12 °C Budapest

Fájdalmas szakítás

Pénzcentrum
2004. február 5. 14:25

Steve Jobs, az Apple-t is vezető, s a Pixar stúdiót alapító vezérigazgató a napokban éles hangon kritizálta a Disney-t a két vállalat szakítását követően.

Jobs szerint a Disney animációs filmjei az utóbbi időben sorra megbuktak, ezért megkérdőjelezte a társaság vezetőjének, Michael Eisernek a hozzáértését is. Ezzel egyébként nem volt egyedül, a Walt Disney alapítójának unokaöccse Roy E. Disney, aki korábban maga is irányította a vállalatot felszólította a részvényeseket, hogy buktassák meg Eisnert, mivel őt tartja felelősnek a Pixar távozásáért.

A két cég együttműködése felettébb gyümölcsözőnek volt mondható, a Pixar animációs stúdió volt a Disney partnere az Oscar-díjas Toy Story és Szörny Rt. megvalósításában. Legújabb közös, Magyarországon is bemutatott művük a Némó nyomában, ami szintén elsöprő sikert aratott. Összesen öt rajzfilm fűződik közös munkásságukhoz, ami 1995 óta tartott.

A tárgyalásokat azonban nem a dicsőséges közös múlt, hanem az eltérő jövőképek befolyásolták. Jobs, a Pixar vezérigazgatója azt mondta, a váló ok az volt, hogy a Disney nem volt hajlandó a Pixar kizárólagos tulajdonának nyilvánítani a két folyamatban lévő filmet, a "The Incredibles" és a "The Cars"-t. Ezek 2004-ben, illetve 2005-ben lesznek láthatók a mozikban. Mindemellett persze az is szerepet játszott, hogy a Pixar szeretett volna nevéhez méltó részesedést kiharcolni a nyereségből, Eisner azonban nem engedett.

A szakítás miatt a Pixar CFO-ja is aggodalmát fejezte ki Jobs-nak, szerinte ugyanis a Disney marketing ereje nélkül a Pixar nem lesz életképes a jövőben. A vezérigazgató viszont másképp látja a kialakult helyzetet. Szerinte ugyanis a Disney utolsó két "művét" a "Treasure Planet"-et és a "Brother Bear"-t még a márkanév sem tudta sikeressé tenni, mindkettő elbukott.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a szétválás nyomán a Disney fenntartotta magának a jogot a Toy Story és a többi közös alkotás folytatására, amire a Pixar csattanós választ adott: "Betegesnek érezzük a Disney, sorozatok folytatására való törekvését, mivel a Lion King és a Peter Pan folytatásai is kiábrándítóan sikerültek." Eisnert igyekezett nyilatkozataival még dilettánsabbnak és nevetségesebbnek bemutatni, felemlegetve, hogy a "Disney-vezér" a Némót sem tartotta előzetesen éppen potenciális kasszasikernek, ahogy a többi Pixar terméket sem. Az idő persze a kisebb animációs stúdiót igazolta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jobs nyilatkozatában elismerését fejezte ki Dick Cook, a Walt Disney Studios vezetőjének, és elismerően beszélt az eredeti "Disney szellemiségről". A The Walt Disney Co. vezetőjéről, Eisnerről azonban egészen más hangvételben emlékezett meg.

A Disney közleményében sajnálatát fejezte ki, amiért szerintük a Jobs által elmondotak nem fedik a valóságot és hogy a vita személyeskedéssé fajult.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem