Hospital with corridor and bed without persons in landscape format

Közeleg az összeomlás az egészségügyben? Erre figyelmeztet most a WHO

MTI
2021. december 21. 08:43

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik amiatt, hogy a koronavírus-járvány idején a súlyos munkakörülmények és a megfelelő támogatás hiánya miatt sok egészségügyi szakembert veszítettek el - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató egy hétfői genfi tájékoztatón. A szervezet vezetője felhívta a figyelmet az orvosok és ápolók világszerte növekvő hiányára.

Az orvosok, ápolók "több mint két éve éjjel-nappal dolgoznak, és sokan közülük kiégtek, nem kapnak megbecsülést a munkájukért". Emlékeztetett arra, hogy a világjárvány kezdetén "sok támogatást" kaptak az egészségügyi dolgozók. Ezt azonban tettekre kell váltani: a kormányoknak segíteniük kell a munkakörülményeik javításában a fizetés és a képzés terén - hangsúlyozta.

A Covid az egész egészségügyi rendszer számára kihívássá vált. Egy olyan időszakban, amikor több dolgozóra - ápolókra és orvosokra - van szükségünk, valójában elveszítjük őket

- folytatta a főigazgató. Elmondása szerint "már a járvány előtt is komoly hiány volt az egészségügyi szakemberekből". A helyzet most még tovább romlik - tette hozzá. Azt hangoztatta, hogy megérti az egészségügyi dolgozók csalódottságát. Felszólította ezért a médiát: "emlékeztesse az országokat, hogy valóban fektessenek be az egészségügyi rendszerekbe, különösen a munkaerőbe".

A koronavírus omikron variánsa gyorsabban terjed, mint a delta változat, és fertőzéseket okoz a beoltott vagy a betegségből felépült emberek körében - mondta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kijelentette: már "következetes bizonyítékok vannak arra, hogy az omikron variáns lényegesen gyorsabban terjed, mint a delta". Hozzáfűzte, valószínű, hogy a beoltott vagy felépült emberek is meg- vagy újrafertőződnek. Észrevétele összhangban áll a londoni Imperial College múlt heti tanulmányának megállapításával, amely szerint az újrafertőződés kockázata több mint ötszörös, és nincs jele annak, hogy az omikron variáns enyhébb lenne, mint a delta.

Gebrejeszusz kijelentette, 2022 legyen az az év, amikor "véget vetünk a világjárványnak". Legyen az az esztendő, amikor minden ország befektet a jövőbeni ilyen mértékű katasztrófákra való felkészülésbe. Végezetül sürgette a nemzeteket, hogy fordítsanak forrásokat az egészségügyi alapellátáson alapuló fenntartható egészségügyi rendszerek kiépítésére, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáféréssel. A WHO szerint a világjárvány kezdete óta csaknem 274 millióan fertőzödtek meg a koronavírussal, amely több mint 5,35 millió áldozatot szedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25