23 °C Budapest

Elemzői vélemények az államháztartási adatról

Pénzcentrum
2004. február 4. 13:09

Bár egyszeri tételek is szerepet játszottak az államháztartás első havi kiemelkedő hiányában, az elemzők jellemzően igen negatívan értékelik a számokat. A deficit az éves előirányzat közel negyedére rúg.

Barcza György, az ING elemzője szerint a hiány nagyon magas, de nem meglepő. Aggodalomra ad okot, hogy a 12 havi kumulált adatok egyre rosszabb képet festenek az államháztartás helyzetéről. A Draskovics Tibor által meghirdetett takarékossági csomag a deficit növekedését mérsékelheti, ugyanakkor a tervezett 4.6%-os GDP arányos hiány ezzel önmagában feltehetően nem lesz elérhető. Az elemző egyetért a GKI azon prognózisával, miszerint a második félévben újabb takarékossági intézkedéseket kell majd bevezetni.

Barcza szerint az MNB egyelőre a kivárás politikáját folytatja majd, nem változtat kamatain. Ha a romló egyenleg már valószínűsíti, hogy a célok nem teljesülnek, és nem lesz újabb takarékossági csomag, a forint pedig tovább gyengélkedik (265 Ft/euró körül), akkor nem kizárt, hogy újabb kamatemelési lépés következik.

Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szintén negatívan értékeli a januári adatot. Török is utal az egyszeri tételekre, ugyanakkor ezek megnyugvásra nem adnak okot. Az elemző a 120 (bruttó számítások szerint 150, a tavalyi intézkedésekkel kiegészítve 180-190 mrd) Ft-os csomagot nem ítéli elégségesnek, hogy az év végi célok tarthatóak legyenek, újabb kiadáscsökkentésre lesz majd szükség. A Reuters tegnapi felmérése szerint kb. 75 mrd-ra, ugyanakkor a becslések 15 és 300 mrd Ft között szóródtak. A Raiffeisen 130 mrd Ft-nyit lát szükségesnek. Török szerint az elkövetkezendő 3-6 hónapban nincs esély kamatcsökkentésre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?