32 °C Budapest

Alapkezelők a magyar részénypiacról: markáns véleménykülönbségek

Pénzcentrum
2004. január 30. 11:28

4 magyarországi alapkezelő szakemberét kérdeztük meg a piacról alkotott véleményükről. A körkérdés érdekes eredményt hozott; 10,000 pont felett már erősen megoszlik a profik véleménye a piacról; egyesek határozottan optimisták, míg más vélemények szerint a magyar részvénypiac helyett kötvényekbe kell fektetni.
Horváth István, a K&H Alapkezelő munkatársa szerint a profitnövekedés miatt továbbra is "izgalmas" lesz a piac az idei évben, a szakértő szerint 2004-et pozitív hozammal zárhatják a részvénybe fektetők.

A piacot nagyban meghatározó makrogazdaság tekintetében Horváth elmondta, hogy a külső mérlegben megindult javulás már jó jel, s bár 2004-ben nem lesz komoly áttörés a makrogazdaságban, a folyamatok az egyensúly irányába mutatnak.

Az egyedi papírok közül a szakértő az OTP és a Mol esetében számít áremelkedésre. Az OTP esetében bár az eredménynövekedés le fog lassulni a jelzáloghitelezési aktivitás csökkenése miatt, a külföldi befektetések beérnek, s a jelenlegi 9-es P/E alacsonynak számít. A Mol esetében az alapkezelő a regionális stratégiát, illetve a kockázatot jelentősen csökkentő gázkérdés rendezését emeli ki.

A Matávban és a Richterben Horváth nem lát fantáziát, ezek a papírok nem olcsók. A második vonalból a szakember az áramszolgáltatókat, a Démászt és az Elmüt tartja vételre érdemesnek.

Az EU csatlakozás kapcsán a szakértő még lehetségesnek tart további tőkebeáramlás. Amennyiben a mainstream alapok közvetlenül vesznek papírt, akkor valószínűleg bankokat fognak választani, s a lengyel bankok túlárazottsága miatt figyelmük a cseh és magyar piac irányába fordulhat.

Horváth kiemelte, hogy regionális összehasonlításban P/E alapon a magyar piac olcsónak számít. A lengyel piac 19-es, a cseh 16-os, a magyar 11-es PE-n forog.Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési menedzsere úgy vélekedik, hogy a közép-kelet-európai piacon még mindig a magyar tőzsde árazása nyújtja a legkedvezőbb befektetési lehetőséget. Mindez még akkor is igaz, ha a magyar makrogazdasági helyzet a leggyengébb magyar-lengyel-cseh összehasonlításban és a lengyel piacon az elmúlt napokban egy számottevő korrekció következett be.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?