28 °C Budapest
Kongatják a vészharangot: újabb menekültáradat indulhat Afrikából, rengetegen kelhetnek útra Európa felé

Kongatják a vészharangot: újabb menekültáradat indulhat Afrikából, rengetegen kelhetnek útra Európa felé

2024. május 9. 15:16

Az ENSZ szerint a 2023 áprilisában kitört, azóta teljes körű polgárháborúvá eszkalálódott szudáni konfliktus következtében több millió ember kényszerült elmenekülni otthonából, ami a világ legnagyobb menekültválságát idézte elő, miközben a nemzetközi közösség segítségnyújtása jelentősen elmarad más konfliktuszónákhoz képest - írta meg a Bloomberg.

Szudánban már régóta fennállt a feszültség a hadsereg és egy félkatonai csoport között, ami 2023 áprilisában polgárháborúvá fajult. Becslések szerint a konfliktus kezdete óta akár 150 000 ember is életét veszíthette, közben az erőszak továbbra is folytatódik. A harcok következtében több millióan kényszerültek elhagyni otthonukat, az ENSZ szerint ezzel a világ legnagyobb menekültválságát idézték elő - ennek ellenére a szudáni válság ritkán kap figyelmet a nemzetközi sajtóban, ellentétben az ukrajnai vagy gázai konfliktusokkal.

Mi vezetett a polgárháború kitöréséhez?

A szudáni hadsereg, ami korábban támogatta Omar al-Bashir diktátort, 2019-ben mégis eltávolította őt pozíciójáról. Később, 2021-ben Abdel Fattah al-Burhan altábornagy vezetésével megbuktatták az átmeneti kormányt, ami újabb zavargásokhoz vezetett az országban. A hadsereg és a Gyors Támogató Erők (RSF) közötti rivalizálás akkor éleződött ki, amikor az RSF vezetősége elutasította az integrációt a reguláris biztonsági erők közé.

Az RSF egy korábban dzsandzsavíd milíciaként működő csoportból alakult meg, ami Dárfúr régióját terrorizálta. Vezetője, Mohamed Hamdan Dagalo jelentős befolyásra tett szert Szudánban, akár elnöki ambíciói is lehetnek.

A külső beavatkozások - többek között az Egyesült Arab Emírségek és Irán részéről – tovább súlyosbították a helyzetet Szudánban: az említett országok fegyverekkel és pénzzel is támogatták a konfliktusban álló feleket, akadályozva ezzel a tűzszünet megkötésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. A háborúnak súlyos humanitárius következményei vannak: a helyiek élelmiszersegélyre szorulnak, milliókat telepítettek ki otthonukból és éhínség fenyegeti az országot. A belviszály együtt jár a nemi és etnikai alapú erőszakkal és más bűncselekményekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nincs győztese a háborúnak

Szudán nemzetközi izoláltsága Omar al-Bashir hatalomra kerülésének köszönhető. Bashirt háborús bűnök elkövetésével és népirtással vádolják Dárfúrban, azonban jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Az Egyesült Államok és más nyugati országok próbálnak újra kapcsolatot teremteni Szudánnal, mint potenciális afrikai szövetségessel. Egyelőre egyik harcoló fél sem tudott egyértelmű győzelmet aratni. Az elemzők attól tartanak, hogy Szudán is Líbiahoz hasonló állapotba kerülhet, ahol rivális kormányok uralják az ország különböző részeit.

Aggodalomra ad okot a szudáni konfliktus

A szudáni konfliktus regionális biztonsági aggodalmakra ad okot Afrikában, ahol már több puccs is történt az elmúlt években; a helyzet destabilizálhatja a régiót és további menekültválságokat idézhet elő. Az elemzők ezek mellett rámutatnak arra is, hogy Szudán geopolitikai szempontból több nagyhatalom számára - beleértve Kínát és Oroszországot is - is a stratégiai jelentőségű országok közé tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm