17 °C Budapest
Oil, gas industry. Group wellheads and valve armature , Gas valve, Gas well of high pressure

Közeledik az energiahiány? Sok magyar benzinkút húzhatja le a rolót a háború miatt

2022. február 25. 10:44

Az ukrán-orosz háború kitörése ellenére szerencsére továbbra is zavartalanul kapunk áramot északkeletről, illetve déli és nyugati irányból földgázt. A kormány szerint hónapokra elég tartalékkal rendelkezik az ország, viszont a benzinkúttulajdonosok egyre jobban aggódhatnak.

A népszava.hu számolt be arról, hogy a szomszédunkban kirobbant háború dacára is zavartalanul érkezett a földgáz Magyarországra. Ennek oka többek között az, hogy októberben lépett érvénybe a magyar-orosz gázszállítási szerződés, aminek értelmében már nem Ukrajnán, hanem Szerbián keresztül kapjuk. Ehhez hasonló mennyiség érkezik hazánkba Ausztria felől is, illetve folyamatosan zajlik a beszállítás a magyar-horvát vezetéken is. A hazai központi gázszállító rendszert üzemeltető FGSZ adatai szerint nem volt észlelhető fennakadás sem a magyar-ukrán határon, sem az unió keleti gázbehozatalában.

Jelenleg mind a hat irányból érkezik földgáz hazánkba, ami mellett az ország jelentős méretű tárolókkal rendelkezik, amik biztosítják vész esetén a magyar lakosság ellátását akár hónapokon keresztül. Hasonló a helyzet az áramellátással is, ami az állami Mavir honlapjának tanúsága szerint továbbra is zavartalan az ukrán helyzet ellenére is.

Sokkal sötétebbek a jóslatok viszont a benzin kapcsán, ami miután tegnap a nemzetközi energiatőzsdék kilőttek az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára percek alatt csaknem 10 százalékot drágult. Bár a benzinkutak többségét ellátó Mol a héten nem emelt nagykereskedelmi üzemanyagárán ez a szakértők szerint nem lesz hosszútávon tartható és az olajdrágulás miatt a jövőhéten már elkerülhetetlen lesz. Ami könnyen ahhoz vezethet, hogy tömegével kell majd lehúzniuk a rolót a kisebb, magánkézben lévő kutak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem