21 °C Budapest

Itt az extrém hideg: hiba lehet, ha te is így indítod be az autódat

2018. február 26. 15:05

Sokan azt gondolják, hogy télen, amikor autóba ülünk, ha hideg az autó motorja, érdemes elindulás előtt néhány percet bekapcsolt motorral várakozni. Ez ugyanakkor az újabb motorokkal teljesen fölösleges lehet, mutatjuk, hogy miért.

Népi bölcsességnek számít, hogy télen, az autó bekapcsolása után kicsit hagyni kell, hogy felmelegedjen a motor, mielőtt útnak indulnánk. Ez azonban lehet, hogy nem mindig igaz.

A legtöbb 1995 előtt gyártott kocsi ugyanis tartalmazott porlasztót, amely kombinálta a levegőt és az üzemanyagot, mielőtt a motorba juttatta a keveréket. Az ilyen technológiával felszerelt autóknál szükség is volt arra, hogy néhány percig elindulás előtt várakozzunk, ezzel is biztosítva a motor későbbi zavartalan működését. Mára azonban nem szerelnek porlasztót az autókba, ennek ellenére a szakértők megosztottak a kérdésben.

Az olaj a motor vére

- mondta el Joseph Henmueller az amerikai Autóipari Karbantartó és Javító Szövetség elnöke és operációs igazgatója. A szakember azt javasolja, hogyha fagypont alá esik a hőmérséklet, akkor indítás után várjunk néhány percet azzal, hogy valóban el is induljunk. 

Ez szerinte azért fontos, hogy az olaj felmelgedjen, mivel csak így tud megfelelően áramlani a motorban.

A Pennzoil amerikai olajvállalat tanácsadója szerint ugyanakkor ez az egész csak egy mítosz.

Miközben az olaj szivattyúzása valóban tovább tart szélsőségesen hideg időjárási körülmények között, itt csak ezredmásodpercekről beszélünk

- érvelt Shanna Simmons, aki azt is hozzátette, hogy egy teljes sebességen járó motor sokkal gyorsabban fogja az olajat és az üzemanyagot is felmelegíteni, mint egy takarékon álló.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) is az azonnali indulás pártján áll, ők pedig már csak azért sem javasolják, hogy egy autó 30 másodpercnél járó motorral álljon, mert az üzemanyag égetése ebben az esetben értelmetlenül rombolja a környezetet. Egy autó motorja ugyanis kevesebb üzemanyagot használ el indításkor, mint amekkora mennyiség ahhoz szükséges, hogy fél percen keresztül egyhelyben álljon.

(AccuWeather)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem