18 °C Budapest

Nagyot szólhat a Babaváró kölcsön és a CSOK: jól jár, aki most venne lakást

2019. szeptember 11. 10:15

A családalapítás előtt álló, legalább három gyermeket vállaló fiatalok a legnagyobb nyertesei a július 1-jén elstartolt családtámogatási programnak. Aki ingatlant szeretne vásárolni, az nagyon jól járhat. Megmutatjuk, mire elég a CSOK és a szabad felhasználású, kamatmentes Babaváró kölcsön - ami három gyermek vállalásának teljesítése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul - maximális összege, ha az ország különböző pontjaink szeretnénk lakást venni.

Azok a házaspárok, akik a közeljövőben terveznek családot alapítani, nagyon jól járhatnak a július 1-jén elstartolt családtámogatási programnak köszönhetően. A szabad felhasználású, kamatmentes babaváró kölcsön (amely három gyermek vállalásának teljesítése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul, két gyerek születése után pedig elengedik az aktuális tartozás 30%-át), vagy a CSOK kiváló lehetőséget teremt azok számára, akik akár új építésű, akár használt ingatlant szeretnének vásárolni.

A Babaváró kölcsön nagyon hasonlít a személyi kölcsön termékre, ugyanis szabadon felhasználható. Tehát az igénylők döntik el, hogy az összeget például ingatlanvásárlásra, lakásfelújításra vagy bővítésre, autóvásárlásra, továbbképzésekre fordítják. Arról, hogy pontosan mire fordítják a támogatást ügyfeleink, nem vezetünk statisztikákat, de az ügyfelek bevallása szerint elsősorban lakáscélokra (felújításra, vásárlásra), kisebb százalékuk pedig autóvásárlásra, hitelkiváltásra használja fel a kapott összeget

 - mondta a Pénzcentrumnak Florova Anna, az OTP Bank Lakossági Hitelezési Tribe ügyvezető igazgatója. Azt is elárulta, hogy az OTP Bank egy hónap alatt több mint 7 ezer Babaváró kölcsönt folyósított és több mint 14 ezer igénylés érkezett a bankhoz. Hatalmas tehát az érdeklődés és mivel sokan fordítják az összeget ingatlan vásárlására, megnéztük, hogy ha a Babaváró kölcsön és a CSOK maximális összegével számolunk, mégis hány négyzetméteres ingatlant tudnak venni az ország különböző pontján a két, illetve három gyermeket vállaló házaspárok.

OTP Hello Otthon Est

Lakást vásárolna, de nem tudja, milyen kedvezményeket vehet igénybe? Kíváncsi, merre tart az ingatlanpiac, hol érdemes lakást venni? Jöjjön el szeptember 18-án délután 5 órától az Akváriumba, ahol az OTP Bank szakértői minden kérdésére választ adnak. Az OTP Hello Otthon Esten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményre a hellootthon.hu/hellootthonest oldalon regisztrálhat.

Nézzük, mi a helyzet a két gyermeket vállalók esetén

Tegyük fel, hogy Péter és Kata két gyereket szeretne vállalni. Ez esetben

  • új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására felvehetik a 2,6 milliós CSOK-ot, használt ingatlan választása esetén pedig 1 millió 430 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.
  • Felvehetik a 10 milliós kamatmentes babaváró kölcsönt, amely részben támogatássá alakulhat, két gyermeket is terveznek. (Ha a családba a Babaváró kölcsön felvételét követő 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteit fizetni, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és az aktuális tartozás 30%-át elengedik).

Tehát, ha a család új építésű ingatlan vásárlásán gondolkozik, akkor 12 millió 600 ezer forintos, ha pedig használt ingatlant vásárolnának, 11 millió 430 ezer forintos részben vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Mire elég ez a pénz?

Kíváncsiak voltunk, a támogatások összegéből hány négyzetméteres ingatlanra futja az ország különböző részein. Két olyan régiót vettünk alaposabban szemügyre, ahol jók a munkaerőpiaci lehetőségek és a fővárosinál alacsonyabbak a négyzetméterárak. Így esett a választás a Dél-Alföldre és a Dél-Dunántúlra, a négyzetméterárakat pedig az OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2018-as adatai alapján számoltuk ki.

Jól járnak, akik három gyereket terveznek

Tamás és Eszter három gyereket szeretnének vállalni, így ők

  • felvehetik a 10 milliós kamatmentes babaváró kölcsönt, amely egy az egyben támogatássá alakul, amennyiben a három gyermek egymást követően érkezik,
  • új építésű ingatlan építésére felvehetik a 10 milliós, használt ingatlan vásárlása esetén pedig 2 millió 200 ezer forintos CSOK-ot.

Vagyis, ha a három gyerekes család új építésű ingatlanban gondolkozik, akkor a vissza nem térítendő családtámogatások maximális összege 20 millió forint, ha pedig használt ingatlan vásárlását tervezik, akkor 12 200 000 forinttal számolhatnak.

Miért érdemes vidéken nézelődni?

A négyzetméterár persze nem az egyetlen kritérium az új otthon megválasztásakor. A döntésnél fontos szempont lehet a potenciális segítséget jelentő rokonoktól, barátoktól való távolság mellett az is, hogy az adott település és környéke milyen munkalehetőségekkel kecsegtet. Egy jó állás lehetősége ugyanis elég indok lehet arra, hogy az egész család új helyre költözzön.

Széles szakadék tátong az ország megyéi között: míg egyes területeken szinte megvalósult a teljes foglalkoztatottság, addig máshol még tombol és növekszik a munkanélküliség. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018 utolsó negyedévében

  • Budapesten,
  • Komárom-Esztergom,
  • Veszprém,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Tolna,
  • Heves,
  • és Bács-Kiskun megyékben van legfeljebb 2,6 százalékos munkanélküliségi ráta.

Különböző programokkal igyekszik a kormány elérni, hogy a különbségek egyre csökkenjenek: július 1-től Békés, Somogy, Baranya, valamint Csongrád megyére is kiterjesztették a munkaügyi hivatalok hatékonyságát növelő reformprogramot, amely a foglalkoztatási osztályok és a munkaadók, illetve az álláskeresők közötti szorosabb együttműködésen alapul.

Tolna megyében egy másik programmal próbálják segíteni a vállalkozókat, hogy még több munkahelyet teremtsenek. Amennyiben a pályázók vállalják, hogy új pozíciókat teremtenek, új munkavállalókat vesznek fel, fejlesztésre szolgáló pénzt nyerhetnek. Hogy a lépések jó irányba vezetnek, jól mutatja, hogy például Tolna megyében 2010 és 2018 között 86 900-ról 94 200-ra emelkedett a foglalkoztatottak száma, a nyilvántartott álláskeresők száma ugyanakkor 7000-ről 1900-ra csökkent.

Jó néhány óriáscég is működik azokban a régiókban, amelyeknél megnéztük a négyzetméterárakat. Egy jó állás ugyanis elég indok lehet arra, hogy az egész család költözzön. Csak hogy néhány példát említsünk: Somogy megyében több mint hétezer embernek ad munkát a Flextronics Kft., Bács-Kiskun megyében közel ötezer embert foglalkoztat a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és több mint kétezer ember dolgozik Csongrád megyében a Pick Zrt.-nél.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Figyelem! Amennyiben kérdésed van a babaváró hitellel kapcsolatban, írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. A legizgalmasabb kérdésekre az OTP Bank szakértője válaszol majd hamarosan.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem