3 °C Budapest
Young male doctor in protective suit taking swab test from young female patient

Csaknem 17 ezer dolgozó hagyta ott a magyar egészségügyet egy év alatt: betegéletek múlhatnak ezen

2022. január 31. 09:28

Tavaly márciusban a hivatalos adatok szerint mintegy 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből, azóta pedig csak tovább csökkent Magyarországon az ezen a területen dolgozók száma. A szakszervezetnél azt mondják, betegek halnak meg amiatt, mert munkaerőhiánnyal küzd a magyar egészségügy - hangzott el az RTL Hiradóban.

Tavaly márciusban a hivatalos adatok szerint mintegy 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből. Akkor vezették be az úgynevezett szolgálati jogviszonyt. Aki nem fogadta el az új munkafeltételeket, nem dolgozhatott tovább. A koronavírus-járvány harmadik hullámában esett ki több ezer ember az egészségügyből, miközben a miniszterelnök is arra figyelmeztetett, hogy mindenkire szükség van.

„Olyan terhelés lesz a kórházainkon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőkészülékre szükségünk lesz” – mondta tavaly február 25-én a miniszterelnök. Azóta viszont csak tovább csökkent Magyarországon az egészségügyben dolgozók száma.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint összesen 28 600-zal dolgoznak ma kevesebben szociális és egészségügyi területen, mint egy évvel ezelőtt. Korábban összesen 17 ezres csökkenésről lehetett hallani, de mostanra kiderült: ez csak az egészségügyre értendő. 2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, 2021 negyedik negyedévében pedig 180 700. Tehát a statisztikai adatok szerint összesen 16 700-an tűntek el egyetlen év alatt az egészségügyből. Ezt megsínylik a betegek – mondják a szakszervezetnél.

Ez nyilvánvaló, és sajnos a halálozási számokban ez is megmutatkozik. Nem az, hogy a dolgozók nem dolgoznak ugyanolyan rendesen, és mindent megtesznek, hanem egyszerűen fizikailag nem tudnak mindig, mindenhol jelen lenni

– mondta a Híradónak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. A kormány érdemben nem válaszolt a Híradó arra vonatkozó kérdésére, hogy tervezik-e pótolni a hiányzókat. Korábban egyébként arról döntöttek, hogy az egészségügyi szakdolgozók alapbérét négy lépésben, átlagosan 72 százalékkal emelik a 2018-as illetményhez képest. Kásler Miklós néhány hete azt mondta: bízik benne, hogy ez hosszú távon biztosítja a szakdolgozók munkájának megfelelő elismerését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06