27 °C Budapest
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote

Ezért hasít annyira a magyar gazdaság: a szabad nyár további erősödést hozhat

2021. június 1. 10:32

Az előzetesen közölt 1,9%-kal szemben 2%-kal nőtt a magyar GDP az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest a KSH részletes adatai alapján. A növekedéshez az ipari és az építőipari termelés mellett hozzájárult a koronavírus-járvány hatásaitól megtépázott szolgáltatószektor is. A meglepően erős első negyedéves GDP-adat után a legtöbb elemző felfelé módosította az év egészére vonatkozó növekedési előrejelzését. A következő időszakban a korlátozások feloldásával párhuzamosan erősödhet a gazdaság.

Már az előzetesen becsült első negyedéves GDP-adat is minden elemzői várakozást felülmúlt, azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most kiadott részletes közlésében felfelé módosította a számokat. Az előzetesen becsült 1,9% helyett 2%-kal múlta felül a gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedéves adatot, miközben az éves alapú visszaesést is mérsékelte. A nyers GDP-adat korábban arról tanúskodott, hogy az előző év azonos időszakához képest 2,3%-kal esett vissza a magyar gazdaság, most viszont már csak 2,1%-os csökkenést láthatunk.

A beérkező új adatok alapján tehát a magyar gazdaság még ellenállóbb volt a koronavírus-járvány időszakában, mint ahogy korábban becsülte a hivatal. Ha nem tudnánk, hogy idén is a járvány időszakát élte át Magyarország, akkor az idei első három hónap GDP-számai alapján első ránézésre nem is igazán érnénk tetten a vírus hatását. Ahogy a fenti ábrán látható, a negyedéves GDP a harmadik egymást követő negyedévben is növekedett, ami azt mutatja, hogy a magyar gazdaság ellenálló volt a járvány második és harmadik hullámában. Az éves index még negatív tartományban tartózkodott, aminek az idei második negyedév vethet véget, egyébként döntően a bázishatás miatt (a tavalyi második negyedév lezárása óriási visszaesést hozott).

A negyedéves GDP-számok azt jelzik, hogy a magyar gazdaság olyan jól alkalmazkodott a járvány hatásaihoz és a lezárásokhoz, amire senki sem számított. A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 0,3, az iparé 3,1, az építőiparé 6%-kal, a szolgáltatásoké 2,2%-kal nőtt. Az ipar jó teljesítménye nem meglepő, hiszen a járvány második és harmadik hullámában már nem állította le a gazdaságot úgy a kormány, mint az első hullámban, amikor teljes lezárásról döntöttek.

Ezért a termelés ugyan olyan zavarokkal, mint pl. chiphiány és ellátásilánc-problémák, de zajlott. A szolgáltatások növekedése azonban már meglepőbb, hiszen a lezárások és a távolságtartási intézkedések ezt a szektort érintették a legjobban. A kis súlyú pénzügyi-biztosítási tevékenység és az IT-szektor támogatta a GDP növekedését, ugyanakkor a turizmus-vendéglátás - a zárva tartó szálláshelyek tükrében nem meglepő módon - továbbra is gyengén teljesített.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,9, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,5, a közösségi fogyasztás 2,6%-kal nagyobb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6%-kal mérséklődött. A külkereskedelemben az export 1,6 , az import 0,8%-kal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez arra vall, hogy a vállalatok még bizonytalanok a kilábalással kapcsolatban, illetve komoly forráshiánnyal rendelkeznek, amely nem csoda annak tükrében, hogy a vírusválság megtépázta a vállalati mérlegeket. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az olcsó hitellehetőségek egyelőre nem indították el a beruházási aktivitás növekedését.

Miután a tavalyi év első negyedévét még nem érintette a járvány Magyarországon, így ahhoz képest értelemszerűen még visszaeséseket láthatunk a szektorok széles körében. A negyedéves számokban tehát alig érhető tettek a vírus hatása, azonban ahogy az alábbi ábra is mutatja, az éves indexek gyengébbek. Jól látható, hogy a háztartások fogyasztásának éves alapú visszaesését a kormányzati kiadások növekedése igyekezett ellensúlyozni. Ez egyébként tetten érhető a magasra emelkedett költségvetési hiányban is, ami idén folyamatosan támogatni fogja a növekedését.

A következő időszakban a korlátozó intézkedések (fokozatos) feloldása, a külső kereslet növekedése, valamint az óvatossági megfontolások oldódása egyaránt támogathatja a gazdaság növekedését. A meglepően erős első negyedéves GDP-adatok után nem csoda, hogy számos elemző felfelé módosította az év egészére vonatkozó növekedési előrejelzését. A korábban várt 4%-hoz közeli idei GDP-növekedés helyett már a legtöbb szakértő inkább 5-6%-os bővülésről beszél, de megjelentek már az ennél is gyorsabb bővülést valószínűsítő prognózisok is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?