Csúnya lehúzás: ezt tényleg komolyan gondolják a mobilszolgáltatók?

Csúnya lehúzás: ezt tényleg komolyan gondolják a mobilszolgáltatók?

Pénzcentrum
2016. szeptember 7. 05:45

Amikor új telefont veszünk, szinte mindig megkérdezik tőlünk, hogy szeretnénk-e biztosítást kötni a készülékünkre. A havi díj nem is tűnik magasnak, ezért sokan meg is kötik, azonban nem biztos, hogy tudják, kár esetén még önerőt is fizetni kell.  Van olyan telefon, aminek a biztosítására havonta 4 ezer forintot is kifizethetünk, azonban ez nem feltétlenül okos választás.

Amikor szolgáltatótól veszünk új mobilt az értékesítő általában felajánlja, hogy kössünk mobil biztosítást. Ez alapján sokan úgy gondolhatják, hogy bármi történhet a telefonjukkal, úgyis kifizetik nekik azt, vagy kicserélik újra. Ez azonban nem teljesen így működik.

Mennyibe kerül a biztosítás?

Nem meglepő, hogy a több százezer forintos telefonokat, megérheti biztosítani. Persze a kisebb értékű telefonokra is köthetünk biztosítást, azonban a nagyobb értékű készülékekre jobban megéri a védelem.

Kiszámoltuk, hogy mennyit kell fizetnünk a biztosításért összesen, ha kár éri a készüléket. A havi díj mellett ugyanis minden biztosításnál kötelesek vagyunk önerőt is fizetni, ezeket együtt vizsgáltuk meg. A Telekom biztosítási díjszabása szerint egy 50 ezer forintos telefon után két év alatt a telefon árának felét (51 százalék, kb. 25,5 ezer forint) fizethetjük ki kár esetén, egy 100 ezres mobilnál ez már csupán 42 százalék.

Persze igazán a nagy értékű telefonokat érdemes biztosítani. Az általunk vizsgált két szolgáltatónál (a Telenornál információnk szerint nincs ilyen szolgáltatás) egy iPhone 6s egyaránt 270 ezer forint körül alakul, azonban míg a Telekomnál két év alatt a mobil árának 39 százalékát, addig a Vodafonnál csupán 32 százalékát kell kifizetni a biztosításért két év alatt, amennyiben kárunk keletkezik.

Egy ilyen telefonnál a biztosítás havi díja 2990 forint a Telekomnál és 2590 forint a Vodafonnál, az önerő pedig 33, illetve 25 ezer forint, ha az extra csomagot választjuk.

Alap csomag esetén a védelem nem terjed ki a lopásra, így ez olcsóbb mindkét szolgáltatónál, az általunk számolt két éves díjterhelés a telefon árának 32 százaléka a Telekomnál és 25 százaléka a Vodafonnál.

Persze a díjért nyújtott szolgáltatásban van eltérés (a mögöttes biztosító társaság ugyan az), azonban az alapvető károkat mindkét termék kifizeti. A védelem kiterjed a

  • Véletlenszerű károkra (leejtés, nyomás vagy törés, vízbeejtés),
  • Harmadik személy általi rongálás (az egy háztartásban élőkre nem vonatkozik).

A lopáskár csupán az extra biztosítási csomagokban elérhető mindkét szolgáltatónál, ilyenkor két napon belül rendőrségi feljelentést kell tennünk. Elvesztés esetén ezek a biztosítások nem nyújtanak védelmet, és akkor sem, ha őrizetlenül hagytuk a telefonunkat. A Telekomnál egyébként plusz pénzért kiterjesztett garanciát és ezzel együtt párásodás elleni biztosítást is kérhetünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vajon megéri a biztosítás?

Az önerőért cserébe azt kapjuk, hogy a szervizben megjavítják ingyen (az önerőről ne feledkezzünk meg) a telefonunkat. Persze, ha nem javítható (vagy ellopták azt), akkor kicserélik a készülékünket. Ha 15 napon belül nem készül el a telefonunk, akkor cserekészüléket kapunk, amely nem feltétlenül azonos tudású a jelenlegi telefonunkkal.

A gyári okokból meghibásodás ellen a készülék biztosítás nem véd, ezeket az egy éves jótállás kereteiben javítják ki nekünk ingyenesen. Persze előfordulhat, hogy egyes mobilokra hosszabb garanciát vállal a gyártó, erről a telefon vásárlásakor kaphatunk tájékoztatást.

A biztosítások célja az, hogy a felmerülő kockázatokat csökkentsék, ez itt sincs másképp. Ha tehát attól félünk, hogy a telefonunkat nem tudjuk pótolni, ha valami történik vele, akkor érdemes lehet biztosítást kötni rá. Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy a telefon árának jelentős részét teszi ki az önerő is.

Tényleg szükségünk van mobil biztosításra?

Érdemes összevetni a mobil biztosítás árát más védelmekkel is. Ugyan a telefonunk elvesztése nagy érvágás lehet, azonban többmillió magyar ennél sokkal fontosabb védelemre sem gondol. A mobil biztosítás (egy pár százezer forintos) telefont biztosít nagyjából annyiért, amennyibe egy átfogó lakásbiztosítás kerül, mégis ez utóbbiról sokan tudomást sem vesznek, pedig az otthonunk elvesztése tragédia, míg a mobilunk csupán kellemetlenségként fogható fel.

A kockázati életbiztosítás a másik fontos védelem, amiről sok családfenntartó megfeledkezik. A jelzáloghitelesek töredéke rendelkezik életbiztosítással, pedig haláluk esetén szintén bukja a család az otthonát. Ez persze elkerülhető egy kockázati életbiztosítással, ami alig kerül többe, mint a telefonunkat bebiztosítani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?