16 °C Budapest
Man shopping in a supermarket

Kétszer is gondold át, mielőtt sajátmárkás terméket veszel az Aldiban, Lidl-ben, Penny-ben

2023. november 22. 07:15

Sokat változtak a magyarok vásárlási szokásai az elmúlt hónapokban: az infláció miatt lényegesen kevesebbet ér a pénzük, sok mindenről voltak kénytelenek lemondani. A kiskereskedelmi láncok beszámolói szerint megélénkült a kereslet az olcsó sajátmárkás termékek iránt, és bár a diszkontláncok ajánlatai legtöbbször jónak, sőt, nagyon jónak tűnnek, mielőtt megtömnénk a kosarunkat akciós termékekkel, érdemes számolgatni, de legalább átgondolni pár dolgot.

Az elmúlt egy-másfél évben nagyon megváltoztak a hazai bolti vásárlási szokások. Nincs mit csodálkozni ezen, az infláció rekordmagasságokba szökött, a reálbérek pedig folyamatosan zuhannak. Mint ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, egyre népszerűbbek, az olcsó, sajátmárkás termékek, hiszen több ezer forintot is spórolhatunk 1-1 bevásárlás során, ha azt a boltot választjuk, ahol ilyeneket kínálnak.

Nem is csoda tehát, hogy annyira megerősödtek a diszkontok az utóbbi egy évben, és a koncepció tekintetében egyre többen másolják őket: a Spar 2022-es évéről tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a hangsúlyt egyértelműen a sajátmárkás termékekre kell fektetni, hogy versenyezni tudjanak a diszkontokkal.

A német szupermarketóriások, a Lidl és az Aldi ádáz versenyt vívnak a globális terjeszkedésért. Stratégiájuk  az olcsó, többnyire sajátmárkás termékekre, illetve a hatékony működésre összpontosít. Piaci eredményeiket látva, igencsak jól is működik ez a kiskereskedelmi szemlélet, módszereikkel ugyanis a legtöbb piacról sikerült kiszorítaniuk mára a helyi kiskereskedelmi szereplőket.

Nyitott szemmel

A jól ismert diszkont szupermarketláncokat egyre gyakrabban keresik a fenti okok miatt azok a vásárlók, akik a jó ár-érték arányú termékeket részesítik előnyben, és bár a diszkontláncok ajánlatai legtöbbször jónak, sőt, nagyon jónak tűnnek, mielőtt megtömnénk a kosarunkat akciós termékekkel, érdemes számolgatni, de legalább átgondolni pár dolgot.

A Mashed cikke szerint az Aldi bébiételei elfogadható árúak, ám a szülők gyakran találnak máshol jobb ajánlatokat, például a márkás bébiételgyártók kínálatában, amikhez kuponokkal olcsóbban hozzájuthatnak . Ezeket a kuponokat a tengeren túl kombinálni lehet a rendszeres bolti kiárusításokkal, hogy nagy mennyiségű bébiételt vásárolhassanak olcsóbban, mint a diszkontokban. Ők ugyanis csak ritkán kínálnak kuponokat a termékeihez, és nem fogadják el a nagy gyártók kuponjait.

A szupermarketláncok népszerűségüket a minőség a jó ár kombinációjának köszönhetik, de kulcsfontosságú annak ismerete, hogyan lehet ezeket az előnyöket kimaxolni. Az Aldi, a Lidl, a Penny például különböző méretű kiszerelésben kínálja termékeit, aminek azért nem árt utánaszámolni, hiszen nem biztos, hogy minden kiszerelés egyformán megéri. A lényeg, hogy a sajátmárkás termékek nem minden esetben feltétlenül olcsóbbak, mint a gyártóiak, pláne ha kifogunk egy jó akciót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

És persze az sem utolsó szempont, hogy rendkívül széles választékot kínálnak, szinte minden megtalálható a diszkontok polcain, amire egy átlagos, kis- vagy nagygyerekes háztartásban csak szükség lehet.

Akciódús

De nem csak az Egyesült Államokban lehet spórolni a kuponozással, itthon is ki lehet fogni meglepően jó akciókat, például ha csatlakozunk a vásárlói klubokhoz, vagy letöltjük az áruházlánc saját applikációját. A tartósan magas infláció hatására a vásárlók el is kezdték még inkább keresni az akciókat, hűségprogramokat, kuponokat, applikációkat és minden olyan lehetőséget, amin pénzt lehet megtakarítani a vásárlásoknál. Ezt a legnagyobb hazai áruházláncok is megerősítették a Pénzcentrum kérdésére, és arról is nyilatkoztak, hogy hogyan tudnak jelenleg a vásárlók a legtöbbet spórolni az adott boltban.

Az Aldi hetente megújuló, 70-100 terméket felölelő akciói mellett mindig újabb és újabb lehetőségeket nyújt a spórolásra, legyen szó élelmiszerekről vagy non-food termékekről, az Auchan pedig Bizalomprogramjának keretében minden héten megújuló kedvezményeket hirdet meg.  A Lidlnek digitális hűségprogramja is van, a Plus alkalmazás, amit már a vásárlók harmada használ. A Penny törzsvásárlói programja, a MYPENNY szintén kuponokat és extra hűségpontokat kínál. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem