9 °C Budapest
Health care and medical concept

Óriási bajban vannak a gyógyászati segédeszközgyártók: 17. éve tart az ársapka

2023. január 16. 10:32

Többszázezer ember ellátátását érinti, mégis keveset foglalkozunk a gyógyászati segédeszközök kapcsán felmerülő problémákkal. Holott időről időre felmerül, hogy a bedőlés szélén van az ágazat, ráadásul a vényen rendelt eszközök egy részénél a közfinanszírozott fogyasztói ár már nem képes fedezni az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat. A növekedes.hu annak járt utána, hogy mégis meddig lesz tartható a jelenlegi állapot.

A tavalyi évtől jelentős mértékben megemelkedett orvosi bérek, és az infláció elleni védekezésre fordított központi költségvetési kiadások miatt a segédeszközök támogatásának aránya a tavalyi év második felére 1,72 százalékra csökkent, ami a 2009-es ráfordítás harmada. Mindezek mellett a vényköteles gyógyászati segédeszközök úgynevezett „közfinanszírozott fogyasztói ára” több eszközkörben sem tudja fedezni a megemelkedett beszerzési árakat, ráadásul a megemelkedett energiaárak és szállítási költségek is tovább nehezítik a szektor életét.

Ahhoz az elmúlt hónapokban már hozzászokhattunk, hogy az árstop miatt időszakos áruhiány léphet fel egyes termékekből, azonban abba kevesen gondolnak bele, hogy alapvetően a vényen rendelt gyógyászati segédeszközök fogyasztói ára már a 17. éve ársapkás. Ennek az az oka, hogy az egészségbiztosítóval szerződött gyógyászati segédeszköz forgalmazó szaküzletekre terheli az állam az inflációból adódó veszteséget, amit egy 2006-ban életbelépett hatályos jogszabály miatt tehet meg. A gyógyszerellátástól tehát eltérő a segédeszközök finanszírozási rendszere: a szakértők szerint nem elég transzparens, ráadásul nem tartható fenn már középtávon sem.

Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára szerint ez azért van, mert elfogytak az ár rések. A fogyasztási termékek, így a gyártói kapacitás nagy részét is az ázsiai országokba telepítették az anyavállalatok, azonban most a tengeri szállítási költségek a tízszeresükre emelkedtek.

Indokolt lenne, de nem lehet sajnos rövid időn belül a megszűnt gyártói kapacitásokat visszaépíteni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

–vélekedett a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem