12 °C Budapest

Garantált alap az OTP-től is

Pénzcentrum
2004. február 2. 08:19

A PSZÁF engedélyezte az OTP Fantázia Garantált Zártvégű Származtatott Részvény Alap mint zártvégű származtatott ügyletekbe befektető befektetési alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozatala céljából készített tájékoztató, rövidített tájékoztató és nyilvános ajánlattétel közzétételét. Az alapba történő befektetés mint egy korlátozott kockázatú részvénycsomag vásárlás fogható fel.

Garantált konstrukciók

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban jelentek meg a hazai piacon is a bonyolultabb pénzügyi konstrukciókra épülő befektetési alapok. Ezek egyik legjellemzőbb formái az olyan részvény illetve származtatott ügyletekre építő alapok voltak, melyek tőke-, esetleg hozamgarancia nyújtása mellett egy kockázatos eszköz potenciálisan magasabb hozamát is elérhetővé kívánták tenni a befektetők számára. A garancia kockázatcsökkentő tényezőként jelentkezett, amiért többnyire azzal "fizet"-nek a befektetők, hogy a kockázatos eszköz hozamából kifizethető részt felülről limitálják. Ilyen típusú konstrukcióval eddig a K&H Alapkezelő jelent meg a fix alapcsaláddal, illetve újdonság a CA Tőkegarantált Alapja. A sorba új alapjával az OTP is belépni készül.

OTP Fantázia: 4.25 éves futamidő, max 15 mrd Ft

Az OTP Fantázia mint zártvégű alap 4.25 éves "futamidő"-vel bír. Az alap lejárata 2008 június 12. A jegyzési időszak február 23-tól március 12-ig tart majd. Az Alapkezelő elképzelései szerint a jegyzésre rendelkezésre álló jegyek maximális összértéke 15 mrd Ft lesz.

Befektetési politika

Az OTP Fantázia szintén egy garantált alap lesz. Az alapkezelő illetve a bank teljes visszafizetési garanciát vállal a jegyzéskori befektetett tőkére, emellett a hozamígéretre az OTP bankgaranciája is vonatkozik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A befektetett tőke visszafizetése tehát garantált. A tőkén felül elérhető hozam egy indexkosár teljesítményétől, illetve a jegyzéskor meghatározandó ún. participációs rátától függ majd. Az említett kosár az S&P 500 és a DJ EuroStoxx 50 indexek 50-50%-ban. Az alapkezelő hozamként az indexkosár devizateljesítményének százalékos nagyságát forintban fizeti ki. Tehát ha az indexkosár pl. 60%-os értéknövekedést produkált, akkor a hozamfizetés alapja szintén 60%, de már forintban. A tényleges kifizetést az indexkosár értéknövekedésének és az említett participációs rátának a szorzata adja. A participációs ráta azt fejezi ki, hogy az indexkosár változásának hány százalékát "adja tovább" az alapkezelő a befektetési jegy tulajdonosoknak. Ez 90 és 110% között változhat, a pontos meghatározásra a jegyzés kezdetén kerül sor. Fontos tehát kiemelni, hogy mind a jegyzés, mind a kifizetések forintban történik.

A hozamnövekményre vonatkozik egy maximum korlát, ami 160%. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 4.25 éves futamidő alatt a befektetők maximálisan ilyen hozamalapra számíthatnak (a végleges kifizetésnél a participációs rátát is figyelembe kell venni). Ha az indexkosár teljesítménye ennél magasabb, akkor is "csak" 160% jár. Ha 100%-os participációs rátával számolunk, akkor a legoptimistább esetben 176%-os hozam érhető el, mely éves szintre vetítve 24.9%-nak felel meg. A 90%-os ráta mellett, illetve alacsonyabb indexteljesítménnyel ez természetesen rosszabb.

Az S&P 500 index az elmúlt egy évben dollárban 34.3%-os hozamot produkált, a DJ EuroStoXX 50 hozama 27.8%-os volt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem