11 °C Budapest
Itt az extrém hideg: hiba lehet, ha te is így indítod be az autódat

Itt az extrém hideg: hiba lehet, ha te is így indítod be az autódat

2018. február 26. 15:05

Sokan azt gondolják, hogy télen, amikor autóba ülünk, ha hideg az autó motorja, érdemes elindulás előtt néhány percet bekapcsolt motorral várakozni. Ez ugyanakkor az újabb motorokkal teljesen fölösleges lehet, mutatjuk, hogy miért.

Népi bölcsességnek számít, hogy télen, az autó bekapcsolása után kicsit hagyni kell, hogy felmelegedjen a motor, mielőtt útnak indulnánk. Ez azonban lehet, hogy nem mindig igaz.

A legtöbb 1995 előtt gyártott kocsi ugyanis tartalmazott porlasztót, amely kombinálta a levegőt és az üzemanyagot, mielőtt a motorba juttatta a keveréket. Az ilyen technológiával felszerelt autóknál szükség is volt arra, hogy néhány percig elindulás előtt várakozzunk, ezzel is biztosítva a motor későbbi zavartalan működését. Mára azonban nem szerelnek porlasztót az autókba, ennek ellenére a szakértők megosztottak a kérdésben.

Az olaj a motor vére

- mondta el Joseph Henmueller az amerikai Autóipari Karbantartó és Javító Szövetség elnöke és operációs igazgatója. A szakember azt javasolja, hogyha fagypont alá esik a hőmérséklet, akkor indítás után várjunk néhány percet azzal, hogy valóban el is induljunk. 

Ez szerinte azért fontos, hogy az olaj felmelgedjen, mivel csak így tud megfelelően áramlani a motorban.

A Pennzoil amerikai olajvállalat tanácsadója szerint ugyanakkor ez az egész csak egy mítosz.

Miközben az olaj szivattyúzása valóban tovább tart szélsőségesen hideg időjárási körülmények között, itt csak ezredmásodpercekről beszélünk

- érvelt Shanna Simmons, aki azt is hozzátette, hogy egy teljes sebességen járó motor sokkal gyorsabban fogja az olajat és az üzemanyagot is felmelegíteni, mint egy takarékon álló.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) is az azonnali indulás pártján áll, ők pedig már csak azért sem javasolják, hogy egy autó 30 másodpercnél járó motorral álljon, mert az üzemanyag égetése ebben az esetben értelmetlenül rombolja a környezetet. Egy autó motorja ugyanis kevesebb üzemanyagot használ el indításkor, mint amekkora mennyiség ahhoz szükséges, hogy fél percen keresztül egyhelyben álljon.

(AccuWeather)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?