Az EKB nem változtatott kamatain, maradt a 2%

Pénzcentrum
2004. február 5. 15:04

A várakozásoknak megfelelően válozatlanul hagyta irányadó kamatait az Európai Központi Bank (EKB). A refinanszírozási ráta minimuma továbbra is 2%. A Bank of England már megkezdte a kamatemelést, ott az irányadó ráta 25 bp-tal 4%-ra emelkedett.

A makrogazdasági adatok illetve a vállalati konjunktúrafelmérések is arra utalnak, hogy elindult egy élénkülési folyamat Európában. A leggyorsabb növekedés a feldolgozóiparban illetve néhány szolgáltatási ágban tapasztalható. A bővülésben nagy szerepe van az exportkereslet élénkülésének, ugyanakkor számos vállalat az erősödő kereslet ellenére az erős euró okozta problémákkal küzd. A gazdasági élénkülés önmagában inkább a kamatemelést indokolná.

Ezzel szemben kérdéses, hogy az euró erősödése mennyiben érinti az exportot, illetve az egész konjunktúrát, és egy esetleges kamatcsökkentéssel az árfolyam erősödése megállítható, illetve visszafordítható-e. A legutóbbi elemzői és hivatalos vélemények többsége arra utal, hogy a külső keresletélénkülés pozitív hatása ellensúlyozni tudja az árfolyamerősödés exportnövekedést gátló hatásait.


A brit kamatemelés mögött alapvetően a növekedésnek az euró-zónától eltérő szerkezete húzódik meg. Ott a GDP növekedési dinamikájának gyorsulását nagymértékben a fogyasztási kereslet erősödése okozta. Az erősödő kereslet az inflációs nyomás növekedésében is megmutatkozhat, a kamatemelés ezt kívánja gyengíteni.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43