Garantált alap az OTP-től is

Pénzcentrum
2004. február 2. 08:19

A PSZÁF engedélyezte az OTP Fantázia Garantált Zártvégű Származtatott Részvény Alap mint zártvégű származtatott ügyletekbe befektető befektetési alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozatala céljából készített tájékoztató, rövidített tájékoztató és nyilvános ajánlattétel közzétételét. Az alapba történő befektetés mint egy korlátozott kockázatú részvénycsomag vásárlás fogható fel.

Garantált konstrukciók

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban jelentek meg a hazai piacon is a bonyolultabb pénzügyi konstrukciókra épülő befektetési alapok. Ezek egyik legjellemzőbb formái az olyan részvény illetve származtatott ügyletekre építő alapok voltak, melyek tőke-, esetleg hozamgarancia nyújtása mellett egy kockázatos eszköz potenciálisan magasabb hozamát is elérhetővé kívánták tenni a befektetők számára. A garancia kockázatcsökkentő tényezőként jelentkezett, amiért többnyire azzal "fizet"-nek a befektetők, hogy a kockázatos eszköz hozamából kifizethető részt felülről limitálják. Ilyen típusú konstrukcióval eddig a K&H Alapkezelő jelent meg a fix alapcsaláddal, illetve újdonság a CA Tőkegarantált Alapja. A sorba új alapjával az OTP is belépni készül.

OTP Fantázia: 4.25 éves futamidő, max 15 mrd Ft

Az OTP Fantázia mint zártvégű alap 4.25 éves "futamidő"-vel bír. Az alap lejárata 2008 június 12. A jegyzési időszak február 23-tól március 12-ig tart majd. Az Alapkezelő elképzelései szerint a jegyzésre rendelkezésre álló jegyek maximális összértéke 15 mrd Ft lesz.

Befektetési politika

Az OTP Fantázia szintén egy garantált alap lesz. Az alapkezelő illetve a bank teljes visszafizetési garanciát vállal a jegyzéskori befektetett tőkére, emellett a hozamígéretre az OTP bankgaranciája is vonatkozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetett tőke visszafizetése tehát garantált. A tőkén felül elérhető hozam egy indexkosár teljesítményétől, illetve a jegyzéskor meghatározandó ún. participációs rátától függ majd. Az említett kosár az S&P 500 és a DJ EuroStoxx 50 indexek 50-50%-ban. Az alapkezelő hozamként az indexkosár devizateljesítményének százalékos nagyságát forintban fizeti ki. Tehát ha az indexkosár pl. 60%-os értéknövekedést produkált, akkor a hozamfizetés alapja szintén 60%, de már forintban. A tényleges kifizetést az indexkosár értéknövekedésének és az említett participációs rátának a szorzata adja. A participációs ráta azt fejezi ki, hogy az indexkosár változásának hány százalékát "adja tovább" az alapkezelő a befektetési jegy tulajdonosoknak. Ez 90 és 110% között változhat, a pontos meghatározásra a jegyzés kezdetén kerül sor. Fontos tehát kiemelni, hogy mind a jegyzés, mind a kifizetések forintban történik.

A hozamnövekményre vonatkozik egy maximum korlát, ami 160%. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 4.25 éves futamidő alatt a befektetők maximálisan ilyen hozamalapra számíthatnak (a végleges kifizetésnél a participációs rátát is figyelembe kell venni). Ha az indexkosár teljesítménye ennél magasabb, akkor is "csak" 160% jár. Ha 100%-os participációs rátával számolunk, akkor a legoptimistább esetben 176%-os hozam érhető el, mely éves szintre vetítve 24.9%-nak felel meg. A 90%-os ráta mellett, illetve alacsonyabb indexteljesítménnyel ez természetesen rosszabb.

Az S&P 500 index az elmúlt egy évben dollárban 34.3%-os hozamot produkált, a DJ EuroStoXX 50 hozama 27.8%-os volt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24