Szuperolcsó életmentő gyógyszer érhető el Magyarországon: tízezreknek van rá szüksége

Szuperolcsó életmentő gyógyszer érhető el Magyarországon: tízezreknek van rá szüksége

2020. október 26. 16:58

Bár Magyarországon lassan az 1 millióhoz közelít a cukorbeteg száma, közül csak mintegy 4 százaléknyian vannak azok, akik az úgynevezett I-es típustól szenvednek. Ez több mint 30 ezer személyt jelent, akiknek életmenő gyógyszer az inzulin. Az az orvosság, ami az OECD országok közül majdnem Magyarországon a legolcsóbb. Persze, máshol nem ilyen szerencsések az ember, van ahol 16-szor többe kerül az életmentő gyógyszer.

Megannyi olyan ország van a világban, ahol az elmúlt években brutálisan megdrágult az inzulin ára. De a mi a helyzet Magyarországgal? Itthon ebből mit lehet érezni? A RAND friss kutatása erre is választ ad. A vállalat legújabb statisztikái szerint az látszik, hogy a világ inzulinpiacán igencsak nagy a felfordulás, és bár az USA-ban mindig is drágább volt a gyógyszer, mint más országokban 2018-ra a különbség olykor 5, de van hogy 10-szeresére duzzadt az Egyesült Államok és más nemzetek között. 

Elég csak annyit mondanunk, hogy az OECD országokban USA nélkül átlagosan 8,81 dollárba kerül egy normál egységnyi inzulin gyógyszer, ami jelenlegi középárfolyamon forintosítva 2 722 forintnak megfelelő összeg. Ehhez képest az USA-ban átlagosan 98,7 dollárt kell fizetni a gyógyszerért, ami forintosítva 30 498 forint.

Ahogy a grafikonon látszik, ehhez képest a vizsgált országok közül Magyarországon kerül második legkevesebbe egy normál egységnyi inzulingyógyszer, 

átlagosan 6,1 dollárba, azaz átszámítva mintegy 1 885 forintba.

Ennél kevesebbet csak Törökországban kell fizetni az inzulinért, ott 2,64 dollárba, azaz körülbelül 816 forintba kerülnek az inzulingyógyszerek. Hazánk közvetlen szomszédjai közül egyébként sehol nem megy 10 dollár felé az ár, Ausztriában 7,9, Szlovákiában 6,91, míg Szlovéniában 7,43 dollárba kerülnek átlagosan az inzulingyógyszerek. 

Európában egyébként rendkívül ritka, hogy 10 dollár, azaz 3 090 forint fölé szökjön egy normál egységnyi inzulingyógyszer ára, ilyet csak Olaszországban, Luxembourgban, illetve Svájcban mért a kutatás, 2018-as adatok alapján. A bődületesen magas amerikai árakat tehát semmi sem közelíti meg errefele, igaz máshol sem nagyon. Az USA utáni legdrágább ország Chile volt, 21,48 dolláros árra, amit Mexikó követett 16, 48, majd Japán 14,4 dolláros árral.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Inzulinos kezelés

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint csaknem 800 ezer cukorbeteg is élhet, akiknek nagy része kettes típusú diabéteszben szenved. Az adatok szerint a sokaság 4 százaléka ugyanakkor I-es típusú cukorbetegségben szenved - derült ki a CEOSZ által közreadott 2019-es adatokból. Nekik pedig elkerülhetetlen az inzulin adagolása. Ez összesen csaknem 

32 000 embert jelent.

Legalább ennyi embernek kell tehát élete végig inzulinpótlást alkalmaznia, azaz megvennie az átlagosan 1 885 forintba kerül életmentő gyógyszert. Csak összehasonlításképpen az USA-ban csaknem 7 millió ilyen típusú cukorbeteg van, és ott több mint 30 ezer forintba kerül a gyógyszer, sokszorosába mint bármelyik másik európai országéban, köztük beleértve Magyarországot is. Szakértők szerint az Egyesült Államokban azért ennyire drága a gyógyszer, mert a gyártók szabadon dönthetnek az árakról felső határ nélkül, valamint nincs igazi verseny ott az inzulinpiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55