14 °C Budapest
Unrecognizable tired doctor sitting at workplace. Overworked physician with headache resting in modern office, medicine concept, copy space

Súlyos bejelentést tett a MOK elnök: aggasztó helyzetben az egészségügy, "orosz rulett" az ellátás

2023. február 7. 09:43

Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de "orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut" – fogalmazott Kincses Gyula, a MOK elnöke a A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Kincses Gyula úgy véli, a MOK-tagsága azért lett aktívabb, mert a januártól életbe lépett törvény- és rendeletcsomag hatása most érte el az orvosokat, akiket példátlanul kiszolgáltatottá tesz. Mint mondta, nyomásgyakorlásuk nem cél, hanem ennek eredménye.

Ők egy jobban működő rendszerben lennének érdekeltek. A szakmában senki nem vitatja, hogy az egészségügyet át kell alakítni, a centrumkórházak megerősítésével, azzal, hogy az emberek a lakóhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz egyetértenek, de úgy látják, az új szabályozás nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére. Követeléseik között azért szerepel első helyen a szakdolgozók bérének rendezése, mert az, hogy csak az orvosok bérét emelték, az ápolókét, szakápolókét nem, egyre nagyobb feszültséget okoz, márpedig a korszerű gyógyítás csapatmunka.

Kincses Gyula szerint beteg- és orvosbarát egészségügyi rendszerre lenne szükség a mostani szabályozás ugyanis olyan irányba mozdult el, amely egyre inkább semmibe veszi az orvosi szabadságot és kreativitást. A MOK hétfőn elküldte a kormányzatnak a hétvégi küldöttközgyűlésen elfogadott Látlelet a magyar egészségügyről című dokumentumot, egyelőre – Takács Péter államtitkár sajtótájékoztatóján kívül – nem érkezett válasz, tárgyalást sem kezdeményeztek.

 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?