22 °C Budapest

3,000 Ft felett az OTP - új történelmi csúcson a bankpapírok (2.)

Pénzcentrum
2004. február 2. 11:00

Soha nem látott magasságokban, 3,038 Ft-on cseréltek gazdát néhány perce az OTP papírjai, a 2.2%-os emelkedést kiváltó vételi nyomás nem kimondottan jelentős, 1.1 mrd Ft-os forgalom mellett ment végbe a bankpapírok piacán. Az árfolyam az elmúlt napokban csak megközelíteni tudta, áttörni azonban nem a lélektani szintnek tartott 3,000 Ft-os ellenállást.


Komoly esély van arra, hogy az eddigi legmagasabb záróárat jelentő csütörtöki 2,989 Ft is megdőljön a múltnak immár átadott 3,035 Ft-os all-time high után.

Az elmúlt években az OTP részvényei a negyedévről negyedévre kellemes meglepetést okozó gyorsjelentések hatására kisebb megingásokkal folyamatosan kúsztak felfelé.

A korábban erőteljes ellenállást jelentő 2,500 Ft-os szint áttörésére augusztusban, míg a 3,000 Ft-os határ első túlszárnyalására novemberben került sor.

Az árfolyamot negatívan befolyásoló tényezők közül az előző hónapokban a bizonytalan forintpiaci- és makrogazdasági helyzet okozott komolyabb visszaesést, miközben a lakástámogatási rendszer átalakítása és a "profit warning"-ként értelmezett előzetes értékelés közzététele mindössze kisebb megingást ereményezett.

Az újabb magasságokba emelkedő árfolyam az aktuális tényszámok publikálása előtt semmiképpen sem meglepő az OTP piacán (ráadásul ezúttal az optimizmushoz a bolgár leány, a DSK múlt heti kedvező jelentése és a megfogalmazott pozitív kilátások is hozzájárulhattak) - a felfokozott várakozások gyakran megelőlegezik az újabb kedvező meglepetést, így a tényszámok közzététele után sokszor a profit realizálás és az azzal együttjáró korrekció marad.

Az elmúlt két hónap során tapasztalt 20%-os felértékelődés miatt immár kézzelfogható közelségbe került a 3,000 Ft feletti célárfolyamok elérése, amely várhatóan több szakértőt sarkall majd a korábbi ajánlásainak felülbírálására.

A sort a Citigroup Smith Barney nyitotta meg a múlt héten, az elemző a pozitív kilátások és a kedvező fundamentális háttér ellenére vételről tartásra minősítette le a legnagyobb hazai hitelintézet papírjait.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?