11 °C Budapest

Garantált alap az OTP-től is

Pénzcentrum
2004. február 2. 08:19

A PSZÁF engedélyezte az OTP Fantázia Garantált Zártvégű Származtatott Részvény Alap mint zártvégű származtatott ügyletekbe befektető befektetési alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozatala céljából készített tájékoztató, rövidített tájékoztató és nyilvános ajánlattétel közzétételét. Az alapba történő befektetés mint egy korlátozott kockázatú részvénycsomag vásárlás fogható fel.

Garantált konstrukciók

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban jelentek meg a hazai piacon is a bonyolultabb pénzügyi konstrukciókra épülő befektetési alapok. Ezek egyik legjellemzőbb formái az olyan részvény illetve származtatott ügyletekre építő alapok voltak, melyek tőke-, esetleg hozamgarancia nyújtása mellett egy kockázatos eszköz potenciálisan magasabb hozamát is elérhetővé kívánták tenni a befektetők számára. A garancia kockázatcsökkentő tényezőként jelentkezett, amiért többnyire azzal "fizet"-nek a befektetők, hogy a kockázatos eszköz hozamából kifizethető részt felülről limitálják. Ilyen típusú konstrukcióval eddig a K&H Alapkezelő jelent meg a fix alapcsaláddal, illetve újdonság a CA Tőkegarantált Alapja. A sorba új alapjával az OTP is belépni készül.

OTP Fantázia: 4.25 éves futamidő, max 15 mrd Ft

Az OTP Fantázia mint zártvégű alap 4.25 éves "futamidő"-vel bír. Az alap lejárata 2008 június 12. A jegyzési időszak február 23-tól március 12-ig tart majd. Az Alapkezelő elképzelései szerint a jegyzésre rendelkezésre álló jegyek maximális összértéke 15 mrd Ft lesz.

Befektetési politika

Az OTP Fantázia szintén egy garantált alap lesz. Az alapkezelő illetve a bank teljes visszafizetési garanciát vállal a jegyzéskori befektetett tőkére, emellett a hozamígéretre az OTP bankgaranciája is vonatkozik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A befektetett tőke visszafizetése tehát garantált. A tőkén felül elérhető hozam egy indexkosár teljesítményétől, illetve a jegyzéskor meghatározandó ún. participációs rátától függ majd. Az említett kosár az S&P 500 és a DJ EuroStoxx 50 indexek 50-50%-ban. Az alapkezelő hozamként az indexkosár devizateljesítményének százalékos nagyságát forintban fizeti ki. Tehát ha az indexkosár pl. 60%-os értéknövekedést produkált, akkor a hozamfizetés alapja szintén 60%, de már forintban. A tényleges kifizetést az indexkosár értéknövekedésének és az említett participációs rátának a szorzata adja. A participációs ráta azt fejezi ki, hogy az indexkosár változásának hány százalékát "adja tovább" az alapkezelő a befektetési jegy tulajdonosoknak. Ez 90 és 110% között változhat, a pontos meghatározásra a jegyzés kezdetén kerül sor. Fontos tehát kiemelni, hogy mind a jegyzés, mind a kifizetések forintban történik.

A hozamnövekményre vonatkozik egy maximum korlát, ami 160%. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 4.25 éves futamidő alatt a befektetők maximálisan ilyen hozamalapra számíthatnak (a végleges kifizetésnél a participációs rátát is figyelembe kell venni). Ha az indexkosár teljesítménye ennél magasabb, akkor is "csak" 160% jár. Ha 100%-os participációs rátával számolunk, akkor a legoptimistább esetben 176%-os hozam érhető el, mely éves szintre vetítve 24.9%-nak felel meg. A 90%-os ráta mellett, illetve alacsonyabb indexteljesítménnyel ez természetesen rosszabb.

Az S&P 500 index az elmúlt egy évben dollárban 34.3%-os hozamot produkált, a DJ EuroStoXX 50 hozama 27.8%-os volt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?