15 °C Budapest

Hihetetlen, de a magyaroknak semmi sem elég: szinte kifosztják a bankokat

2019. szeptember 27. 05:32

Folyamatosan nő a magyarok által igényelt hitelösszeg, a bankok Pénzcentrumnak adott válasza szerint egyre közeledik a kétmillió forinthoz. Vannak pénzintézetek, ahol nem nőtt a hitelösszeg az elmúlt 3 évben, de nem ez a legjellemzőbb: általánosságban a magyarok évről évre egyre nagyobb összegeket igényelnek. A futamidőnél meglepő dolgot látunk: még a kisebb összegnél is inkább a hosszabb futamidő, jellemzően a 60 hónap számít átlagosnak. Ebben nem sok változás volt az elmúlt években, így tehát kijelenthető, hogy a magyarok a havi terhei jelentősen nőttek az elmúlt egy-két évben. Azt pedig, hogy mekkora a kamata ezeknek a személyi kölcsönöknek, kalkulátorunkban megtalálod.

A magyarok egyre magasabb nettó jövedelme és a folyamatosan növekvő árak arra engednek következtetni, hogy az igényelt személyi hitelösszeg is évről vére nő. Nem is tévedünk, ha ezt így gondoljunk: a Pénzcentrum körképéből kiderül, hogy az átlagos hitelösszeg ma már inkább a 2 millió forinthoz van közel, mint az egyhez. Az átlagos futamidő is nőtt, ma már egy személyi hitelt 5-6 évre vesznek fel az emberek. Az alábbiakban a banki válaszok olvashatók, a bankok nevére kattintva pedig részletesebb tájékoztató látható a személyi hitelekről.

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

OTP

Az OTP válaszában azt írja, hogy a személyi kölcsönök népszerűsége náluk töretlen. Az idei év első felében a tavalyi év azonos időszakához képest 14 százalékkal több személyi kölcsönt folyósított a bank. A folyósított hitel összege 32 százalékkal nőt, az átlagosan igényelt összeg 1 420 000 forintról 1 645 000 forintra nőtt. Ha 2017-et nézzük, akkor pedig az átlagos hitelösszeg emelkedése 42 százalék. Erre az időszakra vonatkozóan a személyi kölcsönök átlagos futamideje 7 hónappal emelkedett. A bank hozzáteszi, hogy a 2018-as év első hat hónapjához képest a teljesen online igényelt hitelek száma a duplájára nőtt.

MKB

A bank nem érzékelt változást éves átlagban, az igényelt hitelösszeg jellemzően 1 millió forint. Az ügyféligények a 36 és a 60 hónapos futamidő között egyenlően oszlanak meg, a 2 millió forintos hitelösszeg esetén jellemző a 84 hónapos futamidő igény. Ezek a tendenciák nem változtak az elmúlt években.

Budapest Bank

A bank a válaszában azt írja, hogy a személyi kölcsön esetén az átlagos hitelösszeg és a futamidő egyaránt növekvő tendenciát mutat az előző évhez képest. 2019-ben az átlagos hitelösszeg már elérte az 1,8 millió forintot, az átlagos futamidő pedig hosszú, 72 hónap.

Válassz olcsó személyi kölcsönt a Pénzcentrum kalkulátorában!

CIB

A CIB-nél a személyi kölcsön folyósítások átlagos hitelösszege 2 millió forint. Itt emelkedés látható már éven belül: az év első két hónapjában még 1,8 millió volt ez a szám, azóta folyamatosan 2 millió forint körül alakul. Az átlagos futamidő 5 év, ebben nem volt változás az elmúlt évek során. Az átlagos hitelösszeg 2017-ről 2018-ra 14 százalékkal nőtt, 2018-ról 2019-re pedig valósággal berobbant, 25 százalékkal nőtt ugyanis. Az átlagos futamidő érdemben nem változott.

UniCredit

Az UniCredit Bank által folyósított személyi kölcsönök átlagos összege mintegy 2 millió forint, átlagos futamideje valamivel 6 év alatt van. Az elmúlt néhány évben mind a személyi kölcsönök összege, mind futamideje növekedést mutattak: a felvett átlagos összeg mintegy 50 százalékkal lett nagyobb, a futamidő pedig nagyjából egy évvel lett hosszabb.

Erste

Az Ersténél az átlagos folyósított személyi kölcsön összege évről évre nő, kis mértékben. Éves összehasonlításban a futamidő alapvetően nem változott náluk, átlagosan 6 év körül alakul. Pontos összeget a bank nem árult el, a hatéves futamidő viszont teljesen átlagosnak tűnik.

Takarék

A Takaréknál szerződési összeg az év eleje óta növekedő tendenciát mutat, jelenleg 1,35 millió Ft az átlagos személyi kölcsön összeg. Az igénylések számára a szezonalitás is hat kis mértékben, a megnövekedett szerződésszámok a nyaralás és a az ingatlanfelújítások időszakának is betudható - írják válaszukban. Egymillió fölött a leggyakoribb igényelt futamidő a 60 hónap, az 500 ezer forint alatti hitelösszegnél jellemzően 36 hónapot jelölnek meg az ügyfelek. A 2016-ben az átlagosan igényelt személyi kölcsön összeg 600-700 ezer Ft volt, jelenleg ez az összeg 1,3-1,4 millió forint. Korábban a magasabb összegeket - 1 millió forint feletti - jellemzően 60-72 hónapos futamidő mellett választották az ügyfelek, a kisebb összegeket rövidebb 3-4 éves (36-48 hónapos) futamidő mellett igényelték.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsönök kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem