17 °C Budapest
Milliókba kerül ezeknek a magyar nőknek a teherbe esés: valakinek esélye sincs

Milliókba kerül ezeknek a magyar nőknek a teherbe esés: valakinek esélye sincs

2019. augusztus 26. 09:02

Magyarroszágon rendkívül szigorú rendelet szabályozza a petesejt-donációt, miközben így nők százainak nincs esélye, hogy gyermeke legyen. A hazai szakma évek óta küzs ez ellen a szigorúság ellen, viszont az ellenzők jogi és pszichológiai akadályokra hivatkoznak. Az orvosok ideológiai okokat is sejtenek a háttérben, azonban ez nem változtat azon, hogy a petesejt-donációra szoruló nőknek gyakran milliókbe kerül a kezelés. 

A csehországi Brno nyugati részén hosszú kilométereken keresztül fut a Hlinky sugárút: egyik oldalán villamos jár, a másikon elegáns, ősparkkal körülvett klasszicista villák sorakoznak. A Hlinky azonban nem csak a kulturális örökség részét képező épületekről híres: itt található több is a 380 ezres város tucatnyi meddőségi klinikájából, ahova évek óta magyar házaspárok százai zarándokolnak - írja a hvg.hu. Ezeknek a pároknak petesejtdonorra van szükségük, de a rendkívül szigorú hazai szabályozás miatt csak külföldön, több millió forintért végeztethetik el a beavatkozást.

Mivel az amerikai mesterséges megtermékenyítés nagyon drága, először az egyik magyarországi meddőségi klinikát kerestük fel. Azt azonban álmunkban sem gondoltuk volna, hogy nem ott fogjuk befejezni 

- mondta a hvg.hu-nak egy jelenleg az Egyesült Államokban élő  férfi, aki amerikai feleségével hosszú évek hiábavaló próbálkozása után kötött ki Brnóban. Bár felesége nem magyar állampolgár, a hazai klinikán természetesen a férfi családjára is a magyar szabályozás volt érvényes. A hazai kivizsgálások alatt derült ki, hogy a férfi feleségének petesejtdonorra lenne szüksége, ebben a pillanatban pedig meg is szakadt a folyamat. Amikor kikérdezte őket, az egyébként lelkiismeretes és segítőkész kezelőorvosuk csak a kezét tudta széttárni, majd átnyújtott egy papírt külföldi kórházak elérhetőségeivel.

Ugyanis ha nincs egy 35 év alatti és minden egészségügyi előírásnak megfelelő egyenes ágú nőrokonuk, a donorra szoruló magyar nőknek gyakorlatilag esélyük sincs arra, hogy anyák legyenek.

A magyar törvények szerint a nők két módon juthatnak legálisan petesejthez: anonim donációval (ami csak elméletben működik), illetve adományozhat petesejtet a feleség vagy férj 35 év alatti, olyan közeli nőrokona, aki már szült korábban (férjnél természtesen a lánytestvér kizárva). Mindezt ingyen, a törvény ugyanis tiltja, hogy ezért pénzt kapjon az adományozó, mert az már szervkereskedelemnek minősül. A rokoni kapcsolat egyébként azért feltétele a donációnak, mert a törvényhozók azt feltételezik, hogy nővér vagy húg nem is fog érte pénzt kérni, ám több, általunk megkérdezett szakértő vallási, ideológiai okokat is sejt a szabályozás hátterében. Az anonim donáció pedig pont a pénztilalom miatt elméleti lehetőség inkább:

Képzeljük el, hogy egy fiatal nő becsönget a kórházunk ajtaján, saját zsebből kifizeti a több tízezres hormonkezelést, aláveti magát injekciózásnak, altatásos műtétnek, hogy egy számára teljesen ismeretlen nőnek gyereke szülessen az ő petesejtjéből. Nem kell magyaráznom, hogy ez miért tartozik a fikció kategóriájába

- mondta a lapnak az egyik magyarországi meddőségi centrum szakorvosa, aki a téma érzékenysége miatt szintén azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét. Vagyis, ha valaki nem talál családon belül donort, jellemzően bukja is a lehetőséget. Csakhogy eközben hazánkban nemcsak az első gyermek születésének időpontja tolódik ki, hanem a meddő párok száma is folyamatosan nő, és egyre többen nem spermára, hanem petesejtre szorulnak. Egy korábbi ombudsmani jelentés a 2016-os adatokra hivatkozva azt írta, hogy a magyar párok 10-15 százaléka meddő, ebből pedig mindössze 40-45 százalék vezethető vissza a férfi egészségügyi problémájára.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában nemrég azt írta: 2017-ben megközelítőleg 4000 gyermek született Magyarországon meddőségi kezeléseknek köszönhetően. Ha a petesejt-donáció szabályozásán változtatnának, ez a szám valószínűleg még magasabb lenne.

Addig azonban nem marad más lehetőség, mint a petesejt-turizmus: az interneten egy kis kereséssel rengeteg olyan külföldi klinikát találni, amely magyar nyelven is hirdeti a szolgáltatásait.

De nemcsak a magyarokra vannak felkészülve, európai nyelvek tucatjain fogadják klienseiket. A lapnak nyilatkozó férfi azt mesélte, abban a pillanatban, ahogy kapcsolatba léptek a klinikával, egy profi csapat fogadta minden kérdésüket. 

Ami a legmeglepőbb volt, hogy nemcsak az adminisztrációt, még a donort is e-mailen keresztül tudtuk kiválasztani. Begyűjtöttek tőlünk néhány adatot, majd levélben elküldték egy, szerintük megfelelő fiatal nő adatait, akit elfogadhattunk, vagy visszautasíthattunk. Minden esetben tudtuk a vércsoportját, a magasságát, a súlyát, korát, haj-, és szemszínét, sőt még egy néhány mondatos leírást is kaptunk róla. Olyan volt, mintha egy Tinder-profilt nézegettünk volna

 - mesélte. A párnak nem kellett mindenért Csehországba utaznia, az orvosi vizsgálatok közül többet Magyarországon is el tudtak végeztetni, a számukra kijelölt koordinátorral folyamatosan kapcsolatban voltak, és csak akkor mentek Brnóba, ha feltétlenül szükség volt rá. A végső beavatkozás idejére kivettek egy hét szabadságot, és a brnói karácsonyi vásárt járták.

A házaspár végtelenül szerencsésnek érzi magát, mert a procedúra sikerrel járt, a férfi felesége terhessége utolsó heteiben jár. Brnói tartózkodásuk alatt több magyarral is találkoztak, a klinika parkolója pedig a férfi megfogalmazása szerint a rengeteg különböző rendszámtáblával leginkább egy nemzetközi szállodaláncra hasonlított.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Petesejtet a csehektől

Annak, hogy miért éppen Csehország a nemzetközi meddőségi klinikák központja, sok magyarázata van, a megengedő szabályozás mellett ilyen a modern technológia is. Náluk - hazánkkal és több más országgal ellentétben - például engedélyezett az úgynevezett preimplantációs genetikai szűrés (PGS). Ennek a lényege, hogy genetikai vizsgálatot végeznek az embriókon, hogy kiszűrjék az esetleges mutációkat, és csak azokat ültetik vissza, melyek egészségesek. A leglényegesebb szempont mégis a pénz.

Ami Magyarországon büntetendő, az Csehországban kompenzációs költségként engedélyezett: a donorok átszámítva néhány százezer forintot kapnak a hozzájárulásukért, amit a kezelésen részt vevő pár fizet.

Portugáliában ez az összeg 627 euró (200 ezer forint), Spanyolországban 900 (290 ezer forint), Nagy-Britanniában pedig 750 font (261 ezer forint). A témával foglalkozó cikkek szerint mivel Brno egyetemi város, sok fiatal nő gyermekre váró magyar párok pénzéből fizeti a tandíját. A cseh kisváros híre olyannyira elterjedt itthon, hogy a Reprogenesis névre keresztelt intézetben ma már a külföldi kliensek legnagyobb részét magyarok adják - árulta el a lapnak a cég marketingigazgatója. Kamila Hrdličková szerint korábban előfordult, hogy a hozzájuk látogató párok tolmácsot hoztak magukkal, ezért egy idő után nyelvi koordinátorokat fogadtak fel, majd az egész honlapot lefordították magyarra. Azóta folyamatosan emelkedik a magyar ügyfeleik száma. 

Egy petesejtdonort használó teljes kezelés a Reprogenesis esetében jelenleg 4700 euró, azaz másfél millió forint, ebben a járulékos költségek - például az utazás - még nincsenek benne. A lapnak nyilatkozó férfi visszaemlékezése szerint ők is körülbelül ennyit költöttek, bár a helyzetüket nagyban megkönnyítette, hogy sok vizsgálatot a magyar klinikán is el tudtak végezni - amely ugyan nem volt hivatalos partnere a cseh intézetnek, de mindenben próbáltak segíteni. A petesejt-donáció szabályozása nemcsak Magyarországon ilyen szigorú, több uniós államban - például Németországban - egyenesen tiltják, máshol csak anonim módon engedélyezik. Ellenzői a legtöbbször jogi és pszichológiai problémákat sorolnak. 

Előfordult olyan eset, amikor széthullott a család, mert nem tudták feldolgozni, hogy a megszületett kisbaba biológiai anyja valójában az anya lánytestvére.

Az eljárást engedélyező országokban viszont a törvényalkotók - a szabályok betartása mellett - arra hivatkoznak, hogy a nőknek joguk van anyának lenni, ehhez pedig szükség esetén a fizetés is megengedett. A lehetetlen hazai helyzet néha a kétségbeesésig hajszolja a gyermekre vágyó nőket, akik közül néhányan attól sem riadnak vissza, hogy az internetes feketepiacon keressenek maguknak donort. Bár az üzlet rizikós, az is előfordulhat, hogy a saját petesejtjét áruló fiatal nő közjegyző előtt rokonnak vallja magát.

Tavaly a Fővárosi Törvényszék egy hasonló esetben emberi test tiltott felhasználása és közokirat-hamisítás miatt egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt egy 36 éves asszonyt. Az ügyészség vádat emelt az ellen az öt nő ellen is, akik petesejtet akartak vásárolni, ők első fokon megrovással megúszták. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy nem az anyagi haszonszerzés, hanem gyermekáldás volt a céljuk. 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?