Alapkezelők a magyar részénypiacról: markáns véleménykülönbségek

Pénzcentrum
2004. január 30. 11:28

4 magyarországi alapkezelő szakemberét kérdeztük meg a piacról alkotott véleményükről. A körkérdés érdekes eredményt hozott; 10,000 pont felett már erősen megoszlik a profik véleménye a piacról; egyesek határozottan optimisták, míg más vélemények szerint a magyar részvénypiac helyett kötvényekbe kell fektetni.
Horváth István, a K&H Alapkezelő munkatársa szerint a profitnövekedés miatt továbbra is "izgalmas" lesz a piac az idei évben, a szakértő szerint 2004-et pozitív hozammal zárhatják a részvénybe fektetők.

A piacot nagyban meghatározó makrogazdaság tekintetében Horváth elmondta, hogy a külső mérlegben megindult javulás már jó jel, s bár 2004-ben nem lesz komoly áttörés a makrogazdaságban, a folyamatok az egyensúly irányába mutatnak.

Az egyedi papírok közül a szakértő az OTP és a Mol esetében számít áremelkedésre. Az OTP esetében bár az eredménynövekedés le fog lassulni a jelzáloghitelezési aktivitás csökkenése miatt, a külföldi befektetések beérnek, s a jelenlegi 9-es P/E alacsonynak számít. A Mol esetében az alapkezelő a regionális stratégiát, illetve a kockázatot jelentősen csökkentő gázkérdés rendezését emeli ki.

A Matávban és a Richterben Horváth nem lát fantáziát, ezek a papírok nem olcsók. A második vonalból a szakember az áramszolgáltatókat, a Démászt és az Elmüt tartja vételre érdemesnek.

Az EU csatlakozás kapcsán a szakértő még lehetségesnek tart további tőkebeáramlás. Amennyiben a mainstream alapok közvetlenül vesznek papírt, akkor valószínűleg bankokat fognak választani, s a lengyel bankok túlárazottsága miatt figyelmük a cseh és magyar piac irányába fordulhat.

Horváth kiemelte, hogy regionális összehasonlításban P/E alapon a magyar piac olcsónak számít. A lengyel piac 19-es, a cseh 16-os, a magyar 11-es PE-n forog.Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési menedzsere úgy vélekedik, hogy a közép-kelet-európai piacon még mindig a magyar tőzsde árazása nyújtja a legkedvezőbb befektetési lehetőséget. Mindez még akkor is igaz, ha a magyar makrogazdasági helyzet a leggyengébb magyar-lengyel-cseh összehasonlításban és a lengyel piacon az elmúlt napokban egy számottevő korrekció következett be.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06