12 °C Budapest
An old fashioned Bank sign on a building exterior.

Menekülnek a magyarok a hitelmoratóriumból: mégis mitől ijedtek meg?

MTI
2021. szeptember 29. 12:27

Fordulópontnak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerda reggel az M1-en, hogy a hitelmoratóriumra jogosult embereknek már csak kevesebb mint a fele él a lehetőséggel. Binder István elmondta, sokan az első három hónap után szembesültek azzal, hogy ez nem egy tartozás elengedés, hanem egy fizetési haladék, ezért a bank kamatot számít fel a kölcsönre. Hozzátette, a vállalkozások közül pedig mintegy 20 ezren döntöttek úgy, hogy kilépnek a moratóriumból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Binder István összegezte, még 1 millió 150 ezer család és 25-30 ezer vállalkozás él a moratóriummal. Kifejtette, a lakáshitelek - amelyek általában a legnagyobb összegű tartozások - területén az adósoknak már csak 41 százaléka van benne a moratóriumban. Azt viszont elgondolkodtatónak nevezte, hogy a személyi kölcsönökkel rendelkezők kétharmada még mindig él a lehetőséggel. Utóbbiak esetében ugyan kisebb összegekről és rövidebb futamidőről van szó, de a kamat magasabb, mint a mástípusú hiteleknél - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy jelenleg a lakossági oldalon 2800-2900 milliárd, míg a vállalati oldalon 1900 milliárd forint van a moratóriumban, de az MNB abban bízik, hogy ez hamarosan jelentősen csökken. Binder István hangsúlyozta, akinek van a jövedelme, visszatért a munkaerőpiacra mindenképpen folytassa a törlesztést, hiszen ha ezt nem teszi, akkor fölösleges többlet terhet vállal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?