6 °C Budapest
refueling of a car with gasoline at a gas station

Egyre többen lopnak üzemanyagot Magyarországon: enyhe büntetéssel is meg lehet úszni, aggódhatnak a kutasok

2024. február 23. 08:44

Egyre gyakoribb az üzemanyaglopás a hazai töltőállomásokon. Mivel a szabálysértési értékhatár 50 ezer forint, a tetteseknek nem kell túl súlyos körülményekkel szembenézni, hiszen egy átlagosa autó kb. 30 ezer forintból megtankolható.

A 600 forint feletti üzemanyagárnál a rekordokat döntő bolti lopások mellett reneszánsza lehet az üzemanyaglopásnak is. A Totalcar szerint a tolvajok felderítése sok esetben csak a szerencsén múlik, és a várható büntetés lebukás esetén sem annyira súlyos. Ugyanakkor az ilyen lopásokról statisztika sincs. A helyzetet tovább rontja, hogy bár 2012-ben a szabálysértési értékhatárt 50 ezer forintra emelte a jogalkotó, de aki ennél kisebb értékű üzemanyaggal távozik fizetés nélkül, az nem követ el bűncselekményt. Egy átlagos autó 50 literes tankja 30 ezer forint körüli összegből megtölthető.

Bár a kutakon kamerák figyelnek mindent, megvannak a járművek rendszámai, a tankolók arcai is felismerhetők, és azt is mindig látják, melyik töltőfejen zajlik éppen tankolás és ki nem fizetett még. Viszont a benzinkutak nem rőltetik a fizetés nélkül elhajtók fizikai feltartóztatását. Bár erre a szabálysértési törvény alapján erre lenne lehetőség, de az alkalmazottak érthetően nem ugranak elhajtani készülő autók elé néhány tízezer forintért - ilyenkor a 112-t hívják, megteszik a feljelentést és elindul a nyomozás. Egyes kutak fizikai akadályokkal védekeznek, a leghatékonyabbnak a sorompós és automata kutak rendszere mutatkozik – például az Auchan töltőállomásokon.

A lap kérdésére a Mol üzleti titokra hivatkozva nem volt közlékeny, annyit elárultak, hogy az elmúlt években az átlagos "tartozás" mértéke csökkenő tendenciát mutat. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem