air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road

Most már tényleg küszöbön a dízelek betiltása Európában? Fontos rendeletet fogadtak el

2024. május 20. 09:30

Jóváhagyták azt az uniós rendeletet, amelynek értelmében csökkenteni kell a tehergépjárművek és a városi buszok emisszióját az EU-ban.

Az Európai Unió országai hétfőn véglegesen jóváhagyták a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló rendeletet, melynek révén 2040-től emissziómentessé válnak, írja az rtl.hu. Az új rendelet kiterjeszti a már meglévőt, és mostantól minden új gyártmányú tehergépjárműre vonatkozik, beleértve a kisebb teherautókat és a városi buszokat.

A rendelet elősegíti, hogy az új gyártmányú, nehéz tehergépjárművek szén-dioxid-kibocsátása 2040-ig akár 90 százalékkal csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak a tehergépkocsik nagy részét teljesen szén-dioxid-mentesen kell majd értékesíteniük.

Ugyanakkor a teherautó-gyártóknak 2030-ig a korábban meghatározott 30 százalékos cél helyett 45 százalékkal, 2035-ig pedig 65 százalékkal szükséges csökkenteniük flottájuk emisszióját.

2030-ra az EU-ban értékesített új városi buszok 90 százalékának zéró kibocsátásúnak kell lennie, ami 2035-re 100 százalékra emelkedik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A módosított rendelet hatékonyságát és hatását az Európai Bizottság 2027-ben vizsgálja felül. Az európai utakon jelenleg a legtöbb teherautó dízelmotorral működik. A nehéz tehergépjárművek az európai közúti közlekedés emissziójának 25 százalékáért felelősek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm