Koronavírus: ma jönnek a hazahozott magyarok teszteredményei

2020. február 3. 09:00

Egyelőre tünetmentesek a Kínából hazatért magyarok, a további vizsgálatok eredménye ma várható. Ugyanakkor ettől függetlenül 14 napig karanténban kell maradniük. Közben a kormányzat elindította a koronavírus-forródrótot, ahol a lakosok tájékozódhatnak a betegségről. A rettegett betegség tovább fertőz Kínában, és a németeknél is találtak újabb fertőzötteket. Hírösszefoglaló.

Orvosi vizsgálatok alapján teljesen egészségesnek tűnnek a koronavírus-járvány sújtotta Vuhanból vasárnap hazahozott magyarok - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az M1-nek nyilatkozva. Elmondta: a hét magyaron azonnali vizsgálatokat végeztek, de egyelőre semmilyen fertőző betegségre utaló panaszuk nincs. A főorvos hozzátette, hogy még további vizsgálatokat végeznek a hazahozott magyarokon, ezek eredménye hétfőn várható.

Mivel a betegség maximális lappangási ideje két hét, 14 napra karanténba kell helyezni a Vuhanból hazatérőket. Ezalatt nem látogathatják őket, az orvosok is csak védőfelszerelésben mehetnek be hozzájuk. Tárgyakat be lehet nekik adni, de ők semmit sem adhatnak ki a karanténból - ismertette a főorvos. Az M1 Híradójában azt is elmondták: a magyarok utastársainak gyorstesztje is negatív lett. A hét magyar, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból, francia segítséggel hagyták el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan a Magyar Honvédség hozta őket Budapestre.

Forródrótot indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolására, a lakossági információs vonalak hétfő reggel 8 órától elérhetőek. Az NNK hétfői közleményében azt írta, hogy a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról.

A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése a megelőzés érdekében - tették hozzá. A központ arra kéri a lakosságot, hogy csak akkor hívják a zöldszámokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre. A koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők a www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus és a www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok honlapon.

Rengeteg új fertőzött

A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét - derül ki a kínai Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adataiból.

Hupejben vasárnap éjfélig a fertőzöttek száma 11 177-re nőtt, míg a vasárnap történt 56 halálesettel a betegség halálos áldozatainak száma a tartományban 350-re emelkedett. A betegségben elhunytak száma ezzel meghaladta a 2002 és 2003 között tomboló, az új koronavírussal (nCoV-2019) azonos családba tartozó SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány Kína szárazföldi részén szedett halálos áldozatainak számát, amely 349 volt.

Az országos adatot vizsgálva pedig még nagyobb eltérés fedezhető fel: Kína szárazföldi részén vasárnap éjfélig az összes fertőzött száma 17 205-re emelkedett, míg a halálos áldozatoké 361-re. Ez azt jelenti, hogy az 58,5 millió lakosú Hupej tartományon kívül Kína többi régiójában és nagyvárosában eddig 6028 ember fertőződött meg, közülük pedig 11 azoknak a száma, akik a betegség következtében elhunytak - a legutóbbi haláleset a délnyugat-kínai Csungking városában történt vasárnap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyógyultak számát tekintve is az rajzolódik ki, hogy Hupejen kívül a kórházak eredményesebbek a betegség kezelésében, mert míg Hupejben a 11 177 fertőzöttből eddig 295-nek sikerült legyűrnie a kórt, az ország többi részében 6028 betegből 180 gyógyult meg.

Már hét beteg van Németországban

Tovább emelkedett és péntek estére elérte a hetet az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban. Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban. Hat fertőzött a Webasto munkatársa, a hetedik az egyik fertőzött dolgozó gyermeke. Állapotuk stabil.

A Webasto továbbképzésén egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársa. A sanghaji nő a németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

Elindult a német légierő (Lutfwaffe) egy személyszállító gépe a Vuhanból a járvány miatt hazatérni szándékozó több mint száz német állampolgárért. A gép a tervek szerint szombaton ér vissza velük, Frankfurtban landol. Az utasokat helyben megvizsgálják, majd két hétre - a koronavírus lehető leghosszabb lappangási idejére - karanténban helyezik el őket egy légi támaszponton Rajna-vidék-Pfalz tartományban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem