23 °C Budapest
Rear view over shoulder, Man holding mobile phone and choosing credit card for internet banking. Credit card payment for online shopping. Concerned for Mobile App network security.

Rettenet, ami történik: így fosztják ki a gyanútlan magyarokat, de megvan a megoldás

2024. április 19. 09:50

A tavalyi negyedik negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatóknál az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene 36 százalékkal, esetszáma pedig 34 százalékkal esett vissza.

Megtört a 2022 eleje óta tartható meredek növekedés a banki átutalásos csalások számában és azok értékében, a bankkártyás visszaélések száma azonban tovább növekedett még a tavalyi év utolsó negyedévében is – írja az Economx. A portál cikke szerint a tavalyi negyedik negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatóknál az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene 36 százalékkal (9 162 milliárdól 5 769 milliárd forintra), esetszáma pedig 34 százalékkal (5 762 daraból 3 737 darabra) esett vissza.

Tavaly 18 296 sikeres visszaélés valósult meg az elektronikus pénzforgalomban, de 60 509-szer próbálkoztak a csalók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Az áldozatokat éves összesítésben 23,2 milliárd forinttal károsították meg tavaly.

A Magyar Bankszövetség már felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára, mert 2023-ban a csalások 85 százaléka egymillió forint feletti összeg volt.

A lap körképe szerint az OTP Bank az elsők között lépett: május 8-tól a pénzintézet automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra. A tájékoztatás szerint az ügyfél a beállított limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen akár fel is függesztheti az OTP MobilBankban. A limitet azon ügyfeleknél állítják be, akik digitális szerződéssel rendelkeznek, a többiek továbbra is a bankfiókokban tudják módosítani a napi maximumot.

Az MBH-nál az ügyfelek dönthetnek arról, hogy limit beállításával kívánják-e korlátozni saját bankszámlájukon a pénzmozgást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciós limit forintbankszámlák esetén 200 ezer forint, a napi limit pedig 500 ezer forint az mBanking mobilapplikációban és az eBanking internetbanki rendszerben, valamint a telefonbanki csatornán, de az ügyfelek a bankolási szokásaiknak megfelelő saját limitet határozhatnak meg.

Az Erste Banknál alapértelmezetten a hirdetmény szerinti 50 millió forint napi átutalási limit került beállításra, de a pénzintézet felhívta az ügyfelek figyelmét: érdemes csökkenteni a napi utalási limitet

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem