25 °C Budapest

Két év után újra szignifikáns tőkebeáramlás - bizakodóbbá váltak a kockázatitőke-alapkezelők

Pénzcentrum
2004. február 4. 13:55

A Nemzetközi Kockázati Tőke Szövetség (NVCA) és a Thomson Venture Economics negyedévente publikált közös felmérése két év után ismét jelentősnek mondható bővülést regisztrált a kockázati tőkealapok által gyűjtött, befektethető pénzmennyiség tekintetében.


A globális kockázati tőke szegmens fénykorát az 1997 és 2001 közötti időszak jelentette, azonban a technológiai buborék kipukkanása a gazdasági igények átértékelését tette szükségessé a tőkepiacon, a kockázat és a hozam közötti korábbi egyensúly felborult a fejlesztési tőke jellegű befektetések piacán.

A kockázati tőkealapok által gyűjtött pénzmennyiség alakulása kitűnően szemlélteti, hogy a világgazdasági recesszió jegyében 2001 és 2002 két ínséges esztendőt jelentett, a részvényárfolyamok meredek hanyatlása a sikeres exitek elmaradását vagy elhúzódását vonta maga után, a tőke forgási sebessége lelassult - a kedvezőtlen folyamatok arra kényszerítették az életben maradt alapokat, hogy rendelkezésre álló forrásaikat megfontoltabban és hatékonyabban használják fel.


A tőkepiac önszabályozó mechanizmusának számító természetes következmény, hogy a korábban húzóágazatnak számító fejlesztési tőke ügyletek helyébe a mezzanine hibrid instrumentumait előnyben részesítő kivásárlás típusú tranzakciók léptek, amelyek jobban megfelelnek a gazdaság megváltozott igényeinek.


A kivásárlások és a mezzanine ügyletek javára eltolódott arányok elmúlt negyedévekben stabilizálódni látszó megoszlása az október-decemberi időszakban sem változott meg, a lényeg a növekedésben rejlik: a világgazdaság élénkülésével párhuzamosan egyre több alap tekint bizakodóan a jövőbe, a beáramló pénzmennyiség azt jelzi, hogy a kihelyezések száma is minden bizonnyal bővül majd a következő időszakban.


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22