16 °C Budapest
Rengeteg elbocsátás várható Magyarországon: egyre borúsabb a jövőkép

Rengeteg elbocsátás várható Magyarországon: egyre borúsabb a jövőkép

2020. március 18. 09:00

Hibernálják magukat a szállodák, nehéz hónapokra készülnek. A szakszövetség elnöke szerint ha májusig rendeződne a pandémiás helyzet, akkor még van esély arra, hogy nem lesz teljes bukó a szezon. Azonban elbocsátások szinte biztosan lesznek.

Azzal, hogy a miniszterelnök hétfői bejelentése nyomán a határokat lezárják, egy teljesen új helyzet állt elő - fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás, aki szerint a külföldi vendégek a következő egy-két napban el fogják hagyni a szállodákat, és ezáltal Budapest nagyjából teljesen ki fog ürülni szállodai szempontból. A szállodák feltehetően megkezdik a felkészülést a bezárásokra, rengeteg teendőjük lesz.

Kezdjük magunkat hibernálni

- mondta az elnök, aki reméli, egészségügyi szempontból hamarosan rendeződik a helyzet, az újrakezdés mikéntjéről ezt követően gondolkodnak. Nehéz jóslatokba bocsátkozni, de a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél úgy vélik, ha május végéig megnyugtatóan rendeződnének a dolgok, akkor a nyári szezonra már megindulhatna a "való világ", még hogyha kisebb vendégkörrel, kisebb foglaltsággal is, de elindulhatna a magyar turizmus is.

Flesch Tamás megjegyezte, a szállodabezárásokról majd a gazdasági szervezetek döntenek, ami jelentheti azt is, hogy valaki visszaadja a működési engedélyét, de elképzelhető, hogy valahol marad egy ügyeleti személyzet, miközben vendég egyébként nincs a létesítményben.

Budapesten, ahol a külföldi vendégéjszakák mintegy kétharmada jegyzett, biztos, hogy üresek lesznek a szállodák.

A "hibernáltság" beálltával természetes, hogy mindenki megpróbálja felmérni a pénzügyi lehetőségeit a következő hónapokra, ki hány embert és milyen formában tud megtartani, hogy hogyan tudja esetleg részmunkaidőre átjelenteni, vagy szabadságra küldeni a dolgozóját,

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

de balgaság lenne azt gondolni, hogy nem lesznek elbocsátások. Sőt, rengeteg lesz.

Emiatt folyamatosan tárgyalásban áll a szövetség a kormánnyal, szeretnének valamilyen hármas költségmegoszlást találni, tehát mind a vállalkozások, mind a munkavállalók részt tudnának vállalni, azonban kormányzati segítség nélkül nem fogja tudni megoldani a szakma a mostani helyzetet.

Flesch Tamás szerint nagyon sok étterem is bezár, bezárt, miközben többen megpróbálkoznak a kiszállításba "menekülni", de azt nem gondolja, hogy ez sokáig működőképes lesz számukra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?