24 °C Budapest
Grünheide, 2024. március 13.Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója a cég németországi, grünheidei gyárában 2024. március 13-án. Nyolc nappal korábban a baloldali szélsõséges Vulkán Csoport megtámadta a gyár áramellátó rendszerét, emiatt akkor leállt a termelés.MTI/EPA/Filip Singer

Saját részvényesei mentek neki Elon Musknak: durvul a helyzet a Tesla körül, mi lesz ennek a vége?

2024. június 7. 13:44

A Tesla több intézményi részvényese szerint Elon Musk döntése, hogy az elengedhetetlen Nvidia chipeket a Teslától egy másik vállalkozásához irányította át, tovább erősíti azon álláspontjukat, hogy a vezérigazgató nem érdemli meg a neki kijáró milliárdos fizetést - jelentette a Business Insider.

Több Tesla intézményi részvényese kritizálta Elon Muskot az Nvidia chipek szállításának átirányítása miatt, ami szerintük további bizonyíték arra, hogy a vezérigazgató nem érdemli meg a több milliárd dolláros fizetését. Egy nyolc részvényesből álló csoport májusban levélben sürgette a befektetőket, hogy szavazzanak Musk javadalmazási csomagja ellen. A Delaware-i bíróság januárban egyébként tisztességtelennek ítélte ezt a csomagot.

A CNBC beszámolója szerint Musk 500 millió dollár értékű Nvidia chipszállítmányt irányított át a Teslától saját X nevű közösségi médiaplatformjához. Az Nvidia belső feljegyzése szerint ez a döntés már decemberben megszületett. Musk válaszában azt állította, hogy a Tesla nem tudta volna használni ezeket a chipeket, és csak egy raktárban porosodtak volna.

A SOC Investment Group ügyvezető igazgatója, Tejal Patel szerint ez az eset csak egy példa arra, hogyan használja Musk a Tesla erőforrásait más vállalkozásai javára. A csoport, amely nyugdíjalap-kezelőkből és más befektetőkből áll, arra szólította fel a befektetőket, hogy szavazzanak Musk és néhány igazgatótanácsi tag ellen. Az öt részvényesből álló csoport több mint 4,9 millió Tesla-részvényt birtokol, amelyek értéke több mint 878 millió dollár volt. A kaliforniai közalkalmazotti nyugdíjrendszer (CalPERS) is jelezte, hogy ellene fog szavazni Musk bércsomagjának, mondván: "Nem hisszük, hogy a kompenzáció arányban áll a vállalat teljesítményével".

Elon Musk körül mindig zajlik az élet

A vállalatvezető múlt hét elején arról beszélt, hogy hogy a mesterséges intelligencia általánossá válása munkahelyek megszűnését eredményezheti, ami lehetőséget teremt az emberek számára, hogy csak hobbiként dolgozzanak, amennyiben egy "egyetemes és magas alapjövedelemjövedelem" rendszert vezetnek be. Nem sokkal korábban viszont egy tragédia kapcsán került a hírekbe Musk, 19 évesen meghalt ugyanis a világ talán egyik legismertebb kutyája, aki a Dogecoint is ihlette, Musk pedig nagyon is támogatta ezt a kriptót. De hogy a Tesla kapcsán ne csak a chipekről legyen szó, alig telt el két hét azóta, hogy Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója visszahívta a korábban feloszlatott Supercharger csapat néhány tagját, beleértve az észak-amerikai töltőállomások igazgatóját is, ami arra utal, hogy változtatott az eredeti döntésén, a teljes feloszlatáson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(Címlapkép - Filip Singer, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem