2 °C Budapest
Digital generated image of Covid-19 cell surrounded by plexus structured shell on black background.

Hihetetlen, mivé változhat a rettegett új koronavírus: erre készülnek a szakemberek

2021. szeptember 24. 16:32

Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, a brit média csütörtöki ismertetése szerint egy szakmai szemináriumon felszólalva elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok - párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik - veszítenek hevenységükből.

"Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk" - hangsúlyozta Gilbert professzor, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

Dame Sarah Gilbert hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak. "A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott" - fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a Sars-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá

- tette hozzá. Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az  Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt, a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának - Times Radio - nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával "rendben lesznek a dolgok".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bell professzor kifejtette: várakozása szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt. Sir John kijelentette: a járvány pályáját tekintve az ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint akár hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) nehezedő nyomás jelentősen enyhült.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 15,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség tüneteivel újonnan kórházba szállított páciensek száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem