Young male doctor in protective suit taking swab test from young female patient

Csaknem 17 ezer dolgozó hagyta ott a magyar egészségügyet egy év alatt: betegéletek múlhatnak ezen

2022. január 31. 09:28

Tavaly márciusban a hivatalos adatok szerint mintegy 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből, azóta pedig csak tovább csökkent Magyarországon az ezen a területen dolgozók száma. A szakszervezetnél azt mondják, betegek halnak meg amiatt, mert munkaerőhiánnyal küzd a magyar egészségügy - hangzott el az RTL Hiradóban.

Tavaly márciusban a hivatalos adatok szerint mintegy 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből. Akkor vezették be az úgynevezett szolgálati jogviszonyt. Aki nem fogadta el az új munkafeltételeket, nem dolgozhatott tovább. A koronavírus-járvány harmadik hullámában esett ki több ezer ember az egészségügyből, miközben a miniszterelnök is arra figyelmeztetett, hogy mindenkire szükség van.

„Olyan terhelés lesz a kórházainkon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőkészülékre szükségünk lesz” – mondta tavaly február 25-én a miniszterelnök. Azóta viszont csak tovább csökkent Magyarországon az egészségügyben dolgozók száma.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint összesen 28 600-zal dolgoznak ma kevesebben szociális és egészségügyi területen, mint egy évvel ezelőtt. Korábban összesen 17 ezres csökkenésről lehetett hallani, de mostanra kiderült: ez csak az egészségügyre értendő. 2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, 2021 negyedik negyedévében pedig 180 700. Tehát a statisztikai adatok szerint összesen 16 700-an tűntek el egyetlen év alatt az egészségügyből. Ezt megsínylik a betegek – mondják a szakszervezetnél.

Ez nyilvánvaló, és sajnos a halálozási számokban ez is megmutatkozik. Nem az, hogy a dolgozók nem dolgoznak ugyanolyan rendesen, és mindent megtesznek, hanem egyszerűen fizikailag nem tudnak mindig, mindenhol jelen lenni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta a Híradónak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. A kormány érdemben nem válaszolt a Híradó arra vonatkozó kérdésére, hogy tervezik-e pótolni a hiányzókat. Korábban egyébként arról döntöttek, hogy az egészségügyi szakdolgozók alapbérét négy lépésben, átlagosan 72 százalékkal emelik a 2018-as illetményhez képest. Kásler Miklós néhány hete azt mondta: bízik benne, hogy ez hosszú távon biztosítja a szakdolgozók munkájának megfelelő elismerését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm