26 °C Budapest

GKI: export- és beruházásvezérelt élénkülés

Pénzcentrum
2004. február 2. 08:21

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság mindinkább export- és beruházás-vezérelt pályán élénkül, a külső és belső egyensúly javul.

A magyar gazdaság 2003-ban negyedévről negyedévre gyorsult. A világgazdasági és hazai konjunkturális várakozások javulnak. Ez, valamint a korábbinál gyengébb forint ösztönzően, a magas hazai kamatok és a gyenge dollár fékezően hat a 2004. évi növekedésre. A 3.5%-ra becsült GDP-bővülés jó eséllyel elérhetőnek látszik.

Az iparban a termelékenyég javulása ismét gyorsul. A növekvő kivitel és az újra lendületet kapó beruházások jelentős importot is igényelnek. Így a külkereskedelmi hiány idén is növekedni fog . A folyó fizetési mérlegben azonban ezt a várhatóan végre növekvő idegenforgalmi aktívum ellentételezheti . Így a deficit a GDP 6.5%-áról 2004-ben 6%-ára csökken. Bővülni fog a Magyarországra áramló külföldi működőtőke , ami a modernizáció és hiány finanszírozása szempontjából is kedvező.

A 2003. évi, az önkormányzatokkal együtt a GDP 6%-át közelítő államháztartási hiány érzékelhetően alacsonyabb a megelőző évinél és lényeges szigorítást jelentett. Ugyanakkor a javulás számottevően elmaradt a tervezettől és a hiány szintje fenntarthatatlanul magas. A jelek szerint a kormányzat valóban elkötelezett az idei új, reálisnak tűnő cél, a GDP 4.6%-át kitevő államháztartási hiány mellett , s ennek meghaladását akár további évközi intézkedések árán is meg fogja akadályozni.

A munkanélküliség 2003-ban érezhetően csökkent, a foglalkoztatás a költségvetési szektorban nőtt, az üzletiben stagnált, ezen belül az iparban csökkent. A reálkeresetek az elmúlt két év összesen 25%-os emelkedése után 2004-ben már csak kb. 1%-kal nőnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az infláció főleg az áfa és a jövedéki adó emelésének hatására 2004 tavaszán néhány hónapban el fogja érni a 7%-ot, az év második felében azonban - ha további ársokk nem éri a gazdaságot - érezhetően mérséklődik, s az év végén a 2003. decemberi szint (5.7%) körül alakul. Éves átlagban 6.2% körüli áremelkedés várható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?