7 °C Budapest

Garantált alap az OTP-től is

Pénzcentrum
2004. február 2. 08:19

A PSZÁF engedélyezte az OTP Fantázia Garantált Zártvégű Származtatott Részvény Alap mint zártvégű származtatott ügyletekbe befektető befektetési alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozatala céljából készített tájékoztató, rövidített tájékoztató és nyilvános ajánlattétel közzétételét. Az alapba történő befektetés mint egy korlátozott kockázatú részvénycsomag vásárlás fogható fel.

Garantált konstrukciók

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban jelentek meg a hazai piacon is a bonyolultabb pénzügyi konstrukciókra épülő befektetési alapok. Ezek egyik legjellemzőbb formái az olyan részvény illetve származtatott ügyletekre építő alapok voltak, melyek tőke-, esetleg hozamgarancia nyújtása mellett egy kockázatos eszköz potenciálisan magasabb hozamát is elérhetővé kívánták tenni a befektetők számára. A garancia kockázatcsökkentő tényezőként jelentkezett, amiért többnyire azzal "fizet"-nek a befektetők, hogy a kockázatos eszköz hozamából kifizethető részt felülről limitálják. Ilyen típusú konstrukcióval eddig a K&H Alapkezelő jelent meg a fix alapcsaláddal, illetve újdonság a CA Tőkegarantált Alapja. A sorba új alapjával az OTP is belépni készül.

OTP Fantázia: 4.25 éves futamidő, max 15 mrd Ft

Az OTP Fantázia mint zártvégű alap 4.25 éves "futamidő"-vel bír. Az alap lejárata 2008 június 12. A jegyzési időszak február 23-tól március 12-ig tart majd. Az Alapkezelő elképzelései szerint a jegyzésre rendelkezésre álló jegyek maximális összértéke 15 mrd Ft lesz.

Befektetési politika

Az OTP Fantázia szintén egy garantált alap lesz. Az alapkezelő illetve a bank teljes visszafizetési garanciát vállal a jegyzéskori befektetett tőkére, emellett a hozamígéretre az OTP bankgaranciája is vonatkozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A befektetett tőke visszafizetése tehát garantált. A tőkén felül elérhető hozam egy indexkosár teljesítményétől, illetve a jegyzéskor meghatározandó ún. participációs rátától függ majd. Az említett kosár az S&P 500 és a DJ EuroStoxx 50 indexek 50-50%-ban. Az alapkezelő hozamként az indexkosár devizateljesítményének százalékos nagyságát forintban fizeti ki. Tehát ha az indexkosár pl. 60%-os értéknövekedést produkált, akkor a hozamfizetés alapja szintén 60%, de már forintban. A tényleges kifizetést az indexkosár értéknövekedésének és az említett participációs rátának a szorzata adja. A participációs ráta azt fejezi ki, hogy az indexkosár változásának hány százalékát "adja tovább" az alapkezelő a befektetési jegy tulajdonosoknak. Ez 90 és 110% között változhat, a pontos meghatározásra a jegyzés kezdetén kerül sor. Fontos tehát kiemelni, hogy mind a jegyzés, mind a kifizetések forintban történik.

A hozamnövekményre vonatkozik egy maximum korlát, ami 160%. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 4.25 éves futamidő alatt a befektetők maximálisan ilyen hozamalapra számíthatnak (a végleges kifizetésnél a participációs rátát is figyelembe kell venni). Ha az indexkosár teljesítménye ennél magasabb, akkor is "csak" 160% jár. Ha 100%-os participációs rátával számolunk, akkor a legoptimistább esetben 176%-os hozam érhető el, mely éves szintre vetítve 24.9%-nak felel meg. A 90%-os ráta mellett, illetve alacsonyabb indexteljesítménnyel ez természetesen rosszabb.

Az S&P 500 index az elmúlt egy évben dollárban 34.3%-os hozamot produkált, a DJ EuroStoXX 50 hozama 27.8%-os volt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm