5 °C Budapest
Nursing and feeding senior sick woman in wheelchair

Ijesztő népbetegség fenyegeti a világot: a WHO szerint 2030-ra 40 százalékkal is többen szenvednek majd tőle

MTI
2021. szeptember 4. 17:04

Jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint a betegek száma 2030-ra 40 százalékkal nőhet, és elérheti a 78 milliót.

A demencia olyan neurológiai rendellenesség, amely emlékezetvesztéssel és a kognitív képességek romlásával jár. Az állapotot gyakran stroke, agykárosodás vagy Alzheimer-kór okozza. A betegség a világnak máris évente 1,3 billió dollárjába kerül. A WHO jelentése szerint az elöregedő népesség miatt egy évtizeden belül 78 millióra nőhet a demenciások száma, 2050-re pedig már a 139 milliót is elérheti.

A világszervezet emlékeztetett, hogy csak minden negyedik országnak van nemzeti startégiája a demenciában szenvedők és családjaik támogatására, és arra hívta fel a világ kormányainak figyelmét, hogy tegyenek lépéseket a közegészségügyi helyzet megoldása érdekében.

A demencia milliók memóriáját, függetlenségét és méltóságát rabolja el, de a többieket is meglopja, azokat, akik ismerik és szeretik őket. A világ cserbenhagyja a demenciában szenvedőket, és ez mindannyiunknak fáj

 - fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. A világ egészségügyi miniszterei 2015-ben elfogadtak egy globális akciótervet, amelyben a korai diagnózis és gondozás is szerepelt, de a 2025-re kitűzött célok megvalósításában nagy a lemaradás a WHO szerint. Katrin Seeher, a WHO mentális egészégügyi hivatalának szakértője rámutatott, hogy a demencia globális közegészségügyi probléma, és nem csak a szegény vagy közepes bevételű országok számára. Ugyanakkor

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a gyógyszerek, a házi gondozás és a higiéniai termékek a gazdag országokban jobban elérhetők.

A demencia befolyásolja a memóriát, a tájékozódást, a tanulási képességet, a beszédet, az ítélőképességet és a mindennapi feladatok elvégzésének képességét. Seeher megjegyezte, hogy a demencia a 65 éven aluliakat is érintheti, a fiatal korban kialakuló demencia pedig az összes demenciás esetek 10 százalékát teszi ki. A demencia kialakulása azonban nem elkerülhetetlen, és bizonyos kockázati tényezők csökkenthetők, például a magas vérnyomás és a cukorbetegség szűrésével, az étrend, a depresszió, valamint az alkohol- és dohányfogyasztás kontrolljával - írta a WHO.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?