7 °C Budapest
Health care and medical concept

Óriási bajban vannak a gyógyászati segédeszközgyártók: 17. éve tart az ársapka

2023. január 16. 10:32

Többszázezer ember ellátátását érinti, mégis keveset foglalkozunk a gyógyászati segédeszközök kapcsán felmerülő problémákkal. Holott időről időre felmerül, hogy a bedőlés szélén van az ágazat, ráadásul a vényen rendelt eszközök egy részénél a közfinanszírozott fogyasztói ár már nem képes fedezni az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat. A növekedes.hu annak járt utána, hogy mégis meddig lesz tartható a jelenlegi állapot.

A tavalyi évtől jelentős mértékben megemelkedett orvosi bérek, és az infláció elleni védekezésre fordított központi költségvetési kiadások miatt a segédeszközök támogatásának aránya a tavalyi év második felére 1,72 százalékra csökkent, ami a 2009-es ráfordítás harmada. Mindezek mellett a vényköteles gyógyászati segédeszközök úgynevezett „közfinanszírozott fogyasztói ára” több eszközkörben sem tudja fedezni a megemelkedett beszerzési árakat, ráadásul a megemelkedett energiaárak és szállítási költségek is tovább nehezítik a szektor életét.

Ahhoz az elmúlt hónapokban már hozzászokhattunk, hogy az árstop miatt időszakos áruhiány léphet fel egyes termékekből, azonban abba kevesen gondolnak bele, hogy alapvetően a vényen rendelt gyógyászati segédeszközök fogyasztói ára már a 17. éve ársapkás. Ennek az az oka, hogy az egészségbiztosítóval szerződött gyógyászati segédeszköz forgalmazó szaküzletekre terheli az állam az inflációból adódó veszteséget, amit egy 2006-ban életbelépett hatályos jogszabály miatt tehet meg. A gyógyszerellátástól tehát eltérő a segédeszközök finanszírozási rendszere: a szakértők szerint nem elég transzparens, ráadásul nem tartható fenn már középtávon sem.

Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára szerint ez azért van, mert elfogytak az ár rések. A fogyasztási termékek, így a gyártói kapacitás nagy részét is az ázsiai országokba telepítették az anyavállalatok, azonban most a tengeri szállítási költségek a tízszeresükre emelkedtek.

Indokolt lenne, de nem lehet sajnos rövid időn belül a megszűnt gyártói kapacitásokat visszaépíteni

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

–vélekedett a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?