18 °C Budapest

Miniszteri lemondásokat is okozhat a Draskovics-csomag

Pénzcentrum
2004. február 2. 12:11

A héten kezdődnek azok a tárgyalások, melyeken az egyes tárcavezetők a Pénzügyminisztériummal igyekeznek megállapodni a takarékossági csomag őket érintő kérdéseiről. A Népszabadság szerint miniszteri lemondások sem kizártak amiatt, hogy a költséglefaragások egyes területeken a működést is ellehetetlenítik. A lap számításai szerint a legnagyobb kiadáscsökkentés a földművelésügyi tárcánál várható 30-40 mrd Ft nagyságrendben.

Amint eddig ismertté vált, a megtakarítási csomag 120 mrd Ft új kiadáscsökkentést tartalmaz. Ehhez a tavaly decemberi kormánydöntés alapján kapcsolódik még 35 mrd Ft. A kiadáscsökkentés azonban mint kiderült nettó módon értendő. Ez azt jelenti, hogy bizonyos elmaradt kiadások miatt bizonyos bevételek sem képződnek meg (pl. bérek utáni adók), emiatt a kiadáscsökkentés bruttó összege magasabb kell hogy legyen, amivel végül a kívánatos egyenlegjavulás bekövetkezhet (összességében 185-190 mrd Ft). Ez a Népszabadság számításai szerint a szabadon felhasználható minisztériumi pénzek mintegy 15%-át közelíti.

Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter korábbi kijelentése szerint a kiadácsökkentés a beruházásra fordítható összegek 10%-át érinti, a dologi kiadások 5%-kal csökkennek. A beruházási összeg lefaragása 20-25 mrd Ft megtakarítást eredményezhet, a dologi kiadásokból 25-30 mrd Ft remélhető.

A Népszabadság szerint a megszorítás leginkább azokat a tárcákat érintheti, ahol a bérek és működési költségek viszonylag alacsonyabbak, viszont sokat fordítanak támogatásokra. Ily módon az agrártárca kiadásai akár 30-40 mrd Ft-tal, a gazdasági tárca költése 30 mrd Ft-tal lehet alacsonyabb. A kulturális, az oktatási, az informatikai minisztérium 5-10 mrd-os elvonással számolhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?