33 °C Budapest
66,5 ezer forintos jóváírást is kaphatsz idén a háziorvostól

66,5 ezer forintos jóváírást is kaphatsz idén a háziorvostól

2016. július 7. 11:00

Hatalmas gondot jelent a cukorbetegség szerte a világon; a statisztikák szerint évente 1,5 millió emberrel végez a diabétesz. Az aggasztó statisztikákat figyelembe véve mindenképp jó hír, hogy Magyarországon is kiemelt figyelmet fordítanak a probléma orvoslására. A prevenció mellett ilyen például az is, hogy adótörvényünk is méltányolja a cukorbetegséggel élők nehéz élethelyzetét.

A legfrissebb felmérések szerint a cukorbetegség fékevesztett előretörésével kell szembenéznie a világ lakosságának; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint ugyanis már jelenleg is

minden 11. embert érint a betegség.

A WHO jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát, de az eredményekből kitűnik, hogy a növekedésért döntően a nem megfelelő életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a felelős.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy a statisztikák alapján a cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben. Mint azt a magyar háziorvosok is rendre hangsúlyozzák, a magas vércukorszint növeli a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség, a vakság, a végtagamputáció és a szülési komplikációk kockázatát.

66,5 ezer forintot kaphatnak a cukorbetegek

A szomorú statisztikákat figyelembe véve mindenképp jó hír, hogy Magyarországon is kiemelt figyelmet fordítanak a probléma orvoslására. A prevenció mellett ilyen például az is, hogy adótörvényünk is méltányolja a cukorbetegséggel élők nehéz élethelyzetét.

Szakorvosi igazolással több tízezer forintnyi adóvisszatérítés és magasabb bérbesorolás is jár a cukorbetegeknek, legyen akármilyen mértékű és besorolású is betegségük. A kedvezmény mértéke:

Az adókedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér 5 százaléka havonta.

Az alábbi juttatásban részesülhetnek a cukorbetegek 2016-ban:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • 2016-ban évi 66 500 forint adóvisszatérítés (havi 5 550 forint) jár érvényes szakorvosi igazolás esetén.

Habár a Pénzcentrum információi szerint sokan nem hallottak erről a lehetőségről, azt azonban fontos leszögezni, hogy a fentebb említett juttatási formákat rendelet mondja ki, így az érvényes szakorvosi igazolással ezekért folyamodó cukorbeteg emberektől nem tagadhatják meg sem a háziorvosok, sem a cégek.

Sőt, a kedvezményt, az elévülési időn belül akár utólag is igénybe lehet venni.

Na persze adójóváírás lévén csak azok a magánszemélyek vehetik a juttatásokat igénybe, akiknek van összevonandó jövedelmük, tehát van olyan jövedelmük, ami adózik. Így a nyugdíjasok vagy például a GYES-en lévő kismamák, akiknek nincs más bevételük, nem vehetik igénybe ezt a kedvezmény.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?