17 °C Budapest
People with COVID-19 sound use COVID antigen test kits to check for infection so they can be treated if theyre positive. And if the test result is negative, its safe.

Nem mindegy, milyen patikai gyorstesztet vesz az ember: 5-15 ezer forintot is ott lehet hagyni

2022. január 25. 09:45

Miközben az új fertőzöttek száma rekordot döntött, sokan kénytelenek saját pénzből tesztelni magukat. Ez azonban nem olyan könnyű, mert az eszközök ára és minősége is rendkívül eltérő - írja a Népszava. A gyógyszertárakban kapható tesztek ára és minősége viszont rendkívül változó. A választék nagy, több mint egy tucat féle gyorstesztet lehet beszerezni. Egy négytagú család nyolcezer forintból is megúszhatja a gyorstesztet, de akár 60 ezer forintot is rákölthet erre.

Mivel a koronavírus önmintavételes tesztjei szabadáras termékek, több ezer forinttal is eltérhet ugyanannak a gyorstesztnek az ára a patikákban. Ráadásul arról keveset tudhatnak a vásárlók, hogy melyik tesztet érdemes választaniuk. Olyan fórumról nem tudunk, amely ezek érzékenységét, pontosságát korrekten összevetné. Az előzetes tájékozódás sem könnyű, a tesztekről sokszor gyakorlatilag csak a megvásárlás és a kicsomagolás után, a használati útmutatóból derül ki, hogy ki a gyártó, a forgalmazó, csatoltak-e minőségi tanúsítványt, és milyen tulajdonságokat, képességet, érzékenységet garantál az eszköz. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem vizsgálja a forgalomba kerülő teszteket, csupán lajtsromba veszi azokat.

A Pénzcentrum korábban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének segítségével videót készített arról, hogyan is kell szakszerűen elvégezni a patikában kapható, önmintavételes antigén gyorsteszteket. A gyorstesztek ugyanis 90% feletti pontossággal alkalmasak a koronavírus-fertőzöttség megállapítására, de csak ha jól végezzük el őket. A videóban kétféle antigén gyorsteszt használatát mutatjuk be: a Biosynex COVID-19 antigén gyorsteszt orrnyálkahártyából, a Screen Italia COVID-19 antigén gyorsteszt pedig nyálból vett minta alapján képes kimutatni a SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét a szervezetben. Ezeket a fajtákat több gyógyszerész is ajánlotta lapunknak, mint legmegbízhatóbb teszttípust.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?