1 °C Budapest
Shot of a young doctor sitting on the floor and looking distraught

Megszólalt a szakértő: drámai a helyzet az egészségügyben

2022. február 3. 10:09

Kétszer annyi idő alatt tudja csak pótolni elmaradásait az egészségügy, mint ameddig a koronavírus-járvány tart majd – mondta Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az InfoRádiónak.

Sokféle szinten van baj. A Covid is önmagában nagyon sok problémát, kiégést is okozott. Vannak kollégák, akiket áthelyeztek a járvány miatt, ők sem ilyen típusú munkához szoktak. A helyzet mindenkinek új volt, aki viszont még a közelében sem járt egy intenzív osztálynak, annak azért nehezebb egy fulladó beteget ellátni

– ismertette  problémák súlyosságát az alelnök.

És ha ez még önmagában nem lenne elég baj, a szolgálati jogviszony „új világa” is elindított egy láncreakciót, aminek a vége az orvosok hiánya lett a szakrendelőkben. Probléma állt ugyanis elő amiatt, hogy az idős orvosokat kivették a rendszerből a járvány miatt, ők utána pedig nem is tértek vissza posztjukra, hiszem a járványhullámok egymást követték. "A szakrendelők frontján van nagyon nagy gond, nagyon kevés az orvos" - folytatta.

És nagyon sok az úgynevezett láthatatlan áldozat, mint erre korábban is felhívta a figyelmet a kamara. Vizsgálatok maradtak el, van, akinél még diagnózis sincs, tehát messze nem csak arról van szó, hogy műtétek maradtak el. Betegek sokasága el sem jutott az orvoshoz, a betegutak is szétzilálódtak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Lénárd szerint, ha ma vége is lenne a járványnak, négy évbe telne a helyreállítás, „de nem lesz ma vége” – emelte ki a szakember. Szerinte náthává akkor szelídülhet a koronavírus, ha bejön az a szakértői sejtés, hogy az omikron variáns „végigfertőzi az emberiséget”, de vannak ebben a kérdésben is fenntartások – írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm