32 °C Budapest

GKI: export- és beruházásvezérelt élénkülés

Pénzcentrum
2004. február 2. 08:21

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság mindinkább export- és beruházás-vezérelt pályán élénkül, a külső és belső egyensúly javul.

A magyar gazdaság 2003-ban negyedévről negyedévre gyorsult. A világgazdasági és hazai konjunkturális várakozások javulnak. Ez, valamint a korábbinál gyengébb forint ösztönzően, a magas hazai kamatok és a gyenge dollár fékezően hat a 2004. évi növekedésre. A 3.5%-ra becsült GDP-bővülés jó eséllyel elérhetőnek látszik.

Az iparban a termelékenyég javulása ismét gyorsul. A növekvő kivitel és az újra lendületet kapó beruházások jelentős importot is igényelnek. Így a külkereskedelmi hiány idén is növekedni fog . A folyó fizetési mérlegben azonban ezt a várhatóan végre növekvő idegenforgalmi aktívum ellentételezheti . Így a deficit a GDP 6.5%-áról 2004-ben 6%-ára csökken. Bővülni fog a Magyarországra áramló külföldi működőtőke , ami a modernizáció és hiány finanszírozása szempontjából is kedvező.

A 2003. évi, az önkormányzatokkal együtt a GDP 6%-át közelítő államháztartási hiány érzékelhetően alacsonyabb a megelőző évinél és lényeges szigorítást jelentett. Ugyanakkor a javulás számottevően elmaradt a tervezettől és a hiány szintje fenntarthatatlanul magas. A jelek szerint a kormányzat valóban elkötelezett az idei új, reálisnak tűnő cél, a GDP 4.6%-át kitevő államháztartási hiány mellett , s ennek meghaladását akár további évközi intézkedések árán is meg fogja akadályozni.

A munkanélküliség 2003-ban érezhetően csökkent, a foglalkoztatás a költségvetési szektorban nőtt, az üzletiben stagnált, ezen belül az iparban csökkent. A reálkeresetek az elmúlt két év összesen 25%-os emelkedése után 2004-ben már csak kb. 1%-kal nőnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az infláció főleg az áfa és a jövedéki adó emelésének hatására 2004 tavaszán néhány hónapban el fogja érni a 7%-ot, az év második felében azonban - ha további ársokk nem éri a gazdaságot - érezhetően mérséklődik, s az év végén a 2003. decemberi szint (5.7%) körül alakul. Éves átlagban 6.2% körüli áremelkedés várható.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?