21 °C Budapest
Side mirror of the modern luxury car with turning light signal, 360 camera and blind spot camera technology built-in. Vehicle part object photo, selective focus.

Drámai, ami a használtautó-piacon folyik: az autók vizsgáztatása is veszélybe kerülhet

2023. február 2. 08:14

Felröppent a hír, hogy a magyarországi használtautó-piacon erőteljes visszaesés tapasztalható, aminek látszólag ellentmond a Datahouse januári felmérése, mely szerint az előzetes adatok alapján minden eddiginél több, közel 827 ezer személygépkocsi cserélt tulajdonost tavaly. A HelloVidék utánajárt, és kiderítette, hogy a legtöbb kereskedő szerint a januári forgalom igencsak visszaesett. De emellett figyelmünket egye nnél is égetőbb problémára is felhívták a filgyelmüket, ami, ha nem orvosolják valahogy hamarosan, országosan fog gondot okozni a használtautó-piacon, egyáltalán az autópiacon.

Az eredetiségvizsgálat egy olyan hatósági eljárás, mely a jármű okmányainak és azonosító adatainak eredetiségét hivatott eldönteni. 1998-ban egy Belügyminisztériumi Rendelet alapján szabályozták a külföldről származó járművek első magyarországi forgalomba helyezését megelőzően a kötelező eredetiségvizsgálatot.

A Debreceni illetőségű Félix Professional Kft. fő profilja még évekkel ezelőtt is az eredetvizsgáztatás volt, de mivel a bevételi oldalon az árak nem változtak, a kiadások viszont ugyancsak megugrottak, így bővíteniük kellett a profiljukat, és most már gépjárműátírást, forgalombahelyezést is végeznek a műhelyükben.

1200-1600 eredetiségvizsgálatot csinálunk évente, és most az látszik, hogy január 2. és 3. hetében nagyon visszaesett a forgalom, sokkal kevesebb használt autóval jönnek hozzánk, mint akár decemberben is

-árulta el a tulajdonos ügyvezető, Soós Szabolcs felvázolni a helyzetet, aki szerint érezhetően visszaesett 2023-ban a használtautó-forgalom. Kényszerhelyzetben vannak a szakemberek, de az biztos, hogy sokat segítene rajtuk, ha a Belügyminisztérium csak 40 százalékot vonna le tőlük járulékként, és náluk maradhatna az elvégzett munkáért a díj 60 százaléka. Emiatt a többi megkérdezett szervízes is hasonlóan problémásnak tartja jelenleg ezt a területet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ráadásul most januárban az autópiac is stagnál, a tavalyi év sem olyan volt már, mint korábban, de most durván visszaesett a használtautó-forgalom, amit nagyon is megéreznek.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem