27 °C Budapest

Kiderült, mire vesz fel hitelt leginkább a magyar

Pénzcentrum
2014. február 17. 18:17

Ugrásszerűen nőtt a tanulmányok finanszírozására felvett hitelek elfogadottsága, így idén először a lakáscélú hiteleket megelőzve ez a leginkább pozitívan megítélt hitelfajta - derül ki a egy friss felmérésből. A 18-69 éves lakosság 47 százaléka a hitelt a nagyobb léptékű célok elérését segítő eszköznek tartja, és egyre többen ismerik el a személyi kölcsönök pozitívumait is. Az elmúlt két évben 26 százalékról 42 százalékra nőtt azok aránya, akik a személyi kölcsönre úgy tekintenek, mint egyfajta biztonsági tartalékra, továbbá nőtt a lakosság azon hányada, akik tudják, hogy a személyi kölcsön interneten keresztül is igényelhető (52%) és bármire felhasználható (78%).

A hitelcélok között a tanulmányok finanszírozására felvett kölcsönök megítélése a legkedvezőbb - derül ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb, 2014. első negyedéves felméréséből. A lakosság több mint fele, 55 százaléka felelős döntésnek tartja az olyan kölcsönök felvételét, mellyel tanulmányokat finanszíroznak, míg ez az arány egy évvel ezelőtt 46 százalék volt. A lakásvásárlással kapcsolatos hitelek elfogadottsága az elmúlt két év során 61 százalékról 54 százalékra csökkent, míg a lakásfelújítás elfogadottsága továbbra is 47 százalék. Egészségügyi kezelés, gyógyászati segédeszköz vásárlása céljából a lakosok négytizede, 42-46 százalék tartja elfogadható döntésnek a banki kölcsönt. A 18-29 évesek a legtöbb hitelcél esetében megengedőbbek az idősebbeknél.

Az elmúlt negyedévhez viszonyítva jelentősen, 39 százalékról 47 százalékra nőtt azok aránya, akik számára a hitel nagyobb léptékű célok elérését segítő eszköz, 46 százalék szerint pedig váratlan kiadás esetén nyújthat jó megoldást. Az előző évhez képest 7 százalékponttal többen vélik úgy, hogy ha korrekt, átlátható feltételeket kínál egy pénzintézet, akkor nem kell tartani a hitelfelvételtől (32%), illetve 7 százalékponttal többen értenek egyet abban, hogy ha az ember okosan vesz fel hitelt és jól kezeli a pénzügyeit, nem kell félnie attól, hogy majd nem tudja a kölcsönt visszafizetni (32%). Ugyanakkor a bankok iránti lakossági bizalom továbbra is meglehetősen alacsony, a többség (55%) bizalmatlan.

Az előző évekhez képest összességében javult valamelyest a személyi kölcsönök megítélése. A lakosság 78 százaléka tisztában van azzal, hogy a személyi kölcsön bármilyen célra felhasználható, és 15 százalékponttal nőtt azok aránya, akik a hitelfelvételt gyorsnak tartják (53%). Az elmúlt két évben 17 százalékponttal magasabb azon válaszadók aránya, akik úgy gondolják, a személyi kölcsön felvétele egyszerű (47%), és 16 százalékponttal többen tekintenek rá biztonsági tartalékként (42%). A lakosság többsége, 52 százaléka tudja, hogy a személyi kölcsönt interneten keresztül is lehet igényelni, mely az előző év ugyanezen időszakához képest 10 százalékpontos növekedést jelent. Ezt az emelkedő tendenciát támasztja alá a Fapados Kölcsön ismertségének fellendülése is. Jelenleg a 18-69 éves lakosság 46 százaléka állítja, hogy hallott a Fapados Kölcsönről, ami az elmúlt negyedévet tekintve 5 százalékpontos növekedést jelent.

A 18-69 éves lakosság 29 százaléka véli úgy, hogy az emberek könnyen hitelhez tudnak jutni bankoktól, pénzintézetektől, és 44 százalék szerint kiélezett a verseny a szektorban. Ez azt jelenti, hogy azoknak a száma, akik szerint könnyen juthatunk hitelhez összességében 6, százalékponttal nőtt, miközben a hitel-ellenesek szegmensének mérete az elmúlt egy évhez képest szignifikánsan, 46 százalékról 35 százalékra csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Hitel Affinitási Indexből kiderül, hogy 2013 első negyedévéhez képest az affinitás 9,5 pontról 12,6 pontra emelkedett 2014 elejére. A mutató értéke a 30-39 évesek (22) valamint a diplomások (23) körében a legmagasabb. A férfiak hitelfelvételi hajlandósága továbbra is magasabb a nőkénél.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:01
Egy új ni mentorral és egy új szabállyal érkezik a zenei tehetségkutató az RTL Klubra.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?