7 °C Budapest
Unrecognizable tired doctor sitting at workplace. Overworked physician with headache resting in modern office, medicine concept, copy space

Súlyos bejelentést tett a MOK elnök: aggasztó helyzetben az egészségügy, "orosz rulett" az ellátás

2023. február 7. 09:43

Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de "orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut" – fogalmazott Kincses Gyula, a MOK elnöke a A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Kincses Gyula úgy véli, a MOK-tagsága azért lett aktívabb, mert a januártól életbe lépett törvény- és rendeletcsomag hatása most érte el az orvosokat, akiket példátlanul kiszolgáltatottá tesz. Mint mondta, nyomásgyakorlásuk nem cél, hanem ennek eredménye.

Ők egy jobban működő rendszerben lennének érdekeltek. A szakmában senki nem vitatja, hogy az egészségügyet át kell alakítni, a centrumkórházak megerősítésével, azzal, hogy az emberek a lakóhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz egyetértenek, de úgy látják, az új szabályozás nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére. Követeléseik között azért szerepel első helyen a szakdolgozók bérének rendezése, mert az, hogy csak az orvosok bérét emelték, az ápolókét, szakápolókét nem, egyre nagyobb feszültséget okoz, márpedig a korszerű gyógyítás csapatmunka.

Kincses Gyula szerint beteg- és orvosbarát egészségügyi rendszerre lenne szükség a mostani szabályozás ugyanis olyan irányba mozdult el, amely egyre inkább semmibe veszi az orvosi szabadságot és kreativitást. A MOK hétfőn elküldte a kormányzatnak a hétvégi küldöttközgyűlésen elfogadott Látlelet a magyar egészségügyről című dokumentumot, egyelőre – Takács Péter államtitkár sajtótájékoztatóján kívül – nem érkezett válasz, tárgyalást sem kezdeményeztek.

 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem