Meglepetés! Adókedvezmény fizetésemelés nélkül

Pénzcentrum
2012. november 27. 14:09

Jövőre anélkül is igénybe lehet venni a bérkompenzációt, hogy a munkáltatók teljesítették volna a kormány által 2012-re elvárt béremelést. Ez főként azoknak a vállalkozásoknak kedvez, amelyek nagyon sok dolgozót foglalkoztatnak a minimálbérnél valamivel magasabb fizetésért, de az idei évben nem emelték a kívánt mértékben a jövedelmeket. Tapasztalatok szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott  rendelkezés meglepetésként éri a munkáltatókat.

Az idei évben azok a munkáltatók vehették igénybe a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezményt, amelyek valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállalójuk esetében végrehajtották a kormány rendeletében elvárt béremelést. A kedvezmény mértéke 75 ezer forintig a bruttó bér 21,5 százaléka, legfeljebb 16 125 forint lehet a 27 százalékos adóból. Bruttó 75 ezer forint fölött elfogyó mértékben lehet igénybe venni. Ha a bruttó bér meghaladja a 75 ezer forintot, akkor a 21,5 százaléknak megfelelő összegnek a 14 százalékát meghaladó részét lehet adókedvezményként érvényesíteni. Ez lényegében azt jelenti, hogy 10 ezer forinttal magasabb bérnél 1 400 forinttal csökken a kedvezmény mértéke. Vagyis bruttó 85 ezer forintnál már csak 14 725 forint adót, 95 ezernél pedig 13 325 forintot lehet visszatartani.

A hatályos törvény szerint - csökkenő mértékben - 2013-ban is igénybe lehet majd venni bérkompenzációt. Jövőre a kedvezmény 75 ezer forint bruttó jövedelemig a bruttó bér 16 százaléka, de legfeljebb 12 ezer forint lehet. Ha a bruttó bér meghaladja a 75 ezer forintot, akkor a 20 százaléknak megfelelő összegnek a 20 százalékát meghaladó része lehet az adókedvezmény. Vagyis 10 ezer forinttal magasabb, bruttó 85 ezer forintos bérnél 2 000 forinttal csökken a kedvezmény, vagyis 10 ezer forintnyi szochot lehet megspórolni. Ez azt jelenti, hogy bruttó 135 ezer forint alatti jövedelmek esetén jár a kedvezmény.

Nagyon fontos változás, hogy a kedvezményt akkor is lehet érvényesíteni, ha a munkáltató 2012-ben nem teljesítette a kormány által elvárt béremelést - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Angyal József okleveles adószakértő. Tapasztalatai szerint a munkáltatók egyáltalán nincsenek tisztában ezzel, a még 2011-ben elfogadott rendelkezéssel. Azzal is érdemes számolni, hogy a munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett szocho-kedvezményeket nem lehet a bérkompenzációs kedvezménnyel együtt igénybe venni. Ellentétben a jövő évben még sok esetben alkalmazható START-kártyákhoz kötődő kedvezményekkel.

Továbbra is tisztázatlan a táppénzesek bérkompenzációjának számítása

Nyolc hónap alatt nem adott egyértelmű választ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzetgazdasági Minisztérium arra a kérdésre, hogyan kell kiszámítani a szocho-kedvezményt azoknál a munkavállalóknál, akiknek akár egy napnyi biztosításból kieső jövedelmük van. A problémát több korábbi cikkünkben is felvetettük már. 

OLVASD EL korábbi cikkeinket:
Gátolja a NAV a táppénzesek bérkompenzációját

Nesze neked bérkompenzáció! Össze-vissza számolnak a cégek

Angyal József továbbra is úgy véli, hogy mind a betegszabadságra, mind a biztosítási időből kieső jogviszony (például táppénz, fizetés nélküli szabadság) esetére adott tájékoztatók, valamint az adóhatóság nyomtatványkitöltő programja is hibásak.

A törvénymódosítás miatt egy sorral bővítette az adóhatóság a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról szóló, 1208-as munkáltatói adatszolgáltatási nyomtatványt. A 11-es lapra bekerült egy sor, amelyen a teljes havi bért kell megadni. Ezt a sort azoknál a munkavállalóknál kell kitölteni, akiknek nem az egész hónapban állt fenn az adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyuk. Ilyenek például a táppénzen vagy fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók, akik után nem kell a munkáltatóknak szociális hozzájárulási adót fizetniük.

A nyomtatványkitöltő program azonban hibás - állítja Angyal József. Azoknál a munkavállalóknál ugyanis, akik az egész hónapban, vagyis például márciusban 1-től 31-ig munkaviszonyban voltak, nem engedi kitölteni a program azt a sort, amelyen a teljes havi jövedelmet kell feltüntetni. Ha viszont például azt írjuk be, hogy március 15-től 31-ig dolgozik a munkavállaló a cégnél, akkor már nem jelez hibát. A teljes havi jövedelem szükséges ahhoz, hogy igénybe lehessen venni az adókedvezményt azoknál a dolgozóknál is, akiknek van biztosításból kieső jövedelmük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törvénymódosítás szerint ugyanis, ha a munkavállaló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonya nem áll fenn az adott hónap egészében, meg kell határozni azt az összeget, amely a munkavállalót teljes havi munkaviszony esetén megilletné (a továbbiakban: teljes havi jövedelem). Az igénybe vehető részkedvezményt úgy kell meghatározni, hogy az így megállapított teljes havi jövedelemre ki kell számítani a kedvezményt, majd a kapott összeget meg kell szorozni az adott hónapban a kifizetőtől ténylegesen kapott, illetve a teljes havi jövedelem hányadosával.

Ha viszont a program nem engedi kitölteni a hónap egészében munkaviszonyban állóknál a teljes havi jövedelem sort, akkor nem lehet igénybe venni az adókedvezményt - összegezte a problémát április közepén megjelent cikkünkben az adószakértő. A probléma azóta is fennáll, az adóhatóság nem változtatott a kitöltő programon.

Az állam kárára is téved a nyomtatványkitöltő

További óriási hiba, hogy ha a munkáltató nem tölti ki a teljes havi jövedelemre vonatkozó sort, csak a munkavállalónak az adott hónapban ténylegesen fizetett jövedelmet, akkor viszont rosszul számol a program. Ha például valakinek a szerződése szerint havi bruttó 300 ezer forint a jövedelme, akkor nem lenne jogosult adókedvezményre, hiszen az idei évre csak bruttó 216 800 forintig várt el béremelést a kormány, és havi 190 ezer forintig jár utána kompenzáció. Ha viszont ugyanennek a munkavállalónak az adott hónapban csak 100 ezer forint a tényleges jövedelme, mert kétharmadnyi időben táppénzen van, akkor a 100 ezer forint után megengedi a program, hogy el lehessen számolni a kompenzációt, hiába nem jár az a 300 ezer forint jövedelem esetén.

Angyal József szerint az adóhatóságnak sürgősen ki kellene javítania a nyomtatványkitöltő programot, így ugyanis nem tudnak jogszerűen élni a munkáltatók az adókedvezménnyel. Ez annál is inkább sürgető kérdés, mivel - mint a cikk elején írtuk - 2013-ban azok a munkáltatók is jogosultak lesznek bérkompenzációra, amelyek idén nem emelték a béreket a kormány által elvárt mértékben.

Az Országgyűlés a Pénzcentrum.hu január közepén megjelent cikke nyomán áprilisban módosította a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényt. Az addig hatályos jogszabály szerint a táppénzen, fizetés nélküli szabadságon lévő, valamint az adott hónap közepén távozó dolgozók után nem vehették igénybe a munkáltatók a béremeléshez járó kompenzációt, csak az éves szinten legfeljebb 15 napos betegszabadság idejére járt az adókedvezmény.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm