23 °C Budapest

Fájdalmas szakítás

Pénzcentrum
2004. február 5. 14:25

Steve Jobs, az Apple-t is vezető, s a Pixar stúdiót alapító vezérigazgató a napokban éles hangon kritizálta a Disney-t a két vállalat szakítását követően.

Jobs szerint a Disney animációs filmjei az utóbbi időben sorra megbuktak, ezért megkérdőjelezte a társaság vezetőjének, Michael Eisernek a hozzáértését is. Ezzel egyébként nem volt egyedül, a Walt Disney alapítójának unokaöccse Roy E. Disney, aki korábban maga is irányította a vállalatot felszólította a részvényeseket, hogy buktassák meg Eisnert, mivel őt tartja felelősnek a Pixar távozásáért.

A két cég együttműködése felettébb gyümölcsözőnek volt mondható, a Pixar animációs stúdió volt a Disney partnere az Oscar-díjas Toy Story és Szörny Rt. megvalósításában. Legújabb közös, Magyarországon is bemutatott művük a Némó nyomában, ami szintén elsöprő sikert aratott. Összesen öt rajzfilm fűződik közös munkásságukhoz, ami 1995 óta tartott.

A tárgyalásokat azonban nem a dicsőséges közös múlt, hanem az eltérő jövőképek befolyásolták. Jobs, a Pixar vezérigazgatója azt mondta, a váló ok az volt, hogy a Disney nem volt hajlandó a Pixar kizárólagos tulajdonának nyilvánítani a két folyamatban lévő filmet, a "The Incredibles" és a "The Cars"-t. Ezek 2004-ben, illetve 2005-ben lesznek láthatók a mozikban. Mindemellett persze az is szerepet játszott, hogy a Pixar szeretett volna nevéhez méltó részesedést kiharcolni a nyereségből, Eisner azonban nem engedett.

A szakítás miatt a Pixar CFO-ja is aggodalmát fejezte ki Jobs-nak, szerinte ugyanis a Disney marketing ereje nélkül a Pixar nem lesz életképes a jövőben. A vezérigazgató viszont másképp látja a kialakult helyzetet. Szerinte ugyanis a Disney utolsó két "művét" a "Treasure Planet"-et és a "Brother Bear"-t még a márkanév sem tudta sikeressé tenni, mindkettő elbukott.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a szétválás nyomán a Disney fenntartotta magának a jogot a Toy Story és a többi közös alkotás folytatására, amire a Pixar csattanós választ adott: "Betegesnek érezzük a Disney, sorozatok folytatására való törekvését, mivel a Lion King és a Peter Pan folytatásai is kiábrándítóan sikerültek." Eisnert igyekezett nyilatkozataival még dilettánsabbnak és nevetségesebbnek bemutatni, felemlegetve, hogy a "Disney-vezér" a Némót sem tartotta előzetesen éppen potenciális kasszasikernek, ahogy a többi Pixar terméket sem. Az idő persze a kisebb animációs stúdiót igazolta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jobs nyilatkozatában elismerését fejezte ki Dick Cook, a Walt Disney Studios vezetőjének, és elismerően beszélt az eredeti "Disney szellemiségről". A The Walt Disney Co. vezetőjéről, Eisnerről azonban egészen más hangvételben emlékezett meg.

A Disney közleményében sajnálatát fejezte ki, amiért szerintük a Jobs által elmondotak nem fedik a valóságot és hogy a vita személyeskedéssé fajult.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?