22 °C Budapest
Brzezinka, 2024. január 22.Elon Musk dél-afrikai-amerikai milliárdos üzletember látogatást tesz az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborban a lengyelországi Oswiecimben 2024. január 22-én, öt nappal a tábor felszabadításának 79. évfordulója elõtt.MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner

Küszöbön a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése? Lassan összeáll a kép, minden egy irányba mutat

2024. május 27. 11:12

Elon Musk arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia általánossá válása munkahelyek megszűnését eredményezheti, ami lehetőséget teremt az emberek számára, hogy csak hobbiként dolgozzanak, amennyiben egy "egyetemes és magas alapjövedelemjövedelem" rendszert vezetnek be, miközben a mesterséges intelligencia és robotok minden szükséges árut és szolgáltatást biztosítanak.

Elon Musk a mesterséges intelligencia (AI) jövőjéről beszélt. Előadásában kifejtette, hogy az AI előretörése várhatóan radikálisan átalakítja a munkaerőpiacot, oly módon, hogy a munkavégzés opcionálissá válhat - írja a CNN.

Musk szerint az AI és a robotok képesek lesznek mindenféle árut előállítani és szolgáltatást nyújtani, így az emberek számára nem lesz szükségszerű a hagyományos értelemben vett munkavégzés. Ebben az új világrendben Musk egy "egyetemes és magas alapjövedelemjövedelem" bevezetését javasolja, amely eltér az egyetemes alapjövedelemtől, bár konkrét részleteket nem osztott meg erről.

A technológiai fejlődés gyors üteme ellenére az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab kutatói arra mutattak rá, hogy a mesterséges intelligencia terjedése lassabban halad, mint várták. Megállapításaik szerint sok olyan munkahely van, amely gazdaságilag nem indokolja az automatizálást. Emellett bizonyos emberközpontú szakmák, mint például mentálhigiénés szakemberek vagy tanárok esetében nem várható helyettesítés.

Musk aggodalmát fejezte ki ki az AI potenciális veszélyei felől is. A csütörtöki előadásán kijelentette, hogy a technológia jelenti a legnagyobb félelmet. Ian Banks könyvsorozatát idézte példaként arra vonatkozóan, hogyan is nézhet ki egy AI által irányított társadalom.

A munkanélküli jövővel kapcsolatosan Musk felvetette azt a kérdést is, hogy az emberek hogyan találnának értelmet az életükben, ha minden tevékenységet gépek végeznének el náluk hatékonyabban. Ugyanakkor optimista nézetet is megfogalmazott: szerinte az emberek adhatnak értelmet az AI-nak.

Végül figyelmeztetést intézett a szülőkhöz: korlátozzák gyermekeik közösségi média használatát annak érdekében, hogy elkerüljék a "dopaminmaximalizáló" hatásokat, amelyeket ezek a platformok gyakran előidéznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Zbigniew Meissner, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm