27 °C Budapest

Garantált alap az OTP-től is

Pénzcentrum
2004. február 2. 08:19

A PSZÁF engedélyezte az OTP Fantázia Garantált Zártvégű Származtatott Részvény Alap mint zártvégű származtatott ügyletekbe befektető befektetési alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozatala céljából készített tájékoztató, rövidített tájékoztató és nyilvános ajánlattétel közzétételét. Az alapba történő befektetés mint egy korlátozott kockázatú részvénycsomag vásárlás fogható fel.

Garantált konstrukciók

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban jelentek meg a hazai piacon is a bonyolultabb pénzügyi konstrukciókra épülő befektetési alapok. Ezek egyik legjellemzőbb formái az olyan részvény illetve származtatott ügyletekre építő alapok voltak, melyek tőke-, esetleg hozamgarancia nyújtása mellett egy kockázatos eszköz potenciálisan magasabb hozamát is elérhetővé kívánták tenni a befektetők számára. A garancia kockázatcsökkentő tényezőként jelentkezett, amiért többnyire azzal "fizet"-nek a befektetők, hogy a kockázatos eszköz hozamából kifizethető részt felülről limitálják. Ilyen típusú konstrukcióval eddig a K&H Alapkezelő jelent meg a fix alapcsaláddal, illetve újdonság a CA Tőkegarantált Alapja. A sorba új alapjával az OTP is belépni készül.

OTP Fantázia: 4.25 éves futamidő, max 15 mrd Ft

Az OTP Fantázia mint zártvégű alap 4.25 éves "futamidő"-vel bír. Az alap lejárata 2008 június 12. A jegyzési időszak február 23-tól március 12-ig tart majd. Az Alapkezelő elképzelései szerint a jegyzésre rendelkezésre álló jegyek maximális összértéke 15 mrd Ft lesz.

Befektetési politika

Az OTP Fantázia szintén egy garantált alap lesz. Az alapkezelő illetve a bank teljes visszafizetési garanciát vállal a jegyzéskori befektetett tőkére, emellett a hozamígéretre az OTP bankgaranciája is vonatkozik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befektetett tőke visszafizetése tehát garantált. A tőkén felül elérhető hozam egy indexkosár teljesítményétől, illetve a jegyzéskor meghatározandó ún. participációs rátától függ majd. Az említett kosár az S&P 500 és a DJ EuroStoxx 50 indexek 50-50%-ban. Az alapkezelő hozamként az indexkosár devizateljesítményének százalékos nagyságát forintban fizeti ki. Tehát ha az indexkosár pl. 60%-os értéknövekedést produkált, akkor a hozamfizetés alapja szintén 60%, de már forintban. A tényleges kifizetést az indexkosár értéknövekedésének és az említett participációs rátának a szorzata adja. A participációs ráta azt fejezi ki, hogy az indexkosár változásának hány százalékát "adja tovább" az alapkezelő a befektetési jegy tulajdonosoknak. Ez 90 és 110% között változhat, a pontos meghatározásra a jegyzés kezdetén kerül sor. Fontos tehát kiemelni, hogy mind a jegyzés, mind a kifizetések forintban történik.

A hozamnövekményre vonatkozik egy maximum korlát, ami 160%. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 4.25 éves futamidő alatt a befektetők maximálisan ilyen hozamalapra számíthatnak (a végleges kifizetésnél a participációs rátát is figyelembe kell venni). Ha az indexkosár teljesítménye ennél magasabb, akkor is "csak" 160% jár. Ha 100%-os participációs rátával számolunk, akkor a legoptimistább esetben 176%-os hozam érhető el, mely éves szintre vetítve 24.9%-nak felel meg. A 90%-os ráta mellett, illetve alacsonyabb indexteljesítménnyel ez természetesen rosszabb.

Az S&P 500 index az elmúlt egy évben dollárban 34.3%-os hozamot produkált, a DJ EuroStoXX 50 hozama 27.8%-os volt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12