24 °C Budapest
Close up of Vials and Syringes with Covid-19 vaccine are displayed on a tray during vaccination.

Nem várt dolog derült ki a covid-vakcinákról: ez messze nem csak az oltottakat érinti

2024. május 24. 09:39

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának konferenciáján bemutatott kutatások rávilágítottak, hogy a koronavírus-járvány társadalmi hatásai széleskörűek, érintve a városi és vidéki lakosság megítélését, az oltási hajlandóság motivációit és a generációs különbségeket is, amelyek alapvetően befolyásolták az emberek reagálását a pandémiára - írta meg a Telex.

A koronavírus-járvány társadalmi hatásait vizsgáló legújabb kutatások eredményeit a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának konferenciáján ismertették. A pandémia különböző csoportokra gyakorolt hatása és az oltások elfogadásának motivációi kerültek fókuszba. A járvány területi különbségeit Csurgó Bernadett és Kovách Imre, a Szociológiai Intézet munkatársai elemezték, kiemelve, hogy a nagyvárosok és falvak eltérően reagáltak a válságra. Az ő kutatásuk során 80 interjú alapján Budapest, további városok és falvak lakóinak tapasztalatait összegezték.

Kovách Imre szerint a gazdaságilag elmaradottabb területeken magasabb volt a halálozás aránya, ami ellentmondást jelentett a fertőzöttség nagyvárosi koncentrációjával szemben. A vidék és város megítélése is változott; a vidéket biztonságosabbnak érzékelték, míg a nagyvárosokban csökkent a biztonságérzet. A kisvárosok esetében Csurgó Bernadett három fő megfigyelést emelt ki: az intézmények működésének sajátosságai, a városi és falusi jellemzők keveredése, valamint a közösségi élet fontosságának kiemelkedése.

A falvakból pozitívumként került előtérbe a biztonságérzet, szabadság és tágas élettér. A kutatók szerint ezek az elemek átalakították a város és vidék közötti percepciót. Szabó Andrea, a Politikatudományi Intézet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy különféle generációk eltérően élték meg a pandémiát. A fiataloknál nőttek a generációs feszültségek, megnőtt az online térben töltött idő, felértékelődött az oktatás személyes formája és kiemelkedően fontossá vált a mentális egészség.

Az oltásokkal kapcsolatos hajlandóság vizsgálata során Kopasz Marianna és Papp Zsófia azt találták, hogy az oltás elfogadása több tényezőn múlik: politikai nézeteken, tudományba vetett hiten vagy akár iskolázottságon is. Kiderült továbbá, hogy az informáltabbak és félelemmel teli emberek inkább hajlamosabbak voltak az oltás felvételére.

Papp Zsófia rámutatott arra is, hogy politikai hovatartozás befolyásolja az elfogadott vakcinák típusát. Egy kutatásban megfigyelték, hogy míg az ellenzéki szavazók inkább EU-engedélyezett vakcinát részesítettek előnyben, addig kormánypárti szavazóknál egy nem létező magyar vakcina iránt mutatkozott volna nagyobb igény. Ligeti Anna Sára hangsúlyozta: az oltást elutasító csoport arányának stagnálása azt mutatja, hogy akik kezdetben elutasították azt, valószínűleg nem változtatták meg álláspontjukat. Végül Koltai Júlia bemutatta: az emberek kapcsolati hálójának jelentős szerepe van abban, hogyan viszonyulnak az oltásokhoz. Az eredmények alapján az oltott személyek gyakrabban tartanak kapcsolatot más beoltottakkal. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm