9 °C Budapest
Szuperolcsó életmentő gyógyszer érhető el Magyarországon: tízezreknek van rá szüksége

Szuperolcsó életmentő gyógyszer érhető el Magyarországon: tízezreknek van rá szüksége

2020. október 26. 16:58

Bár Magyarországon lassan az 1 millióhoz közelít a cukorbeteg száma, közül csak mintegy 4 százaléknyian vannak azok, akik az úgynevezett I-es típustól szenvednek. Ez több mint 30 ezer személyt jelent, akiknek életmenő gyógyszer az inzulin. Az az orvosság, ami az OECD országok közül majdnem Magyarországon a legolcsóbb. Persze, máshol nem ilyen szerencsések az ember, van ahol 16-szor többe kerül az életmentő gyógyszer.

Megannyi olyan ország van a világban, ahol az elmúlt években brutálisan megdrágult az inzulin ára. De a mi a helyzet Magyarországgal? Itthon ebből mit lehet érezni? A RAND friss kutatása erre is választ ad. A vállalat legújabb statisztikái szerint az látszik, hogy a világ inzulinpiacán igencsak nagy a felfordulás, és bár az USA-ban mindig is drágább volt a gyógyszer, mint más országokban 2018-ra a különbség olykor 5, de van hogy 10-szeresére duzzadt az Egyesült Államok és más nemzetek között. 

Elég csak annyit mondanunk, hogy az OECD országokban USA nélkül átlagosan 8,81 dollárba kerül egy normál egységnyi inzulin gyógyszer, ami jelenlegi középárfolyamon forintosítva 2 722 forintnak megfelelő összeg. Ehhez képest az USA-ban átlagosan 98,7 dollárt kell fizetni a gyógyszerért, ami forintosítva 30 498 forint.

Ahogy a grafikonon látszik, ehhez képest a vizsgált országok közül Magyarországon kerül második legkevesebbe egy normál egységnyi inzulingyógyszer, 

átlagosan 6,1 dollárba, azaz átszámítva mintegy 1 885 forintba.

Ennél kevesebbet csak Törökországban kell fizetni az inzulinért, ott 2,64 dollárba, azaz körülbelül 816 forintba kerülnek az inzulingyógyszerek. Hazánk közvetlen szomszédjai közül egyébként sehol nem megy 10 dollár felé az ár, Ausztriában 7,9, Szlovákiában 6,91, míg Szlovéniában 7,43 dollárba kerülnek átlagosan az inzulingyógyszerek. 

Európában egyébként rendkívül ritka, hogy 10 dollár, azaz 3 090 forint fölé szökjön egy normál egységnyi inzulingyógyszer ára, ilyet csak Olaszországban, Luxembourgban, illetve Svájcban mért a kutatás, 2018-as adatok alapján. A bődületesen magas amerikai árakat tehát semmi sem közelíti meg errefele, igaz máshol sem nagyon. Az USA utáni legdrágább ország Chile volt, 21,48 dolláros árra, amit Mexikó követett 16, 48, majd Japán 14,4 dolláros árral.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Inzulinos kezelés

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint csaknem 800 ezer cukorbeteg is élhet, akiknek nagy része kettes típusú diabéteszben szenved. Az adatok szerint a sokaság 4 százaléka ugyanakkor I-es típusú cukorbetegségben szenved - derült ki a CEOSZ által közreadott 2019-es adatokból. Nekik pedig elkerülhetetlen az inzulin adagolása. Ez összesen csaknem 

32 000 embert jelent.

Legalább ennyi embernek kell tehát élete végig inzulinpótlást alkalmaznia, azaz megvennie az átlagosan 1 885 forintba kerül életmentő gyógyszert. Csak összehasonlításképpen az USA-ban csaknem 7 millió ilyen típusú cukorbeteg van, és ott több mint 30 ezer forintba kerül a gyógyszer, sokszorosába mint bármelyik másik európai országéban, köztük beleértve Magyarországot is. Szakértők szerint az Egyesült Államokban azért ennyire drága a gyógyszer, mert a gyártók szabadon dönthetnek az árakról felső határ nélkül, valamint nincs igazi verseny ott az inzulinpiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27