmjei az utóbbi időben sorra megbuktak, ezért megkérdőjelezte a társaság vezetőjének, Michael Eisernek a hozzáértését is. Ezzel egyébként nem volt egyedül, a Walt Disney alapítójának unokaöccse Roy E. Disney, aki korábban maga is irányította a vállalatot felszólította a részvényeseket, hogy buktassák meg Eisnert, mivel őt tartja felelősnek a Pixar távozásáért.

A két cég együttműködése felettébb gyümölcsözőnek volt mondható, a Pixar animációs stúdió volt a Disney partnere az Oscar-díjas Toy Story és Szörny Rt. megvalósításában. Legújabb közös, Magyarországon is bemutatott művük a Némó nyomában, ami szintén elsöprő sikert aratott. Összesen öt rajzfilm fűződik közös munkásságukhoz, ami 1995 óta tartott.

A tárgyalásokat azonban nem a dicsőséges közös múlt, hanem az eltérő jövőképek befolyásolták. Jobs, a Pixar vezérigazgatója azt mondta, a váló ok az volt, hogy a Disney nem volt hajlandó a Pixar kizárólagos tulajdonának nyilvánítani a két folyamatban lévő filmet, a "The Incredibles" és a "The Cars"-t. Ezek 2004-ben, illetve 2005-ben lesznek láthatók a mozikban. Mindemellett persze az is szerepet játszott, hogy a Pixar szeretett volna nevéhez méltó részesedést kiharcolni a nyereségből, Eisner azonban nem engedett.

A szakítás miatt a Pixar CFO-ja is aggodalmát fejezte ki Jobs-nak, szerinte ugyanis a Disney marketing ereje nélkül a Pixar nem lesz életképes a jövőben. A vezérigazgató viszont másképp látja a kialakult helyzetet. Szerinte ugyanis a Disney utolsó két "művét" a "Treasure Planet"-et és a "Brother Bear"-t még a márkanév sem tudta sikeressé tenni, mindkettő elbukott.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a szétválás nyomán a Disney fenntartotta magának a jogot a Toy Story és a többi közös alkotás folytatására, amire a Pixar csattanós választ adott: "Betegesnek érezzük a Disney, sorozatok folytatására való törekvését, mivel a Lion King és a Peter Pan folytatásai is kiábrándítóan sikerültek." Eisnert igyekezett nyilatkozataival még dilettánsabbnak és nevetségesebbnek bemutatni, felemlegetve, hogy a "Disney-vezér" a Némót sem tartotta előzetesen éppen potenciális kasszasikernek, ahogy a többi Pixar terméket sem. Az idő persze a kisebb animációs stúdiót igazolta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jobs nyilatkozatában elismerését fejezte ki Dick Cook, a Walt Disney Studios vezetőjének, és elismerően beszélt az eredeti "Disney szellemiségről". A The Walt Disney Co. vezetőjéről, Eisnerről azonban egészen más hangvételben emlékezett meg.

A Disney közleményében sajnálatát fejezte ki, amiért szerintük a Jobs által elmondotak nem fedik a valóságot és hogy a vita személyeskedéssé fajult.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?