26 °C Budapest
66,5 ezer forintos jóváírást is kaphatsz idén a háziorvostól

66,5 ezer forintos jóváírást is kaphatsz idén a háziorvostól

2016. július 7. 11:00

Hatalmas gondot jelent a cukorbetegség szerte a világon; a statisztikák szerint évente 1,5 millió emberrel végez a diabétesz. Az aggasztó statisztikákat figyelembe véve mindenképp jó hír, hogy Magyarországon is kiemelt figyelmet fordítanak a probléma orvoslására. A prevenció mellett ilyen például az is, hogy adótörvényünk is méltányolja a cukorbetegséggel élők nehéz élethelyzetét.

A legfrissebb felmérések szerint a cukorbetegség fékevesztett előretörésével kell szembenéznie a világ lakosságának; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint ugyanis már jelenleg is

minden 11. embert érint a betegség.

A WHO jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát, de az eredményekből kitűnik, hogy a növekedésért döntően a nem megfelelő életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a felelős.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy a statisztikák alapján a cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben. Mint azt a magyar háziorvosok is rendre hangsúlyozzák, a magas vércukorszint növeli a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség, a vakság, a végtagamputáció és a szülési komplikációk kockázatát.

66,5 ezer forintot kaphatnak a cukorbetegek

A szomorú statisztikákat figyelembe véve mindenképp jó hír, hogy Magyarországon is kiemelt figyelmet fordítanak a probléma orvoslására. A prevenció mellett ilyen például az is, hogy adótörvényünk is méltányolja a cukorbetegséggel élők nehéz élethelyzetét.

Szakorvosi igazolással több tízezer forintnyi adóvisszatérítés és magasabb bérbesorolás is jár a cukorbetegeknek, legyen akármilyen mértékű és besorolású is betegségük. A kedvezmény mértéke:

Az adókedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér 5 százaléka havonta.

Az alábbi juttatásban részesülhetnek a cukorbetegek 2016-ban:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 2016-ban évi 66 500 forint adóvisszatérítés (havi 5 550 forint) jár érvényes szakorvosi igazolás esetén.

Habár a Pénzcentrum információi szerint sokan nem hallottak erről a lehetőségről, azt azonban fontos leszögezni, hogy a fentebb említett juttatási formákat rendelet mondja ki, így az érvényes szakorvosi igazolással ezekért folyamodó cukorbeteg emberektől nem tagadhatják meg sem a háziorvosok, sem a cégek.

Sőt, a kedvezményt, az elévülési időn belül akár utólag is igénybe lehet venni.

Na persze adójóváírás lévén csak azok a magánszemélyek vehetik a juttatásokat igénybe, akiknek van összevonandó jövedelmük, tehát van olyan jövedelmük, ami adózik. Így a nyugdíjasok vagy például a GYES-en lévő kismamák, akiknek nincs más bevételük, nem vehetik igénybe ezt a kedvezmény.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?