4 °C Budapest
Cute toddler child, boy, wearing medical mask in supermarket store during covid pandemic lockdown

Koronavírus: elárulta Müller Cecília, kinek érdemes beadatni az ötödik oltást

2022. december 7. 08:29

A járvány alatt 9500 életet lehetett megmenteni a különböző vakcinákkal – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint egy újabb pandémia kialakulásának is magvan a veszélye. Kiderült, kinek érdemes beadatnia az ötödik oltást is, és mennyit kell várni egy megbetegedés után a vakcina felvételééig.

Megjósolni nem tudjuk, hogy mikor üti fel esetleg egy újabb világjárvány, de vannak olyan kórokozók, amelyeknek pandémiás potenciáljuk van. Ehhez az kell, hogy a vírus gyorsan és jelentősen változzon. Ez történt a Covid esetében is – mondta Müller Cecília, és kiemelte, hogy a virológusok folyamatosan kórokozókat gyűjtenek, és azt a lehetőséget, valószínűséget keresik, hogy mely kórokozók kellene figyelni. Arról, hogy mit kell majd másképpen csinálni egy következő járványban, a tiszti főorvos azt mondta, még szorosabbra kell fűzni a megfigyelő rendszereket.

„A járvány alatt 9500 életet lehetett megmenteni a különböző vakcinákkal” – jelentette ki Müller Cecília, és arra is emlékeztetett, hogy emberfeletti teljesítményt nyújtottak az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók. A jelenlegi oltási helyzetről elmondta, most az omikron BA.5 változata ellen készített specifikus vakcina a leghatékonyabb.

Annak, aki nem vette fel a harmadik, emlékeztető oltást, vagy több mint négy hónap telt el a harmadik oltás óta, ajánljuk a negyedik oltást, és lehetőség van ezek felvételére az oltópontokon és a háziorvosnál is

– mondta. Az esetleges ötödik oltásról úgy nyilatkozott, hogy egyelőre semmiféle tudományos adat vagy bizonyíték sincs arra, hogy szükség lenne rá, így csak azoknak érdemes ezt beadatni, akiknek speciális immunhiányos okokból három oltásból állt az alapimmunizálása. A megbetegedéssel szerzett védettség után korábban ugyanúgy négy hónapos szünetet javasoltak a szakemberek, de a tiszti főorvos emlékeztetett, a legfrissebb szakmai vélemények szerint a betegség nem vált ki olyan erőteljes immunválaszt, mint a védőoltás, ezért nem szükséges kivárni a négy hónapot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A maszkhasználat már csak az egészségügyi intézményekben kötelező, és ott is van csak néhány kivétel. Az iskolákban szerinte a jelen járványügyi helyzetben nem szükséges a viselése, de sehol sem tilos, hasznos is lehet, mert megvéd az egyéb megbetegedésektől is. „Idős ember jól teszi, ha felteszi, mondjuk, egy bevásárlóközpontban. Sokan használják is, mert bevált” – mondta Müller Cecília.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?