33 °C Budapest
Microscopy virus image of a group of covid-19 infecting human cells, scientific illustration based on the new coronavirus pandemic, shows the structure of virus lipid shell and protein spikes surrounded by cells inside the human body

Már most tarolnak az új COVID-mutációk: küszöbön az újabb világjárvány berobbanása?

2024. május 30. 09:30

A koronavírus FLiRT-variánsai terjednek Európában és az Egyesült Államokban, miközben a vírus tovább mutálódik a korábbi törzsekből. Eddig kevés bizonyíték van arra, hogy az új törzsek súlyosabb problémákat okoznának.

A koronavírus FLiRT-variánsai – melyek neve az aminosav mutációk rövidítését rejti – terjednek Európában és az Egyesült Államokban, miközben a vírus tovább mutálódik a korábbi törzsekből – írja a hvg.hu. A FLiRT-variánsok az omikron alvariánsai közé tartoznak. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint eddig kevés bizonyíték van arra, hogy az új törzsek súlyosabb problémákat okoznának, mint a korábbiak, ugyanakkor úgy tűnik, hogy ugyanazok a mutációk függetlenül alakultak ki bennük.

Az Egyesült Államokban a KP.2 nevű törzs a domináns, az esetek 28,2 százalékáért felelős. A KP.1.1 – a FLiRT egy másik variánsa – által okozott megbetegedések száma is növekszik, jelenleg 7,1 százalékra tehető. Európában már 14 országban észlelték az új variánst.

Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre megnyugtatóan nyilatkozott: május elején közölték, hogy eddig kevés új esetet regisztráltak, bár néhány országban enyhe növekedés volt tapasztalható. Jennifer Horney, a Delaware Egyetem epidemiológusa szerint jelenleg nem valószínű, hogy az új törzsek olyan jelentős fertőzési hullámot idéznének elő, mint korábban, amikor az emberek immunitása alacsonyabb volt. Ugyanakkor az új törzsek a nyári hónapokban az esetszámok növekedését okozhatják. A megbetegedések valószínűleg enyhe tünetekkel járnak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem