15 °C Budapest
Sparks fly in the dark from a welder in a metal factory.

Tátva maradt az elemzők szája: ilyen is ritkán történik a magyar gazdaságban

2022. május 6. 19:01

Minden várakozást felülmúlva, 3,6%-kal nőtt az ipari termelés márciusban, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 4,2%-kal növekedett. Az első negyedévben 5,5%-kal nőtt az ipari termelés, ami érdemi gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,7%-os bővüléshez képest, így a GDP növekedése is gyorsulhatott az első negyedévben. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 4,2%-kal bővült az ipari termelés, ami a negyedéves GDP növekedési ütemhez is érdemben hozzájárulhatott. 

Az első negyedévben az iparban hozzáadott érték jelentősen hozzájárult a GDP növekedéséhez - kommentálták az elemzők a KSH pénteki jelentését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján márciusban 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben az ipar teljesítménye 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év első három hónapjában. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint minden várakozást felülmúlt az ipari termelés növekedése. Az első negyedévi 5,5 százalékos növekedés érdemi gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,7 százalékhoz képest, ezzel a tavalyi negyedik negyedévhez képest 4,2 százalékosra gyorsulhatott az ipari termelés növekedése és érdemben hozzájárult a GDP növekedéséhez.A beszállítói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint számos nyersanyag és az energia árainak elszállása, ami a járműipar mellett más ágazatokban, így a műtrágya és az alumínium gyártásban is leállásokat okozhat. A Magyar Bankholding szakértői fokozatos élénkülésre számítanak az ipari termelésben. Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett 5-6 százalék körüli növekedést várnak, a tavalyi 9,6 százalék után.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője a KSH szűkszavú első becsléséből azt a kedvező jelzést emelte ki, hogy a járműipar gyengélkedése ellenére van potenciál a termelés növekedésében. A rövidtávú kilátásokat ugyanakkor továbbra is köd borítja - tette hozzá. Az orosz-ukrán háború miatt az év elején valamelyest enyhülő ellátási problémák, alkatrészhiányok ismét súlyosbodhatnak, és visszafogják az ágazat teljesítményét az elkövetkező hónapokban. Fontos kérdéssé vált a háború nyomán a keresleti oldal alakulása is, hiszen a rendkívüli helyzetben romlik az üzleti és a fogyasztói bizalom és a vásárlói oldal is gyengülhet. Az elemző kifejtette, középtávon a járműipar már évek óta zajló átalakulása is kockázatokat rejt magába, mert a magyar autóipari szereplők többsége az egyre jobban visszaszoruló hagyományos meghajtású járművek és az azokhoz szükséges alkatrészek előállítására és beszállítására szakosodott, miközben az alternatív meghajtások számottevően kevesebb alkatrészt igényelnek.

A tőzsdén is változások voltak

Látható eséssel zártak a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban. A japán tőzsde egyedül 0.7%-kal tudott emelkedni, a Hong Kong-i börze 3.8%-kal zuhant, a kínai tőzsdék 2% körül estek, a dél-koreai börze pedig 1.2%-kal került lejjebb. Oldalazással nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. Újabb fontos – és gyenge - német ipari adat érkezett ma reggel, illetve a délutáni amerikai munkaerőpiaci adatok is érdemi figyelemre tartanak számot.
1.05 alá erősödött a dollár ma reggel, míg a menedék jen gyengül. A forint 380-nál keresi az irányt az euróval szemben, ahogy a régió is, a dollár ellenében pedig mérsékelt gyengülés látszik.

Részvénypiacokat illetően az amerikai tőzsdék csütörtökön élesen zuhantak egy széles körű eladási hullám közepette, mivel a befektetői hangulat abba az irányba mozdult, hogy a Fed előző napi kamatemelése nem lesz elegendő a megugrott infláció megfékezésére és elhamarkodott volt az elnök kijelentése, miszerint komolytalan a 75bp-s kamatemelési várakozás és erősödött az aggodalom, hogy recesszió okozása nélkül képes-e megfékezni az inflációt. Piaci szemszögből a Fed döntések miatti aggodalmak, néhány növekedési részvény vegyes gyorsjelentései, a holtponton lévő ukrajnai konfliktus és a világjárványhoz kapcsolódó kínai bezárások újra visszatértek a fókuszba, a kizárólag a Fed döntéseire fókuszáló hangulat helyett. A hazai börze 1.5%-ot esett 11 milliárd forintos forgalomban, láthatóan estek a blue chipek a Richter vezetésével.

A devizapiacok tekintetében a dollár fokozatosan visszanyerte az erejét tegnap délutánra, miután korábban a Fed lépése az elmúlt közel két hónap legnagyobb esését okozta, miután a Fed elnöke erősen eloszlatta a 75bp-s emelésekkel kapcsolatos – eddig sem túl komoly - várakozásokat. Idén eddig több mint 7%-kal került feljebb a dollár, ami 2015 óta a legnagyobb éves erősödést jelenti eddig és értelemszerűen a fejlett világban jelenleg még erősödő kamatdivergencia hajtja a menedékkeresés mellett. A forint eközben látványosan gyengült tegnap délutánig a várakozásokkal összhangban lévő, szinten tartott MNB kamatszint után, így alulteljesítve a régiót, amely stagnálni tudott a vezető devizák ellenében.
Állampapírpiacok: A magyar állampapírpiac rövid oldalán hosszú idő után először 1-2bp-tal csökkentek, a hosszú oldalon pedig 4-9bp-tal estek a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 7.14%-ra csökkent, ezzel +615bp volt a felára a német és +412bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. A tegnapi 5, 10 és 15 éves aukción 79, 50 és 13 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK 21.5, 30.5 és 7.5 milliárdot fogadott el 7.44, 7.15 és 7.03%-os átlaghozamok mellett. Főként emelkedtek a német és jobban az amerikai hozamok, így tágultak a transzatlanti szpredek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Horváth András, a Takarékbank elemzője azt is elmondta, hogy az OTP-nek sem tett jót az orosz-ukrán konfliktus. A konszolidált adózás utáni eredmény -33 milliárd forint lett, amely 136%-os csökkenés a 2021 első negyedévéhez képest (akkor az eredmény 93 milliárd forintot tett ki). Igaz a korrigált adózás utáni eredmény 88,6 milliárd forint lett, 24%-kal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszaka. A korrekciós tényezők a következők: a banknak le kellett írnia az orosz goodwillt, 56,3 milliárd forint értékben, amely a saját tőkét 41 milliárd forinttal apasztotta. Értékvesztést kellett elszámolnia az orosz kötvényekre 34,5 milliárd forint értékben. A bank nem teljesítő kategóriába sorolt 102 milliárd forintnyi orosz kötvényt, mivel ezek forgalomképessége a jelenlegi helyzetben limitált. Továbbá a magyar operációt 20,2 milliárd forint bankadó terhelte. Az OTP-nek jelentősen meg kellett emelnie kockázati költségeit, amely az orosz-ukrán konfliktus következménye. Az Ukrajnában folyósított hitelek felülvizsgálatra kerültek mivel a bank 2022-ben 30%-os GDP visszaesést, majd 2023-ban gyors kilábalást valószínűsít. Oroszországban 2022-re 8%-os gazdasági visszaesést valószínűsít az OTP, amely szintén a hitelkockázatok növekedését jelenti, így itt a bank 33 milliárd forintnyi kockázati költséggel számol. A külföldi leánybankok teljes eredményhez való hozzájárulása jelentősen romlott a negyedév során, amelyet az ukrán és orosz operáció okozott. Míg 2021 első negyedévében a nem hazai operációk a nettó eredményhez való hozzájárulása 47% volt, addig most -17%, mivel az ukrán operáció 34,4 milliárd, az orosz 27,2 milliárd forintnyi veszteséget szenvedett el. A jelenlegi nehézségek ellenére az OTP-nél az ügyfélhitelek éves szinten 15%-kal, a betétek 17%-kal nőttek. Előbbi értéke eléri kb. a 17 ezer milliárd, míg utóbbi a 21 ezer milliárd forintot. A bank teljes bevétele 20%-kal 301 milliárd forintról 361 milliárd forintra nőtt (a kamatbevételek 240, a jutalékok, díjak 85 milliárd forintot tettek ki, előbbi 18%-kal, utóbbi 19%-kal emelkedett egy év alatt). Ezzel szemben a működési költségek mindösszesen csak 10%-kel lettek magasabbak. Azonban a fent említett események hatására a céltartalék képzés (kockázati költségek) 753%-kal 73 milliárd forintra nőttek, amely a 2008-as pénzügyi válság óta a 6. legmagasabb érték.

Az üzemanyagár-stop és az orosz-ukrán konfliktus ellenére nem okozott csalódást a MOL legutóbbi, 2022 első negyedévéről szóló gyorsjelentésében a befektetőknek. Ismét erős számokat szállított a társaság. A piaci szereplők által leginkább figyelt készletátértékelési hatástól és egyszeri tételektől tisztított EBITDA éves alapon 49,4%-kal 271,2 milliárd forintra emelkedett (2021 első negyedévében 181,9 milliárd forintot tett ki). Ugyanakkor az elemzői várakozásokkal szemben csökkent, hiszen az 313 milliárd forintról szólt. A MOL-nak erős hátszelet ad, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt az orosz (ural) típusú olaj olcsóbb, mint a Brent típusú, továbbá a relatíve magas olajár is növeli a profitabilitást. A tisztított üzemi eredmény 167,7 milliárd forintra, 146%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti állapothoz képest (2021 Q1: 68 milliárd forint). A MOL első negyedéves bevétele 1938 milliárd forintot tett ki, amely 77%-os emelkedés az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Ugyanakkor a működési költségek csak 72%-kal emelkedtek, amely javította a működési marzsokat. A fenti eredmények ellenére a MOL a negyedév során nem tudott pozitív pénzáramot felmutatni, a szabad pénzáram -124 milliárd forintot tett ki (2021 első negyedévében -60 milliárd forintot), melynek oka a működőtőke magasabb változása. Azaz jelentős összeget emésztett fel a készletezés. A menedzsment csak egy pontban változtatta 2022-re vonatkozó előrejelzését. Így a korábbi 105 millió hordó helyett 90 millió hordó kitermelését várja, amely az északi-tengeri eszközök eladásával van kapcsolatban. A 2021-es 3,53 milliárd dolláros eredmény után a társaság vezetése arra számít, hogy a tisztított EBITDA eléri, vagy akár meg is haladhatja a 2,8 milliárd dollárt. A beruházások pedig a tavalyi szintnek megfelelően alakulhatnak 2022-ben (1,7-1,8 milliárd dollár).

Az OTP elemzője elmondta, hogy változatlan, 6,45%-os kamatszinten hirdette meg az MNB az egyhetes betéti tendert; a főbb állampapír-piacokon folytatódott a hozamemelkedés; ismét erősödött a dollár
A szerdai Powell-beszéd csak átmenetileg nyugtatta meg a piacokat: a kora délután közzétett, a vártat meghaladó és rekordméretű amerikai termelékenység-esés és az egységnyi bérköltség emelkedése miatt ismét erősödtek az inflációs félelmek és az amerikai kamatemelési várakozások. 0.8%-kal erősödött a dollár az euróval szemben és ismét megközelítette az 1,05-ös szintet. Jelentősen emelkedtek az állampapír hozamok is: az amerikai 10 éves 10 bázisponttal a hetek óta ostromolt 3% fölé ugrott, a német pedig 7 bázisponttal, 1,05 közelébe. Bár a cseh korona jegyzése lényegében nem változott, a zloty 1%-kal, a forint 1,4-kal a 381-es szintig gyengült az euróval szemben. Az MNB egyhetes betéti tenderére 10 271 milliárd forint értékű ajánlat érkezett, ami mintegy 200 milliárddal több a lejáró összegnél. A jegybank
szokás szerint a teljes mennyiséget elfogadta; a kamatszint maradt 6.45%. Bár a hazai, még az amerikai adatok publikálása előtt rögzített benchmark állampapír- hozamok estek – az éven túli szegmensben 5-9 bázisponttal –, de estére már ismét emelkedés jött a szerdai csúcsok közelébe. Az ÁKK tegnapi kötvényaukcióján az öt és a tíz éves kötvény iránt erős volt a kereslet: a meghirdetett 15-15 milliárd forint értékű kötvényt három-ötszörösen túljegyezte a piac, és az ÁKK 21,5, illetve 30,5 milliárd forintra emelte az értékesítést, a nem kompetitív szakaszban pedig további, majdnem 7-7 milliárd forint értékű kötvényt adott el.

A 15 éves kötvény esetében azonban a gyenge kereslet miatt a tervezett 10 milliárd forintnál 25%-kal kevesebb papírt sikerült eladni. Az aukciós átlaghozamok 1-3 bázisponttal haladták meg
az azonos lejáratú benchmark hozamokat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm