26 °C Budapest
Rosszabb a helyzet, mint tavaly a fesztiválszervezők szerint: segítségre van szükségük

Rosszabb a helyzet, mint tavaly a fesztiválszervezők szerint: segítségre van szükségük

2021. február 12. 10:32

Mi is a járvány kiszolgáltatottjai vagyunk, és rosszabb a helyzet, mint tavaly, mivel erre az évre egyelőre tervezhetetlen a rendezvények lebonyolítása - hívta fel a figyelmet a Magyar Fesztiválszövetség elnöke. Márta István zeneszerző, a nagy sikerű Művészetek Völgye fesztivál alapítója mindazonáltal reméli: akár már májusban elkezdődhett a fesztiválszezon, bár szerinte ebben a turisztikai, a gazdasági és a kulturális kérdésekben érintett szaktárcák integrált segítsége nagy előrelépést jelentene.

2020-ban elmaradt a fesztiválok hatvan százaléka, harminc százalékuk meghirdetett időpontját augusztusra vagy szeptemberre tolták, további tíz százalékukat pedig eleve idén tartanák meg - írja a Magyar Nemzet. A bevételkiesés több száz milliárd forintnyi, ám a felbontott szerződések, a nemzetközi kapcsolatrendszerek, a szakembergárdák és a közönségbázis szétesése viszont már felbecsülhetetlen anyagi és presztízsveszteséggel jár. Ezt a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége, a Music Hungary és a fesztiválszövetség elnökei ja­nuár végén állapították meg online évértékelőjükben.

Mivel idén még nehezebbek a körülmények, szükségesnek tartjuk a fesztiválok megrendezésének mielőbbi műfajspecifikus szabályozását, hogy megkezdődhessenek a programok előkészületei

- jegyezte meg Márta István. Jelezte: továbbra is számítanak a járulék- és bértámogatásokra, emellett indokolt lenne egy, a fesztiválokra vonatkozó biztosítási szabályzat kidolgozása is. A szövetség képviselője szerint segítené a legszélesebb rétegeket elérő szórakoztató szegmens fennmaradását a kulturális áfa öt százalékra csökkentése is arra az időszakra, amikor már újra tartanak fesztiválokat. Ez ahhoz is hozzájárulhat, hogy a költségvetésnek jelentős bevételt termelő területen stabilizálódjon a cégek munkahelyteremtő és munkaerőt megtartó ereje

Márta István szerint az eltelt idő a szervezők szempontjából egyre vészesebb lesz, és mivel napról napra változik a járványhelyzet, az érintettek az anyagiakon túl pszichésen is erős terhelés alatt állnak. A kényszerűen fékezett piaci szereplők amiatt is aggódhatnak, hogy a háttérmunkások, az alvállalkozók, a beszállítók irányából is bármikor bedőlhet a rendszer.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 6. 06:11
A kriptopiacon az elmúlt fél évben óriási mértékű árzuhanásnak lehettünk tanúi. 2021 novemberében a...
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?