6 °C Budapest

Figyelmeztet a sztárközgazdász: hamarosan nem fogják tudni fizetni az emberek a hiteleiket

2020. március 17. 13:29

Hiába lépett radikálisan a Fed, amikor rendkívüli ülésén 0-ra vágta a kamatot, ez sem tudta megállítani a részvényindexek beszakadását. Joseph Stiglitz, a Világbank korábbi vezető közgazdásza szerint ez nem meglepő, hiszen a jelenlegi válság nem olyan, mint az előzőek. Most a célzott fiskális kiadásoknak jött el az ideje, ehhez pedig hatalmas mennyiségű pénzre lesz szükség.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a hétvégén újabb rendkívüli kamatdöntésén nullára vágta az irányadó kamatot, hogy megnyugtassa a pénzügyi piacokat, de tisztán látszik, hogy ez nem sikerült nekik - mondta el Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a CNBC-nek. A világbank korábbi vezető közgazdásza szerint a Fed agresszív lépése önmagában nem lesz elég. A hétvégén a Fed rendkívüli ülésén kamatvágást hajtott végre, és bejelentett egy 750 milliárd dolláros eszközvásárlási programot is. A piacok ennek ellenére hétfőn összeomlottak: az 1987-es "fekete hétfő" óta nem látott mértékben esett a Dow. Ez nem meglepő, hiszen ahogy a lapnak elmondta:

A jelenlegi válság nem olyan, mint egy hagyományos válság. A probléma most nem csak az aggregált kereslet visszaesésével van. A boltok sorra zárnak be, New Yorkban már a legtöbb étterem így tett. A keresletnövelés nem fogja megoldani ezt a problémát.

Válassz személyre szabott személyi kölcsönt kalkulátorunkban!

A vírus terjedésével ugyanakkor a kormányoknak nincs más lehetősége, mint a határok teljes lezárása, boltbezárások elrendelése, karantén, ha kell, akkor teljes települések karanténba zárása. A vírus eddig legalább 168 ezer embert fertőzött meg a WHO adatai szerint, és legalább 6600-an bele is haltak. A jelenlegi helyzet annyiban más, mint 2008, hogy a bankok most jelentős tartalékokkal rendelkeznek, és felkészültebbek a visszaesésre. Stiglitz azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a globális visszaesés hatásait a bankrendszer is megszenvedi, hiába erősek jelenleg a pozíciói.

Az emberek nem fogják tudni fizetni a hiteleiket, nem fognak új hiteleket felvenni, a vállalatok sem lesznek képesek törleszteni. A bankok üzleti modellje rendkívül érzékeny a gazdasági ciklusokra

- mondta. A közgazdász éppen ezért a célzott segítségnyújtást javasolja megoldásként. Nyilvánvaló, hogy célzott fiskális támogatási programokra van szükség. Az már bebizonyosodott, hogy ilyen helyzetben a monetáris politikának korlátozott a mozgástere.

Stiglitz szerint a segítséget a leginkább rászorulóknak kell nyújtani, valamint meg kell erősíteni az egészségügyi rendszert, minél több tesztet el kell végezni, az embereket pedig arra biztatni, hogy ne találkozzanak egymással, és ha betegnek érzik magukat, ne menjenek dolgozni .

A közgazdász szerint ehhez "hatalmas mennyiségű" pénzre lesz szükség, amit akár helikopterpénznek is nevezhetünk. Példaként a hongkongi intézkedéseket hozta fel, amikor 10 000 honkongi dollárt kapott minden 18 évnél idősebb helyi lakos. Azt is hozzátette, hogy ilyen helyzetben helyes, ha az állam túlköltekezik. A deficit egy olyan dolog, amivel majd a jövőben kell szembenéznünk. Amikor beléptünk a második világháborúba, akkor sem kérdeztük meg, hogy megtehetjük-e. Annyi pénzt költöttünk el, amennyire szükség volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Stiglitz azt is hozzátette, hogy a Trump-kormányzatnak ötlete sincs, hogyan kezelje a helyzetet. Emlékeztetett, hogy az elnök korábban azt állította, a járvány majd elmúlik magától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm